11.09.2011 / Salo, välillä Halikko–Salo

11.09.2011 Salon kaupungin suunnasta katsottuna ensimmäinen linjaus kiersi kallioisen mäen Turkuun päin lännen puolelta eli nykyinen vasemmalla oleva tie on osa vanhaa ratapohjaa. Halikon sillat näkyvät kaukana vasemmalla.

Kuvan tiedot
Välillä: Halikko–Salo Kuvauspaikka: Salo
Kuvaaja: Esko Maasalo
Kuvasarja: Rantaradan vanhat mutkat
Lisätty: 14.10.2011 17:47
Muu tunniste
Rautatieinfra: Silta
Sekalaiset: Ilmakuva
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

15.10.2011 11:49 Tapani Havia: Verrokkikuva samasta kohtaa ja samaan suuntaan löytyy VR:n historiikista 1912-1937 II.osa s.149. Kirjan kuvan vasemmassa yläkulmassa oleva metsä on tuo tässä Eskon kuvassa keskellä oleva. Kirjan kuvan keskelle on tullut aikojen saatossa Nokian tehdas. Kirjan kuvan oikeassa alakulmassa on Joensuunkatu ja Salon ratapihan länsipää. Kirjan kuva on arviolta vuodelta 1934-35. Tietojeni mukaan tuo Halikon ja Salon välinen oikaisu valmistui 1935.
15.10.2011 17:06 Jari Kuusinen: Esko olisi saanut ottaa kuvan myös etelän suunnasta kohti Salon asemaa, jolloin olisimme päässeet keskustelemaan aikanaan Saloa ihastuttaneista Meriniityn teollisuusraiteista! Muistaakseni nämä raiteet eivät ole mahtuneet vielä rautatiekirjojenkaan kansien väliin! Milloin raiteet rakennettiin, milloin ne on purettu ja mitä käyttötarkoitusta tai yrityksiä varten raiteet aikanaan rakennettiin? Örninkadulla on yhä havaittavissa läntisen raiteen ylityspaikka.
16.10.2011 01:08 Jukka Voudinmäki: Meriniityn raiteista en ole ehkä ennen kuullut, mutta vihkonen nimeltään ”Luettelo syrjäraiteista, joita ei ole mainittu Liikennepaikkojen välimatkat -julkaisussa / Luettelo niistä rautatien asiakkaista, joilla on omia syrjäraiteita” vuodelta 1991 tietää Salossa olleen Wihuri Oy:n raiteen.

Salon Wihuri Oy Metron pikatukun osoitteeksi löytyi kuukkeloiden Örninkatu 6. Jos kyseessä sama Wihuri ja samalla paikalla kuin 20 vuotta sitten, tässä voisi olla yksi vastaus. Olen jostain kirjannut Wihurin raiteen avatuksi v. 1984, mutta en muista, mistä, ja muuta tietoa siitä minulla ei ole.

Missä päin Saloa on sijainnut syrjäraide nimeltä Kaupungin raide? Sen käyttäjä ollut Fiskars Oy, ja se mainittu aiemmin mainitussa vihkosessa vuosina 1983 ja 1991.
16.10.2011 10:04 Tapani Havia: Fiskarsin raide, Helsingistä päin tullessa sisäkaarteessa päättyen ennen Salonjoen siltaa, Nykyinen Loglift on vanha Fiskars.

Itse laittaisin pääni pantiksi ettei Örninkadulle ole mennyt sivuraidetta/-ita 1985 jälkeen. Itse veikkaisin Wihurin raiteiksi ratapihan länsipään ja Joensuunkadun väliä ja radan pohjoispuolta, paikkaa josta se kuivuri paloi tänävuonna katkaisten rantaradan liikenteen. Nämä hävisivät myös 80/90-luvun vaihteessa.

Satamaraide on vielä nähtävissä jokirannassa, se meni Satamakadun yli kaartaen. Purettiin 80-luvulla.

Sitten oli Sokeritehtaan raiteet länsipuolella rataa ja romuliikkeen raide itäpuolella rataa Fiskarsin raiteen jälkeen Helsinkiin päin mennessä. Nämä hävisivät myös 80/90-lukujen vaihteessa.
16.10.2011 18:26 Jukka Voudinmäki: En aamuyöstä muistanutkaan, että kirjahyllystäni löytyy Salon kartta vuodelta 1980.

Siinä nuo 6sen mainitsemat Meriniityn teollisuusraiteet näkyvät hyvin. Kaksi asemalta jyrkästi lounaaseen kaartavaa raidetta. Örninkadulla on kaksi tasoristeystä, kuten myös Myllyojankadulla. Eteläisempi raiteista ylittää vielä Perämiehenkadun ja päättyy ennen Meriniitynkatua.

Näistä olisi kyllä kiva lukea ja tietää lisää.
16.10.2011 19:47 Esko Maasalo: Nämä sivuraiteet jäi vähäisemmälle huomiolle kun tarkoitus oli kuvata lähinnä pääraiteen mutkien suoristukset. Kolmisen kuvaa on joen alajuoksun suunnalta kohti asemaa kummaltakin puolen jokea. Kaupunkimaisemassa muutokset on yleensä niin nopeita ja uutta tulee päälle siihen tahtiin ja tiheästi että mennyttä on vaikea seasta löytää. Voin joskus laittaa sivuille näitä, mutta tähän sarjaan menee tämän vuoden saldot kun ei olla vielä tämän 'julkaisun' kanssa Karjaalla ja isot oikaisut (kuvia paljon) siellä odottavat!
17.10.2011 03:50 Jari Kuusinen: Jukalle on osunut paras mahdollinen kartta Salosta, sillä seuraavassa versiossa kartasta oli kadonnut se eteläisempi, pidempi teollisuusraide, jonka aasiakaskunta on täysin kadoksissa.. Tuon ilmeisesti kauemmin elossa olleen pohjoisemman raiteen paikka ja asiakkaat ovat nähtävissä tässäkin kuvassa: K-Raudan suurimmassa halliosiosta löytyy rautatiski, jonne voi helposti kuvitella olleen liikennettä Keskometallin(?) aikakaudella: http://www.skroy.com/fi/content/blogcate​gory/28/37/ Niin ikään Agrimarketin viljavarasto saattaisi joskus olla käyttänyt raideliikennettä, ja kolmantena mahdollisena asiakkaana on saattanut olla lehtitehdas, SASApaino, jonka sinistä seinää näkyy hieman kuvan reunassa. Nämä siis todellakin arvailuja ja salaliittoteorioita!

Ja otetaan hieman takaisin edellisestä kommentista, sillä Örninkadulla ei todellakaan enää ole mahdollista aavistaa raiteiden ylityspaikkoja. Vaikka Eskolta jäi kuva ottamatta, voidaan Merinittyä katsella internetin aikakaudella myös ilmakuvista käsin: http://dy.fi/e10 Raiteet ovat menneet aikanaan jokseenkin näin: http://www.aijaa.com/v.php?i=00585888976​8.jpg

Mainittakoon vielä sellainen, että tuon pohjoisen raiteen linjaus Örninkadulta aseman suuntaan sattui olemaan yhtenä vaihtoehtona kolmesta, kun Salossa keskusteltiin (routaeristevalmistaja) Finnfoamin aloitteesta Örninkadun katkaisusta ja siirrosta viime talvena. Finnfoam toimii Örninkadun eteläpäässä, ja tarkoituksena oli laajentaa tehdasta kadun yli Högforsin tontille, mutta Örninkadun katkaisuun ei suostuttu: http://www.sss.fi/uutiset/266776.html
02.03.2017 23:40 Jari Kuusinen: Arvailut ja salaliittoteoriat Meriniityn teollisuusraiteista ovatkin osoittautuneet Salon kaupungin optimistisiin tulevaisuudennäkymiin... Raiteita ei ehditty koskaan rakentamaan, joten niitä ei ole ollut koskaan olemassa. Kaavoihin ja opaskarttoihin nämä ehdittiin piirtää, mutta esimerkiksi peruskartoista näitä ei luonnollisestikaan löydy.
26.07.2020 14:22 Pentti Savolainen: Tässä kuvassa ei näy oikeastaan metriäkään vanhaa mäen Nakolan mäen kiertänytt rataa. Rata tuli Salosta ja kulki Nokian tontin kohdalta. Rata kulki näkyvän tien ja metsän välistä. Salonjoen suunnalta tulevan kadun Halikon puoleinen kaarre saattoi sivuta osin vanhaa radan pohjaa.

Minulle erittäin tuttu alue jo lapsuudesta ennen Nokiaa sillä liikuin siellä kymmeniä kertoja ja meillä oli vanhan radan viereltä myös maita vukralla jka siskoni asui siinä vanhassa ratavartijan mökissä, ehkä viimeisenä asukkaana ennen kuin se purettiin.
Muuten oikein hyvä kuva, 10+
26.07.2020 16:31 Pentti Savolainen: Mitähän höpisin. Se kaarrepaikka osuu hyvin vanhan radan kohdalle. Ennen ko. tietä oli vanhan radan pohja kevyen liikenteen väylänäkin, ja osuu ko kuvassakin osin samaan. Ne rakennukset, punainen ja valkoinen siinä mäen "kärjessä" osuvat osin hyvin vanhan radan paikalle.
Kuten tuossa aikaisemmin kerrottiinkin ei Meriniittyyn ole koskaan tehty rataa.
Teollisuusraiteita on muuten ollut useita. Tuttuja asioita lapsuudesta asti, isäni oli Salon ratavartija tuonne 60 luvun loppupuolelle asti, ja itsekin muutaman kuukauden töissä, ja muuta sukua.
(Kännykällä ei passaisi kirjoitella nakkisormella)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!