??.??.1970 / Turku asema
Petri Koskela

??.??.1970 Huru ottamassa Helsingin pikajunaa P30 vedettäväkseen.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Petri Koskela
Lisätty: 27.03.2011 20:38
Junatyyppi
P: 30
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

14.11.2012 13:22 Juha Kutvonen: Huru sekä savuttaa, että höyryää. Clayton vielä käytössä.
14.11.2012 15:08 Lasse Hinkkanen: Onhan Clayton ollut käytössä näiden puuvaunujen aikaan. Kuitenkaan veturi ei ole kiinni puuvaunuissa, joten onkohan höyrynkehitin sittenkään päällä.
14.11.2012 17:03 Petri Nummijoki: Sitähän käytettiin myös veturin esilämmitykseen, joten hyvinkin voi olla päällä, vaikka veturi lojuisi ratapihan laidallakin eikä olisi edes käynnissä.
15.11.2012 00:44 Jorma Toivonen: Seuraava täysin epävirallista "mutu-olettamusta". Harvoin taidettiin käyttää Claytonia veturin esilämmitykseen (tarvitsi "voimavirran" liitännän "muuttajakoneen" käyttöä varten höyrynkehittimen virran saamiseksi - akustojen kapasiteetti?). Usein vielä tuolloin saivat veturit viettää taukoja tallien suojissa, joista myös löytyi usein "höyryliitäntä". Clayton käynnistettiin talvisin heti tallista lähtiessä, oli kyseessä sitten höyryä tarvitseva matkustajajuna tai höyryä tarvitsematon tavarajuna. Muinaista ammattiylpeyttä kovin kolhaisi, jos sai Claytonin "järjestelmän" jäätymään reissullaan. Talvella aina hivenen aukaistiin myös veturin etummaista "höyryjohtoa", jottei lauhtunut höyry jäätyisi ajoviimasta putkistossa. (nimim. yhden kerran Sr12:a Claytonin kanssa taiteillut).
15.11.2012 21:51 Tapio Muurinen: En ole tullut ajatelleeksi; kun tuollainen iso diesel jyräytetään tallissa käyntiin, niin käytettiinkö jotain huippuimureita pakokaasujen poistamiseksi, vai riittikö ovet vain levälleen? Savutus oli eräilläkin vehkeillä aika mahtavaa.
15.11.2012 22:43 Kimmo T. Lumirae: Vanhoissa, höyryvetureita varten rakennetuissa talleissa oli reilut savupiiput ja syystäkin: vetureita ylös- ja ylläpitolämmitettiin talleissa, Niinpä en äkkiseltään usko dieseleitä varten rakennetun näihin mitään uusia vimpaimia. Sen sijaan dieseleitä varten rakennetuissa halleissa on poistoimureita, Tampereen Perkiön varikon hallissakin nyt kai jo kolmatta sukupolvea 46 vuoden aikana.

Kokemusten ja muistikuvien mukaan dieselin käynnistys joko hallissa, jossa ei imureita ole tai ne eivät ole päällä, aiheutti Ilmalassa palohälytyksen ja Tampereella veturiasentajien istumalakon, kumpikin varmaan ihan aiheellisia sinänsä :D
15.11.2012 23:49 Markku Pesonen: Kävin joskus 90-luvulla tutustumassa pikaisesti Jyväskylän veturitalliin. Tuolloin talliin ajettavan Dr13-veturin moottorit sammutettiin jo tallin ovella. Lähtevän veturin paineilmajärjestelmä täytettiin tallissa olleella sähkökompressorilla "tyhjäkäynnin" minimoimiseksi. Höyryveturiajan savupiiput oli purettu tallin katosta, mutta en muista, mitä sinne oli asennettu tilalle. Jonkinasteinen riesa pakokaasut kuitenkin oli.
15.11.2012 23:55 Harri Pesonen: Olisiko olleet pellistä tehdyt huuvat ja siinä vähän jotain pressua ympärillä että pakokaasut menisi ulos näin oli ainakin Jns varikolla ja on varmaan edelleenkin.
16.11.2012 00:47 Jorma Toivonen: "Pienillä" varikoilla, esim. Riihimäki, pilttuun ovia pidettiin avoimina, kunnes käryt kaikkosivat. Eihän noista MAN:sta paljon käryä pirttiin tullut - toista olivat MGO:t. Muistaakseni Kouvolassa tuli käyttöön ensimmäisenä paineilmaverkosto, josta pääsäiliöön sai painetta - vain yhdellä moottorilla (Dr13) ajettiin pihalle, jossa vasta käynnistettiin toinenkin moottori ja odoteltiin paineilman kehitystä (tallin verkosta paine taisi nousta vain 5bar:iin ??).
06.03.2014 06:06 Esko Maasalo: Turussa taidettiin jo 80-luvun alkupuolella vetää dieselveturit Kisko-Kallella ulos pilttuusta ennen käynnistystä? Syinä varmaankin Kimmon esittämä ja tehty tutkimus dieselpakokaasuista ; erittäin vaarallisia hengittää(nanopartikkelit ja niiden mukana verisuonistoon joutuvat myrkylliset ja karsinogeeniset palamishiukkaset)!!
06.03.2014 12:05 Kimmo T. Lumirae: Esim. Porissa koneet käynnistettiin sisällä tallissa, mutta asiaa helpotti se, että tallissa ei säännöllisesti työskennellyt ketään, ja ovet varmaan jätettiin auki Dv:n tai Hurun poistuttua.

Mutta tuo Turun asia: ehkä joskus käytettiin Kallea, mutta ei aina. Juuri Turussa sattui nimittäin kerran, ettemme saaneet millään Dr13:a ulos tallista pöydälle. Molemmat moottorit oli käynnistetty eli tähän liittyviä rajoituksia ei ollut, veturi otti tehoja ja jarrut irtosivat, mutta se vain ei liikkunut. Pitkän ihmettelyn jälkeen veturi suostui liikkumaan korkeilla kierroksilla hitaasti pöydälle ja siinä tehdyn suunnanvaihdon jälkeen kaikki toimi taas normaalisti. Johtopäätös oli, että veturin telit vetivät eri suuntiin! Vaikka Alstomi oli heppoista tekoa, onneksi se ei ihan NIIN hepposta ollut, että olisi ajettu pöydälle sananmukaisesti vain toisella päällä, toisen jäädessä tässä tapauksessa talliin, luultavasti porhaltaneena tallin takaseinästä läpi :o}
06.03.2014 16:06 Raimo Harju: Hieno kommentti Kimmo ja hauskasti kerrotu, näitä olis mukava lukea lisää.
07.03.2014 11:37 Kimmo T. Lumirae: Kiitos Raimo. Pidetään mielessä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!