27.06.2012 / Metsämonttu
Jukka Viitala

27.06.2012 Aihetta sivuten vielä kuva nostotornista. Korkein osa on kuilun päälle rakennettu torni, jossa on ollut 2 nostokonetta tai vastapainon puolella on ollut hissikori. Kääntöpöytä on vasemmalla matalassa osassa ja ilmarata oikealla olevan mustan siilon päällä. Normikaivoksessa on ollut murska tornissa, mutta tässä on kipattu suoraan siiloon, jonka purkuluukut ovat pikkuruiset, eli murskaus on tapahtunut alhaalla. Siilojen alle on todennäköisesti ollut raiteet, koska minkään tyyppistä kuorma-autoa ei oikein voi kuvitella luukkujen alle, tämä torni on ilmeisesti ollut jo poissa käytöstä kaivoksen loppuvaiheissa ja silloin on ajettu kumipyorillä eteläisestä kuilusta, jonka nostokonekin on toiminut teräsjohteilla, tässä puisilla, kiskojahan nuokin ovat periaatteeltaan. Pystysuora raidekuljetus. Kaivosten nostokoneet ovat erittäin läheistä sukua hissille, mutta useimmiten niiden nopeus on aivan eri luokkaa. Kivi kestää kiihdyttelyt ihmistä paremmin.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Metsämonttu
Kuvaaja: Jukka Viitala
Kuvasarja: Kiskoja Kiskossa ja Förbyssä
Lisätty: 27.06.2012 00:26
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus
Sekalaiset: Kapearaiteinen
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

27.06.2012 10:21 Juhani Pirttilahti: Nostokone on ollut viereisessä rakennuksessa tästä vasemmalle. Tuolla huipulla on ollut vain pyörästöt vaijereille.
27.06.2012 11:02 Jukka Viitala: Löysinkin jo netistä videon, jossa oli vanhoja kuvia alueelta ja tuossa mustan mötikän alla lymyili Euclid R15-dumpperi siiloa purkamassa. Nähtävästi kiskokaluston päivät maan päällä oli luetut heti 50-luvun puolivälissä. Uudemman etelän kuilun nostokoneen järjestelyt olivat lievästi sanoen mielenkiintoiset, nostotornin paikalla näytti olevan valtava kolmijalka ja tornin virkaa toimittivat pelkät johteet, varmaan mielenkiintoinen hoidettava talviaikaan. Pikkuisen ihmetyttää nostokoneen sijainti kaukana sivulla, torni on melko kevytrakenteinen, mutta hyvin se on sivuttaisrasituksetkin kestänyt. Jossakin vaiheessa nostokoneet sijoitettiin suoraan tornin huipulle, mutta tämä on toteutettu vanhalla kalustolla, Aijalan satelliittikaivos. Viereisen lammen kätkemä avolouhos näyttää vanhoissa kuvissa enemmänkin alasmenotien puhkaisulta, ilmeisesti nostokoneiden käyttö lopetettiin jossain vaiheessa kokonaan ja malmi ajettiin suoraan alhaalta.

Harmi, ettei maanalaisia karttoja löydy niin mistään, tuolla voi olla piilossa melkoinen labyrintti.
27.06.2012 11:33 Juhani Pirttilahti: Olen nähnyt pleksilevyistä rakennetun pienoismallin Aijalan maanalaisesta tunneliverkostosta erään paikallisen talon vintillä. Harmi vaan se talo myytiin venäläisille ja siitä tuskin on mitään jäljellä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!