30.01.2012 / Tampere asema

30.01.2012 IC 48:n veturin hajoamisen takia Seinäjoki-Helsinki välillä kulkee ylimääräinen P 1048. Juna on Tampereen vararunko.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Misa Lammio
Lisätty: 30.01.2012 13:06
Junatyyppi
P: 1048
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

31.01.2012 18:46 Mikko Mäntymäki: 30.1. Tampereelta lähti ylimääräinen tyhjä sininenrunko veturinaan Sr1 3050 klo 17:45 aikaan Jyväskylän suuntaan.
03.01.2013 00:17 Mikko Mäntymäki: Joulun pyhinä kuulin tositarinan Tampereen vara rungosta. Joku nuori kuljettaja oli jättänyt rungon jarrujohto tyhjennettynä kiskojarrut kiskossa virroitin alhaalla. Runkoa herätellyt kuljettaja sai virroittimen nousemaa apukompuraa käyttämällä. Olisi ollut mukava homma avata kaikki jarrut pyöristä rautakangella. Mitä nuorille kuljettajille on opetettu, ohjeistus sanoo kun runko jätetään seisomaan,1500V syöttö päällä.

Rekka hommista tiedän sen verran että tässä tehtiin kaikki perseelleen, millä se kuljettaja olisi irroittanut kiskojarrut jos veturi pitää herättää apukompuralla.
03.01.2013 06:50 Kimmo T. Lumirae: Toivottavasti et Mikko ole ehtinyt kenenkään kanssa lyödä vetoa tämän tositarinan todenperäisyydestä, nimittäin se ei voi olla tosi :o}

Matkustajavaunukalustossa kiskojarru ei laskeudu kiskoon ennen kuin vasta yli 55 km/h nopeudessa. Paikallaan seisovan vaunun kiskojarrun toiminta testataan vaunu (tai teli) kerrallaan testipainikkeella. Niinpä vararunko ei ole voinut seistä kiskojarrut alhaalla.

On normaali käytäntö seisottaa matkustajavaunuja jarrujohto tyhjänä.

Jotenkin uskoisin, että joka kerran, kun nuori kuljettajaharjoittelija jättää Sr1:n seisomaan, siinä kerrataan tarvittavat toimenpiteet, tai ainakin työnopastaja tarkastaa, että kaikki tehtiin oikein. Harjoittelujaksoon tulee näin aika monta kertausta. Tuskin tämä koulutuskysymys on.

Jos Sr1 jätetään seisomaan virroitin ylhäällä ja pääkatkaisija kiinni (ja mahdollisesti 1500 V kytkettynä junarunkoon ja vaikka vielä se jarrujohtokin täynnä, sama se), niin ei tarvita kuin hetkellinen ajojohdon jännitekatko, niin pääkatkaisija (pk) avautuu ja jää auki. Sr1:ssä ei ole minkäänlaista seisonta-automatiikkaa Sm-kaluston tai Sr2:n tapaan. Jos Sr1 seisoo pk auki esim. 1-2 tuntia, laskee paineilman paine niin alas, että virroittimen pysymistä langassa ei voida enää taata ja painekytkin pudottaa virroittimen alas. Jotta näin ei kävisi, on Sr1:ssä käytävä käsipelillä sulkemassa pk joka kerran ajojohdon jännitekatkon jälkeen.

Sr2:han tarkkaillee muistaakseni puoli tuntia ajojohtimen kadonnutta jännitettä ja ellei sitä ala kuulua takaisin, veturi pudottaa virroittimensa alas ja sulkee ohjausjärjestelmänsä ja pimentää itsensä, säästääkseen akkuvirtaa. Fiksu vehje :o}

Tietysti kuvaamassasi tapauksessa on inhimillisen virheen mahdollisuus. Ei tarvitse kuin kompressorin kytkin unohtua väärään asentoon, niin tapahtuu, mitä edellä kuvasin paineilman vähetessä. Kyllä niitä joskus sattuu niitäkin, mutta yleensä nämä kylmäksi menneet junat ovat jännitekatkojen aikaansaamia tilanteita.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!