08.06.1989 / Rh:n rakennus
Eljas Pölhö

08.06.1989 Osalla meistä vanhan polven harrastajista oli tällainen vuosittain anottava kulkulupa, joka haettiin radan varrella valokuvaamista varten. Sen kanssa kun kävi esittäytymässä asemilla ja varikoilla, että oltaisiin vaan kuvaamassa, ei pahanteossa, niin saatiin poikkeuksetta oikein ystävällinen kohtelu. Minulla tällainen oli parinkymmenen vuoden ajan, mutta en kyllä tiedä mistä se nykyisin pitäisi hakea.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Rh:n rakennus
Kuvaaja: Eljas Pölhö
Lisätty: 19.06.2010 17:55
Muu tunniste
Sekalaiset: Junamatkustaminen

Kommentit

19.06.2010 17:59 Perttu Karttunen: Eikai tollasta enää oo olemassakaan, kun kaikki veturitallit jne on lähes valtiosalaisuuksia... tai ainakin liikesalaisuuksia
19.06.2010 18:08 Eljas Pölhö: Siinähän olisi SRHS:n hallitukselle tehtävä selvittää onko tai jos ei, niin voisiko saada uudestaan käyttöön.
19.06.2010 19:51 Elias Murto: Enpä olisi uskonut, että tämmöisiä näin virallisia kulkulupia on joskus ollut harrastajille tarjolla. Vartijoihin ja muihin törmätessä kulkulupakortti olisi mukava olla olemassa. Kuljeskelu asema-alueella epämääräisiin aikoihin, tai epäilyttävän kauan, tosin herättää silti tavallisissa ihmisissä epäilyksiä. Kortti olisi sellainen viimekäden turva, jos joutuu viranomaisille tekemään selkoa vaeltelustaan.
19.06.2010 20:14 Joona Kärkkäinen: Tuskin tällaista enään nykyaikaan myönnettäisiin, ja jos myönnettäisiin, sillä tuskin saisi kulkea rautatiealueella.
19.06.2010 20:52 Simo Virtanen: Veturitallit ovat erään osakeyhtiön toimipaikkoja, eikä jollakin viranomaisen myöntämällä radalla kulkemisen oikeuttavalla luvalla olisi kerrassaan mitään asiaa osakeyhtiön hallitsemille alueille. Toista se oli ennen, kun kaikki olivat samaa laitosta.
19.06.2010 22:08 Mikko Mäntymäki: Tuollainen pitaisi ottaa nykypäivänä käyttöön, loppuisi ilkivallasta epäilyt lyhyeen, vaunujen siltatolppien töhrimisestä ja saisi paremmin liikkumistilaa. Tietenkin vähintään 16-vuoden ikä ja suosittelisin lisäksi junaturvallisuuskoulutusta.
21.06.2010 02:21 Jari Kuusinen: Missäs tällaiselle kuvausluvalle tänä päivänä olisi käyttöä? Mieleen ei tule kuin Ilmalan, Oulun ja Viinikan varikot, kaikille muille pienille jäljellä oleville pääsee joko paikallisluvilla tai jokamiehen oikeuksin. Lisäksi tietenkin Hyvinkään ja Pieksämäen konepaja-alueet, mutta siinäkö ne sitten olivatkin? Näillä alueilla ei ole ainakaan minulle mitään mielenkiintoista tarjottavaa toisin kuin satamissa ja teollisuuslaitosten alueilla. Ja näille pääsemiseksi ei sitten enää tällainen VR-lupa pätisi, vaan tarvittaisiin alueiden omat luvat. SRHS on jo asiassa auttanutkin esimerkiksi Pm knp:n vierailun muodossa, mutta melko epärealistiselta tällaisen kuvauslupakortin henkiinherättäminen tänä päivänä tuntuu. Kuten Joona sanoi, rautatiealueelle ei ole enää tänä päivänä asiaa edes tällasen luvan avulla. Ja kuten Perttu sanoi, kuvaaminen menee kohta jo teollisuusvakoilun puolelle, jos joka paikkaan pitää päästä kuvaamaan.
21.06.2010 13:44 Eljas Pölhö: Ilmeisesti esimerkiksi tässä olisi kulkulupa ollut avuksi http://vaunut.org/kuva/63604 Ei sillä ennenkään teollisuuslaitosten tai muille yksityisille alueille voinut mennä. En kyllä uskaltanut mennä konepaja-alueille tai varikoillekaan ilmoittautumatta, mutta kulkulupa varmaan helpotti paikallisen luvan saantia, kun siinä sanottiin, ettei VR ole vastuussa mahdollisista onnettomuuksista. Mutta ensisijaisesti tällainen lupa, tai joku muu sovittu tapa, olisi hyvä liikuttaessa radan varsilla ja pienemmillä liikennepaikoilla. Voisi aina näyttää kyselijöille, että on yksiselitteisesti luvallisesti liikkumassa rautatiealueella.
22.06.2010 02:42 Jukka Tölkkö: Olen tätä aikaisemminkin ehdottanut eli jonkinlainen puolivirallinen kuvalla varustettu "rautatiekuvaajan henkilökortti" voisi olla hyvä käytäntö nykyisin. Ihan tyhjästä sellaista ei tulisi myöntää vaan kortin hakijan tulisi osallistua esim. SRHS:n järjestämään muutaman tunnin mittaiseen luentotilaisuuteen. Luennolla käsiteltäisiin junaturvallisuus asioita, kuvaajan oikeuksia ja velvollisuuksia sekä muita rautatiekuvaamisen pelisääntöjä. Koulutuksen järjestämisessä voisi tehdä yhteistyötä VR:n ja Liikenneviraston kanssa mutta kortin myöntäjä olisi joku harrastajaorganisaatio. Ehdottamani henkilökortti ei olisi mikään erivapauksia antava kulkulupa vaan ne pitäisi anoa erikseen. Kortin ja koulutuksen idea olisi ennaltaehkäistä mahdollisia ylilyöntejä ja luoda selvät pelisäännöt harrastukseen. Lisäksi kortista olisi apua mahdollisissa väärinkäsitystilanteissa.
22.06.2010 08:18 [Tunnus poistettu]: Aina vaan SRHS ja SRHS! Resiinalehden omistaa muistaakseni JOUKKO kerhoja, joitten muitten ei ole noin kova hinku korostaa itseään kokoajan.
22.06.2010 08:30 Lari Nylund: Santeri: Resiina-lehden etusivulta voidaan tarkistaa julkaisijat, jotka ovat Suomen Rautatiehistoriallinen Seura ry (SRHS) ja Museorautatieyhdistys ry (MRY). Jäseniä näissä julkaisijaseuroissa on yhteensä yli 1700, joista osa toki kuuluu molempiin yhdistyksiin. Toisin sanoen, leveäraideharrastajayhdistyksistä SRHS ry edustaa 100% julkaisijayhdistyksistä. Yhteistyötä on aina ollut, enkä ole siinä hiipumista havainnut toisten seurojen kanssa. Itseasiassa, päinvastoin ja hyvä niin.
22.06.2010 14:44 Jukka Tölkkö: Kuten aikaisemmassa viestissä totesin, ehdottamani henkilökortin ja luentotilaisuuden voisi järjestää esim. SRHS. Sitä en tarkoittanut, etteikö paikalliset yhdistykset voisi järjestää vastaavanlaista toimintaa maakunnissa asuville vorgilaisille. Parhaiten homma toimisi yhteistyöllä, josta Lari edellisessä viestissä mainitsi. Kerrottakoon vielä, että olen SRHS:ssä vain rivijäsen, vaikka vahingossa käytinkin kerhon lyhennettä esimerkkinä. Eikä esilläolossa mitään pahaa ole. Harrastuksemme tarvitsee lisää näkyvyyttä. Jos tämä junabongaus olisi tunnetumpi harrastus, niin mahdollisissa ongelmatilanteissa olisi helpompi esittäytyä rautatieharrastajana kuin epäiltynä pahantekijänä.
27.12.2012 01:14 Teemu Tuomisto: Tuollainen olisi minunkin mielestäni ihan kätevä.
27.12.2012 12:02 Arto Lopia: Nämä yhdistykset voisivat jäsenilleen jonkin jäsenkortin järjestää josta tiedotettaisiin rauteiden henkilökunnalle ja asemilla liikuskeleville vartijoille. Ei se tietenkään mihinkään ehdottomasti pitäisi oikeuttaa, mutta olisipa osoitus hyvistä aikeista. Vartijoiden sun muidenkin elämää sen luulisi helpottavan, kun ei tarvitse arvioida onko repussa lajitelma spray-purkkeja vaiko kamera tavaraa. Vähän niinku pressikortti, joka sekään ei kai oikeuta nokkansa tunkemista ihan mihin vaan ja milloin vaan, toisin kuin kantajansa usein tuntuvat kuvittelevan. Eikö nekin ole lähinnä lehden toimituksen itse myöntämiä läpysköjä?
27.12.2012 12:21 Pentti Yli-Karjanmaa: Kommenttina vain lehdistökorttiin. Ns.virallista pressikorttia ei mikään toimitus voi jaella läpysköinä. Vaatimuksena on mm. toiminnan ammatillisuutta jota liitto valvoo. Toki joukossa on monelaista sukankuluttajaa, niinkuin näyttää junaharrastajissakin löytyvän myös melkoisia besserwissereitä. Harrastajakorttejahan toki voi jaella vaikka Resiina-lehti ja kenelle lystää.
27.12.2012 13:43 Arto Lopia: No mihin tämä pressikortti oikeuttaa? Käsittääkseni ei mihinkään muuhun, paitsi jos joku vaatii tilaisuuteen tai tapahtumaan pääsemiseksi moisen. En minäkään mitään virallista harrastajakorttia tässä ideoinut, jota vilauttamalla olisi oikeus maleksia vaikka VR:n pääkonttoriin millon huvittaa. Ajatuksenani oli lähinnä jokin kortti jota voisi vaikka hesan asemalla vartijalle vilauttaa jos tämä tulee hätistelemään, vartijan oman harkinnan varaan jäisi edelleenkin poistetaanko ko. hyypiö paikalta vaiko ei. Ja todellakin mitä tahansa läpysköjä voi jaella, mutta jos niiden merkityksestä ei kenelläkään muulla kuin kortin haltijalla ja myöntäjällä ole harmainta aavistusta, niin yhtä tyhjän kanssa ne ovat. T. Per Besserwisser nro: 130874412
27.12.2012 14:12 Pentti Yli-Karjanmaa: Luulo ei taida vieläkään olla tiedon väärtti, edes näin nettiaikaankaan ;-}
28.12.2012 00:04 Arto Lopia: Mitähän luuloa tarkoitat? Oikeuttaako sun luulos mukaan pressikortti johonkin erityiseen? Jos oikeuttaa, nii voisitko ystävällisesti linkittää ko. lakipykälän.
Mulla on aikoinaan ollut Metalliliiton jäsenkortti, sillä muistaakseni sai Teboililta jotain alennusta jostain. Ihan varma en asiasta ole, mutta luulisin kyseisen alennuksen perustuneen Teboilin ja Metalliliiton väliseen sopimukseen, ei siis mihinkään lakiin taikka asetukseen. Siitä sen sijaan olen täysin varma, että kyseisen läpyskän saamisen perusteena oli eräitä ammattiin liittyviä seikkoja.
Pressikortin myöntäjän suhteen myönnän erehtyneeni, mutta sen siitä saa kun ei googleta etukäteen aivan kaikkea niinkuin täällä monilla on tapana ;)
28.12.2012 00:25 Arto Lopia: Eikö tuolla pressikortilla yleensä ole tarkoituksena todistaa edustavansa lehdistöä tai muuta julkista mediatoimijaa eikä pelkästään uteliasta ohikulkijaa? Tietääkseni jotkin mediayhtiöt myöntävät myös joitain kortteja joilla on monissa tilanteissa tarkoituksena aivan sama, eli todistaa olevansa median edustaja? Yhdistymisvapauden kannalta näitä läpysköjä olisi ainakin viranomaisten kohdeltava tasavertaisesti, tapahtuukohan käytännössä näin?
Mutta halusinpa vaan nostaa esiin tuon Jukka Tölkön jo vuosia sitten ideoiman kortin ja toivottavasti joku kykenävä ja asioista tietävä voisi asiaa tutkia ja mahdollisesti viedä eteenpäin? Suurin ongelma tossa kortissa olisi varmaankin saada VR ja muut rautiealan toimijat mukaan siten, että kortti olisi alalla tunnettu ja siten hyödyllinen. Kortin saamisen edellytyksenä pitäisin hyvänä jonkinlaista koetta, jota varten pitäisi opetella ja ymmärtää mitä saa tehdä ja missä. Tuollainen koe voisi olla jopa VR:n mieleen, koska se lisäisi harrastajien keskuudessa tietämystä miten rautatiealueilla saa tai ei saa toimia ;) Mitään erityisiä oikeuksiahan kortti ei varsinaisesti välttämättä toisi, ellei jonkun osapuolen kanssa sellaisista sovita.
28.12.2012 02:32 Timo Valtonen: Mahtaisikohan VR-konsernin tiedotuksella olla kiinnostusta tällaiseen toimintaan?
28.12.2012 09:21 Petri P. Pentikäinen: Pressikortissa nyt on vähän erikoinen kuvio se, että sen "virallisen" kortin myöntäjä on työntekijöiden ammattiliitto. Eivät liittoon kuulumattomat toimittajat ole kuitenkaan sen huonompia toimittajia kuin muut, joten he voivat saada korttinsa työnantajaltaan. En tiedä sitten, mistä liittoon kuulumaton, useille medioille tekevä free korttinsa saa, vai joutuuko tekemään itse itselleen todistuksen.

Mitä tulee rautateiden harrastamisen, valokuvauksen tms. laillisen toiminnan todistamiseen kortilla, vapaassa maassa pitäisi saada toimia ilman, että erikseen joutuu esittämään todistuksia siitä, että on kunnon kansalainen.
28.12.2012 11:42 Topi Lajunen: Täytyykös pressikortin haltijan olla käynyt mitään media-alan koulutusta?
28.12.2012 16:19 Samppa Maunuksela: Tarviikos minkään muunkaan ammattialan korttiin mitään koulutusta? Useinmiten liittoon kuulutaan kun työskennellään jollain tietyllä ammattialalla ja siihen ei kysellä koulutusta vaan työsuhdetta. Lehdistö taitaa olla siitä erikoinen ammattiryhmä että heillä on ollut kautta aikain melko suuri järjestäymisprosentti, oikeastaan ns. vapaamatkustajia ei ole katseltu. Freelancer ei taas tarkoita samaa kuin vapaamatkustaja. Lisäksi täytyy muistaa että heitä on kahdessa "leirissä", "Suomen Journalistiliitossa" ja"Yleisessä journalistiliitossa" jossa on ammattiyhdistysliikkeessä, tiedotuksessa ja politiikassa toimiva journalisteja. Yhdistys on aatteellinen, vasempaan kallellaan, mutta arvoasteikossa samalla viivalla journalistiliiton kanssa saaden samat edut plus tietenkin mitä ovat sitten itse neuvotelleet. Kuitenkaan kummankaan tiedoista ei löydy muuta jäsenyyteen viittaavaa kuin toimiminen alalla.
28.12.2012 17:09 Pasi Utriainen: Ei kiitos enää yhtään korttia lompakkoon. Näitä rahat pois -kortteja on jo ihan riittämiin ja työntekoon vaaditaan nykyään jo 8 korttia.
28.12.2012 23:24 Juhani Pirttilahti: Samaa mieltä... kohta mitään ei tehdä ilman taskussa olevaa korttia.
29.12.2012 02:18 Arto Lopia: Kommentoidaanko täällä kommentteja lukematta niitä, vaiko ymmärtämättä niitä? Mä ainakaan en oo vaatimassa mitään kortteja junain kyttäilemistä varten. Tiettyä penseää asennetta on havaittavissa tavallista enemmän täällä vorg-maailmassa. Olennaistahan ei ole pohtia mitä hyötyä jostain voisi olla, sen sijaan kaikkea on syytä vastustaa, ihan noin periaatteesta...
29.12.2012 02:22 Juhani Pirttilahti: Ee-hei tätä harrastusta korteilla tehdä. Erityisesti hämmentää yllä esitetyt kohdat, joissa lukee mm. että "voisi olla VR:n mieleen". Ei kai tässä harrastellessa tarvitse ihmetellä, minkä kortin tänään kaivaisi taskusta, että pääsisi jonnekin varikolle. Erilaisilla kerhoilla tietysti on omat jäsenkorttinsa, millä on vaikutusta harrastamisen kannalta.
29.12.2012 02:44 Arto Lopia: Pirttilahti: Olenko ehdottanut tai kuvitellut, että moisella kortilla pääsisi suurinpiirtein joka paikkaan? Itse tuskin edes mitään korttia tulisin hankkimaan jos sellainen olisi edes saatavilla. Voisin kuvitella kuitenkin jos junien kuvailu ja muu radan varressa tapahtuva rautateiden harrastaminen tästä vielä lisääntyy, niin kaikki tieto mikä lisää ymmärrystä sallitun ja kielletyn toiminnan välillä olisi tervetullutta ja todellakin radan varrella olevalta "hyypiöltä" asiaa mahdollisesti kyseltäessä voitaisiin moista korttia käyttää ja siten selventää paikallaolon syvintä olemusta(joka ei välttämättä aina ole niinkään selkeä, paitsi juridisesti(jokamiehenoikeus)) Selvä asiahan on, jos väärin halutaan ymmärtää, niin silloin siten tapahtuu.
29.12.2012 02:56 Arto Lopia: Utriainen: Ne työ- tie- tuli- sun muut kortit lienee vakuutusyhtiön vaatimuksesta olemassa. Itse kunnossapidon alihankinnassa työskennelleenä lähes kaikki työturva-kortin aihepiirin asiat olivat lähinnä itsestäänselvyyksiä. No nämä kortit eivät tähän asiaan liity millään tavoin, ellei moiseen harrastakorttiin lity jotain vakuutuksia jolloin vakuutusyhtiö voisi esittää omia vaatimuksiaan.
29.12.2012 16:24 Jarmo Pyytövaara: Kyllä rautatieharrastukseen pitäisi saada ehdottomasti, jonkinlainen virallinen kortti joka oikeuttaa kuvaamaan mm. asemien laitureilla ja linjalla ATU:n ulkopuolella.
Kortti voisi olla moniportainen, esim. 5-10 erilaista tasoa, jossa huomioitaisiin harrastajan osaaminen, ymmärtäminen, edistyneisyys ja nöyryys.
Tutkinnot saisi vastaanottaa, vain alalla toimivat, luokkansa parhaimmat ja osaavimmat ammattilaiset ja Hakaniemeläisyys olisi myös ehdoton vaatimus jotta tutkintoja voisi vastaanottaa. Luonnollisesti, heillä pitää olla täydellinen harkintavalta, olla hyväksymättä suoritusta oli syy mikä tahansa.
Korkeimman tason harrastajakortin voisivat saada vain oikeat ja aidot VR-uskovaiset, heille voitaisiin järjestää oikeat ja aidot, joka kesäiset kesäjuhlat, jossa vanhat ja valitut VR-uskovaiset, valitsisivat VR-uskovais alokkaiden joukosta sopivammat.

Lupakortit eivät kuitenkaan, saisi olla kovin monimutkaisia ja vaikeaselkoisia, jotta ne olisivat hyvin ja yksinkertaisesti ymmärrettäviä kun niitä joutuu (saa) näyttää luvanperääjälle, vartijalle ym. sellaiselle.

Esittäisin kahta rautatieharrastuksen lajia, joihin lupaa ei tarvittaisi tai jos tarvittaisiin, niin siirtymä-aika olisi 30 vuotta: Rautatiepakettimerkit ja rautatieaiheiset vanhat postikortit ja valokuvat.
29.12.2012 16:35 Kimmo Säteri: Esittäisin myös tällaista lisäystä ohjeisiin (Espanjan mallin mukaisesti): vartija kysyköön (kuvaus)lupaa vain paikallisella kielellä. Se on tänne tulevan ulkomaalaisen rautatieharrastajan oma moka, jos ei osaa suomen kieltä.
29.12.2012 16:37 Kari Suominen: Luettuani klo 16:24 jätetyn kommentin meinasin vallan revetä. Eiköhän nyt kannattais sanoa jo stiignafuulia ja aamen tälle keskustelulle...
29.12.2012 17:34 Heikki Kannosto: Kerran Pieksämäen ratapihalla tai oikeastaan huoltotiellä tuli joku kysymään millä asioilla liikun. Sanoin valokuvaavani vanhoja vaunuja ja näytin kameraa ynnä Pienoisrautatiekerhon jäsenkorttia jonka olin kaukoviisaasti ottanut mukaan. Okei, kunhan pidät varasi ettet jää junan alle, oli vastaus. Mutta tämä tapahtui siihen aikaan jolloin maailma oli pienempi ja pyöreämpi, kenties 1977 tai 1978, enkä tiedä auttaisivatko näyttävä kameravarustus ja Resiinan julkaisijayhdistyksen jäsenkortti nykyään yhtikäs mitään.
29.12.2012 18:18 Kari Suominen: Edelleen viittaan Jarmo Pyytövaaran mielestäni varsin hauskaan kannanottoon asiassa, hänhän on siinä huomioinut korttienkin esittämiseen liittyvät mahdolliset sudenkuopat ;)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!
<< Kuvalista >>