17.03.2009 / Peking, Kiinan kansantasavalta

17.03.2009 Pekingin ensimmäinen ja keisarillisen Kiinan suurin rautatieasema, brittien rakentama v.1901-03, avattiin 1906, toimi rautatieasemana vuoteen 1958. Oliko tämä alunperin Tientsinin radan vai Mantsurian radan pääteasema? Samasta suunnasta, eli idästä molemmat tulivat vähän matkaa. Vastakkaisesta suunnasta tuli myöhemmin Hankoun (Wuhanin) rata etelästä. - Sijaitsee aivan Taivaallisen rauhan aukion kaakkoisnurkassa. Heti vieressä, pohjoispuolella, sijaitsi lähetystökortteli, jossa käytiin boxari-kapina v.1900, ja josta heikentyneen Kiinan keisarivallan lopullisen luhistumisen voidaan katsoa alkaneen.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Peking Valtio: Kiinan kansantasavalta
Kuvaaja: Tapio Muurinen
Lisätty: 16.12.2011 23:38
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella
Ulkomaat
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

16.12.2011 23:50 Jorma Rauhala: Talo ei siis ole Made-in-China -laatua, vaan ihan peruseurooppalainen. Ilmankos tuo on vielä yli sadan vuoden käytönkin jälkeen hyvän näköinen ja varmasti kaikin puolin edelleenkin toimiva. Näyttää olevan nyt Rautatiemuseona eli kohtakos nähdään mitä se sisältää?
17.12.2011 12:27 Tapio Muurinen: On siinä varmaan joskus ollut rautatiemuseo, mutta nykyään se on otettu kokonaan matkailijoiden ja turistien pyydykseksi; "mäkkäreitä", ravintoloita, rihkamakauppoja, jne. On Pekingissa oikeitakin (useampia?) rautatiemuseoita. Tämä asema korvattiin silloin 1958 uudella, n. 2 km itäänpäin - sama kuin meillä Päärautatieasema korvattaisiin Pasilalla. Nyt sekin on korvattu jälleen seuraavalla, entistä suuremmalla, ja vanha jäänyt ilmeisesti lähinnä paikallisliikenteelle. - Pekingissä on neljä nykyaikaista, suurta rautatieasemaa, Eteläinen- (päärautatieasema), Läntinen-, Pohjoinen- ja Itäinen, jos olen ymmärtänyt oikein, niin vähän sen mukaan, mitä valtakunnan osaa ne palvelevat. Kansainvälisestä liikenteestä en tiedä. - Tästä vanhasta asemasta on juttua ja jatkolinkkejä esim. http://www.drben.net/ChinaReport/Beijing​/Landmarks-Hotspots/Tian_An_Men_Square/O​ldQianmenTrainStation/beijingqianmenstat​ion1.html
17.12.2011 20:49 Jouni Hytönen: Taivaallisen rauhan aukio on niin suuri, että en kyllä itse tätä rakennusta huomannut laisinkaan. :)
18.12.2011 20:05 Tapio Muurinen: Tarkennan ja korjaan edellistä kommenttiani hieman; se Peking-Itäinen, "Central, main" voi hyvin ja toimii täysillä. Siitä itäänpäin oleva valtavan laaja ratapiha halleineen onkin varikko. Peking-Eteläinen, joka valmistui juuri ennen Olympialaisia, on Aasian toiseksi suurin henkilöasema Shanghain jälkeen. Se on Peking-Pohjoisen kanssa fururistinen luomus, joita ei hevin rautatieasemiksi luulisi, ellei sinne johtaisi kiskoja.
17.06.2012 20:16 Juuso Hyvärinen: Kyllä tässä talossa oli Kiinan rautatiemuseo ainakin vielä kesäkuussa 2012. Museossa on esillä lähes steriiliyteen saakka siisti perusnäyttely, joka on meikäläisiin vastaaviin verrattuna sangen teknologiapainotteinen. Kahteen kerrokseen rakennettu näyttely on jaettu ajanjaksoihin, joissa painottuvat vuoden 1949 jälkeiset vuodet, kansantasavallan rautatiesaavutuksia korostaen.

Liikkuvaa kalustoa ei ole esillä kuin yhden pienen höyryveturin verran. Lukuisia kuva-tekstipaneeleita täydensivät pienoismallit ja pienesineistö. Kiinaa osaamattomalle tarjolla ovat englanniksi vain kunkin ajanjakson yleisesittelyt ja pienesineistön esittelytekstit.

Pääsymaksu on "hurjat" 10 yuania henkilöltä. Viileä museo on miellyttävä paikka viettää vaikkapa muutama kesäiltapäivän tunti suojassa kaupungin pakahduttavalta helteeltä.
17.06.2012 21:10 Tapio Muurinen: Hyvä, että tuli korjaus väärään infoon. Olimme neljän hengen porukassa liikkellä "esiliinan" opastuksella. Jos minä olisin saanut päätää, niin ainakin olisin halunnut käydä tarkistamassa. Jäi epäilyttämään porukan konkarin vähättelevä lausunto aseman nykytilasta, kun tietää kiinalaisten säntillisyyden, sillä "Beijing Railway Museum" ei turhaan lukenut seinässä. - Eikun tuonne seuraavalla kerralla.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!