15.03.2011 / Välillä Haravakylä–Nastola (vanha)

15.03.2011 Erikoista, että Allegron kyljen harmaa on aivan eri näköinen riippuen siitä, miten aurinko osuu siihen. Polarisaatiosuodinta ei ole käytetty.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Jukka Martio
Lisätty: 17.03.2011 12:06
Junatyyppi
AE: 35
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

17.03.2011 13:04 Kurt Ristniemi: Harmaa onkin siitä etevä värisävy, että se saattaa kuvassa vaihdella liki valkosesta liki mustaan ympäröivän valon määrän mukaan. Ilman eri ohjeita automaattikamera pyrkii tuottamaan tasaisen keskiharmaata kuvaa. Niinpä vaaleassa ympäristössä keskiharmaa tummuu ja tummassa taas vastaavasti vaalenee. Tätä loogista, mutta kieltämättä ikävää ilmiötä vastustamassa kameroissa on nykyään kaikenmaailman ohjelmia ja profiileita ja valkotasapainon säätöjä ja valotuksen korjauksia. - Sama koskee toki muitakin värejä: Vuosia vuosia sitten osallistuin työpaikan fotokilpailuun diakuvalla, jonka nimenä oli 'vihreä'. Kilpailua varten diat kopioitiin paperivedoksiksi, valitettavasti vain sokeasti automatiikalla. Niinpä paperikuvana kuvastani oli tapettu sen idea kokonaan; olihan se yhä vihreä, mutta taika oli tiessään. Jostain syystä se silti sijoittui, mikä minua kyllä ihmetytti. - Tuosta auringonvalon suunnasta vielä: varsinkin kun aurinko on matalalla, sen valo on sävyltään selvästi lämmintä (oranssinkellervää) ja se siis lämmittää värejä. Pinnan heijastavuudesta sitten riippuu, paljonko valoa heijastuu ja siroaa mihinkin suuntaan: yhteen suuntaan enemmän lämmintä auringonvaloa ja muihin suuntiin enemmän kylmää taivaanvaloa. Ja siten heijastavan pinnan väri riippuu katselun suunnasta.
17.03.2011 13:43 Jukka Martio: Harmaa käyttäytyy periaatteessa kuvatulla tavalla. Kameran tuottamasta ilmiöstä ei tässä ole kysymys. Silmä näki tässä tilanteessa värit aivan kameran tavoin, joten ei tuo joskus harmillinen automaattinen kuvamuokkaus ole asiaan vaikuttanut. Molemmissa kuvissa on esimerkiksi alaosan harmaa lumi aivan saman näköinen, mutta junan kyljen harmaa ei ole. Polarisaatiosuodatin olisi luultavasti muuttanut molemmissa kuvissa harmaan yhtä tummaksi.
17.03.2011 13:49 Kurt Ristniemi: Kommenttini lopussa otin kantaa siihen, miksi harmaa oli eri suunnista nähtynä eri värinen. Kommentti on kieltämättä melko pitkä, mutta jos jaksaa kahlata loppuun, niin vastaus kyllä löytyy.
17.03.2011 16:00 Juhani Pirttilahti: Kyseessä lienee metallihohtoväri, jossa maalin seassa on metallihileitä. Sellaiset heijastaa valoa varsin erikoisella tavalla.
17.03.2011 20:43 [Tunnus poistettu]: ja yleensä mettallihohtoväreissä on myös lakka joka myös osaltaan vaikuttaa asiaan,

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!