11.05.2011 / Tetsudō-Hakubutsukan, Saitama, Japani
Topi Lajunen

11.05.2011 Tokion prefektuurin pohjoisosissa, Saitamassa kulkee tällainen "New Shuttle"-kumipyörämetro. Se palvelee paikallisliikennettä Ōmiyan asemalta pohjoiseen, seuraten Jōetsu Shinkansen -suurnopeusradan linjausta. Shinkansen-väylä kulkee kuvassa massiivisella betoniviaduktilla. Ensimmäinen pysäkki Ōmiyasta pohjoiseen on Tetsudō-Hakubutsukan, joka palvelee pääasiassa rautatiemuseota.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Tetsudō-Hakubutsukan, Saitama Valtio: Japani
Kuvaaja: Topi Lajunen
Kuvasarja: Japani 2011
Lisätty: 11.02.2012 13:15
Muu tunniste
Rautatieinfra: Silta
Sekalaiset: Metro, Muu ajoneuvo
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

12.02.2012 00:08 Jouko Järvinen: Kolmivaihevirtaa syövä metro?! :0) Melkoista sekamelskaa näkyy tuolla vasemmallakin olevan paikallinen sähkönjakelu...
12.02.2012 01:48 Ossi Rosten: Mikä peruste on tällaiselle kumipyörämetrolle? Meinaan kumipyörien vierintävastusta vs rautapyörät, puhumattakaan kumipyörien huoltotarpeesta. Virransyötön puolesta tuolla ei kuitenkaan voi lähteä kadulle haahuilemaan?
12.02.2012 04:43 Topi Lajunen: Japanissa sähköt kulkevat pääasiassa ilmateitse, jotta ne on helpompi korjata maanjäristyksien jäljiltä. Taloudellista järkeä harvoin näillä kumipyöräratkaisuilla on, enemmänkin ovat teknologiademoja. Pariisissa ovat perustelleet kumipyöräratkaisuja äänettömyydellä, mutta tässä tapauksessa vehkeet eivät kulje herkkäkorvaisten asukkaiden alitse. Kaduille tämä ei eksy.
12.02.2012 13:39 Eljas Pölhö: Kumipyörämetrojen etuna on parempi kiihtyvyys ja lyhyemmät jarrustusmatkat, jolloin vaunujen keskinäinen väli saadaan teoriassa pienemmäksi. Vaan harvassa paikassa sitä etua on taidettu hyödyntää. Äänettömyys on toinen etu. Suurin hyöty käytännössä on se, että radan nousut ja laskut voivat olla jyrkempiä kuin teräspyörillä (ilman apuneuvoja kuten hammasrataa).

Haittoja on sitten paljon. Esimerkiksi suurempi kulkuvastus (vaatii enemmän energiaa), kumipyörien kestävyys, jälkimarkkinat puuttuvat, huonot kulkuominaisuudet lumi- ja jääkelillä, hankalat radan vaihteet jne.
12.02.2012 13:47 Tunnus poistettu: Mikähän mahtaa olla Japanissa tämänhetkinen tilanne ratojen ja sähkölinjojen osalta viimeisimmän suurtsunamin/järistyksen jälkeen? Itse maanjäristyshän ei saarilla tainnut olla totuttuun verrattuna mitenkään ihmeellinen, mutta merenalaisen järistyksen aiheuttama tsunami olikin ison kokoluokan juttu. Kerrottiin kokonaisista kadonneista junista jne. Toisaalta sai sen vaikutuksen, että varsinaiset suurnopeusjunat olisivat selvinneet kohtuullisesti paikalliset ososuuhteet huomioon ottaen.
17.02.2012 12:21 Mikko Otava: Tällä kumipyörämetrolla on melkoisen jyrkät pystygeometriat, kuten kuvastakin näkyy. Lienee osasyynä kumipyörien käyttöön.
17.02.2012 16:50 Topi Lajunen: Saattaa olla. Toisaalta voi olla myös, ettei jyrkälle geometrialle olisi ollut tarvetta, mutta kun muista syistä on valittu kumipyörät, niin on voitu mäkiäkin tehdä jyrkiksi. Radassa on Ōmiyan pääteasemalla silmukka, kun taas toinen pääteasema, Uchijuku, on perinteinen. Näin ollen kalusto ajaa joka toisen täyden lenkin toinen pää edellä.
18.02.2012 23:54 Tapio Muurinen: Samantyyppisillä kaksivaunuisilla kumipyöräjunilla liikennöidään mm. Pekingin Capital-lentoasemalla. Terminaaleja on kolme peräkkäin n. 3 km:n matkalla. Terminaalien välillä "rata" hieman sukeltaa, koska kentän tasossa on massiiviset sillat, joiden kautta huoltoliikenne ja vaikkapa jumbot voivat rullata sujuvasti terminaalin puolelta toiselle.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!
<< Kuvalista >>