??.??.1939 / Helsiki Kaivokatu, Helsinki asema
Tuntematon

??.??.1939 Talvisodan alkaessa kaikki "kynnelle kykevät" miehet (noin 18 V -40 V) määrättiin palvelukseen. Suurelle joukolle pystyttiin kuitenkin antamaan varusteiksi ns. malli "Kajander", joka sisälsi kokardin omaan lakkiin, nahkavyön panoskotelolla ja jonkinlaisen kiväärin, esim. ns. pystykorvan.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Helsinki asema (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Helsiki Kaivokatu
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Jouni Halinen)
Kuvasarja: Steissin seutu kautta aikojen
Lisätty: 09.10.2012 20:30
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

09.10.2012 21:52 Jukka Viitala: Juuri 18 täyttänyt isäni määrättiin sotapalokuntaan, untuvikot jäivät kotirintamalle.

Malli Kajander ei ollut yhtään hassumpi tuohon aikaan, silloiset siviilivarusteet olivat usein parempia kuin köyhän armeijan lumput. Tänä päivänä tilanne voisi olla nurinkurinen, iskepä nykyisiin enemmän näyttäviin kuin tarkoituksenmukaisiin talvivaatteisiin vastaavat lisukkeet. Sirkus.

Jonkinlainen pystykorva oli teknisesti sama kuin vihulaisen Mosin-Nagant-mallit ja söi samaa ruokaa, ei huono. Hyväkäyntinen Ruotsin Mauser oli myös yleinen, Japanin Arisakaakin oli pari versiota ja hännänhuippuna Carcano "Terni", jota ei kai onneksi päätynyt rintamalle. Suomi-KP-tä oli vähän Talvisodassa, kuten Rokan Antti sanoi. Kummasti vaan noillakin pärjättiin.
10.10.2012 05:33 Topi Lajunen: Nyt kun minut on Kemijärveltä asti tultu tuomitsemaan oikeinkirjoitusjankkaajaksi, niin kehtaan korjata, että kyseessähän on tietysti "malli Cajander", c-kirjaimella. :)
10.10.2012 07:31 Kari Haapakangas: Eipä sitä sodan alussa tahtonut edes kivääriä riittää kaikille halukkaille, mutta kiitos itäisen naapurimme runsaiden toimitusten, saatiin uudet täydennysdivisioonat sentään varustaa tältä osin riittävästi. Tosin pahuksen kalliita olivat, kun ne verellä maksettiin.

Jos nykypäivänä tosiaan kutsu kävisi, niin kannattaisi tosiaan käydä pakko-ottamassa Erätukun varasto ja jättää se intersportin tarjonta rauhaan...

Tässä tuskin ollaan sentään vielä marssimassa junaan, vaikka aseman edessä ollaankin. Eihän nuilla näytä olevan edes sitä malli Cajanderia vielä.
10.10.2012 11:56 Joni Lahti: Carcano "Terni" -kivääreitä ostettiin Italiasta 100 000 kpl. Maahan tuli kesällä 1940 Italian pyssyjä 94,500 kpl eli talvisotaan ne eivät ehtineet, onneksi. Ternissä oli kiinteät tähtäimet, joten se ei kelvannut etulinjaan. Suokeluskuntalaisilla oli syksyllä 1939 pystykorvia m/28 kivääreitä, olihan se nimeomaan Suojeluskuntien ase. Armeijalle riitti niitä 65 000 kpl. Sen lisäksi käytössä oli ruotsalaisia ja japanilaisia kivääreitä, mutta suurimmalla osalla kenttäarmejaista oli aseena m/91 kolmen linjan vintofkan eri versioita esim m/27-36. Mosin Nagantin versiot olivat merkittävässä roolissa myös jatkosodassa, jolloin saatiin myös uusin versio Ukko-Pekka m/39 käyttöön. No, meni off topicin puolelle...
10.10.2012 23:06 Reijo Salminen: Ehkä noista ajoista jotain opittiin, ainakin nykyään ei taideta olla ihan pohjasakkaa kun tarkkuuskivääreistä ja niiden patruunoista keskustellaan. Onko sulla Joni aiheeseen liittyviä sukulaisuussuhteita?
11.10.2012 09:35 Joni Lahti: Reijo, olihan niitä ennen, isäkin nuorena Kannaksella 1939. Ei ollut kuitenkaan Aimo! Nyt ei ole enää ketään. - Aihe liittyy kuljetuksiin ja rautateihin sillä tavoin, että Saksa oli Neuvostoliiton liittolainen Molotov-Ribbentrop -sopimuksen lisäpöytäkirjan perusteella. Suomi osti Italiasta merkittävästi materiaalia mm 20 mm ittykkejä, Fiat G.50 hävittäjiä ja noita surullisen kuuluja kivääreitä. Saksa esti tavaran kauttakulun omilla rautateillään ja satamissa. Näinpä vain osa tarvikkeista saatiin maahan kiertotietä. Kiväärit jäivät tulematta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!
<< Kuvalista >>