23.07.2009 / Helsinki asema

23.07.2009 Eil-juna 225 lähdössä raiteelta 11 kohti Riihimäkeä. Veturina Sr1 3058. Toimin junassa apukonduktöörinä.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Karri Pietikäinen
Lisätty: 30.06.2010 18:05
Junatyyppi
H: 225
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

06.01.2012 00:10 Joonas Lassila: Miten apukonduktööri eroaa tavalliseen konduktööriin? Apukonduktööri varmaan auttaa jossain, (lippujen myynnissä?) mutta kertokaas tarkemmin :)
06.01.2012 07:35 Lari Nylund: Juna- ja matkustajaturvallisuudesta vastaa junan johtava konduktööri. Apukonduktööri on myös konduktöörikoulutuksen saanut henkilö, joka kyseisessä junassa avustaa johtavaa konduktööriä asiakaspalvelutehtävissä (lipunmyynti, matkustajaturvallisuus, junaturvallisuuteen liittyvät havainnoinnit yms). Junassa johtavan konduktöörin apulaisena voi työskennellä myös rahastaja (muutamia lähiliikenteessä vielä töissä) tai junamyyjä, joilla ei ole junaturvallisuustehtävään vaadittavaa koulutusta. Pidemmissä kaukoliikenteen junissa johtavan konduktöörin lisäksi voi työskennellä jopa 1-7 apulaista.
06.01.2012 14:14 Kimmo T. Lumirae: Jos ihan pikku tarkennus, ettei kenellekään jää väärää kuvaa: konduktööri vastaa junaturvallisuudesta junan vaunuston ja matkustajien osalta. Junan kulkuun ja junaliikenteeseen liittyvästä, sanoisinko, varsinaisesta junaturvallisuudesta vastaa aina veturinkuljettaja.

Mutta muuten tietenkin oikein. Eli junassa voi olla useita konduktöörejä, joista yksi on nimitetty ko. junan johtavaksi konduktööriksi ja muut konduktöörit työskentelevät tavallaan hänen alaisuudessaan, johtava on siis kunkin junan konduktöörikunnan nokkamies/nainen. Ja junamyyjät ja rahastajat ovat kokonaan eri asia.

Tuli taas vähän rautalankaa mukaan mutta eiköhän asiat tästä selvinne.
06.01.2012 14:39 Topi Lajunen: Tarkennetaan vähän takaisinpäin: vaihtotöissä konduktööri voi toimia vaihtotyönjohtajana, jolloin hän omalta osaltaan vastaa myös liikennöintiin liittyvästä junaturvallisuudesta.

Junaliikenteessä asia menee noin, kuten Kimmokin kertoo. Ja vaunusto tarkoittaa tässä veturivetoisen junan vaunuja. Sm- ja Dm-kalustossa koko junan tekniikasta (ja sitä myöten siihen liittyvästä junaturvallisuudesta, esim. jarrujen sulkemiset tarvittaessa) vastaa kuljettaja, poislukien matkustajiin liittyvä tekniikka (lämmitys, ilmastointi, informaatiojärjestelmät, vessat, väliovet, yms.). Jännä muuten nähdä, kenelle lankeaa vastuu uusista ohjausvaunuista... :)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!