??.??.???? / Helsinki
tuntematon

??.??.???? Tämä on tän kuvanlisäyksen viimeinen kuva tänään (tuli 20 kuvaa täyteen). Kuvamateriaalia on vielä jäljellä 150 kuvan verran, oliko se niin että tollainen ”kuvakönttä” maksaa 30 egeä?. Laitankin tähän loppuun nyt kuva-arvoituksen, kuva-alalla on liikkunut tai liikkuu 2:kin tyyppistä raideliikennettä, eli minkä rakennuksen portailla seisten kuva on otettu.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Helsinki
Kuvaaja: tuntematon (Lisännyt: Jouni Halinen)
Kuvasarja: Kuvia Stadista ennen raideliikennettä
Lisätty: 11.10.2012 16:23
Muu tunniste
Sekalaiset: Kuva-arvoitus

Kommentit

11.10.2012 16:25 Jouni Halinen: Avaan tässä samalla keskustelua aiheesta, että onko sivuille sallittua lisätä kuvia ajalta jolloin lisätyn kuvan kuva-alalla ei ollut vielä mitään raideliikenneaiheista funkkiota. Tein näin kerran (lisäsin Daniel Nyplinin Eteläsatamasta ottaman 1800 luvun kuvan) ja jo 5 minuutissa yksi sivuston saivartelijoista kommentoi kuvaa seuraavasti: "eihän kuvassa ole mitään R aiheista (mikä oli tietysti totta) ja muutenkin tämän tyyppiset kuvat kuuluvat aivan muille foorumeille” ja eikä mennyt montaakaan minuuttia kun yöpäivystysvuorossa ollut vaunut.org:kin sensori poisti kuvan. Eli kyseessä oli ns. ”käänteinen puskakuva”, jotka ovat täällä sallittuja ja varsin suosittuja. Sain kyllä myöhemmin ylläpidolta luvan palauttaa kuvan sivuille (en kyllä palauttanut), ja mukana oli myös viestiä että tämän tyyppiset kuvat sopivat jatkossakin sivuille. Eli kysymys ylläpidolle, onko kyseinen toimintamalli edelleen voimassa. PS. Rautatiemuseossa on ”säilytyksessä”(ovat valokuvataiteen museon omistamia) noin 50 kpl Nyplinin rautatieaiheista kuvaa, eikä museolla voi olla tietenkään niihin mitään tekijänoikeuksia, joten voiko joku museon kanssa tekemisissä oleva hoidella ne vaunut.org: kiin.
11.10.2012 17:12 Timo Valtonen: Jopa vorgin kapasiteetti on rajallinen, joten jotain rajausta on syytä noudattaa. Maalaisjärjen käyttö on paikallaan. Jos kuvan aihe jollain lailla sivuaa rautatieliikennettä vaikkapa niin, että kuvan esittämälle paikalle on myöhemmin rakennettu rautatieinfraa tms, voi kuvan laittaa tänne, kunhan yhteys ei ole aivan Aatamin ja Eevan ajoista.

Ole oikeuksien kanssa varovainen. Tälläkin foorumilla on ollut katkeria keskusteluja siitä, kun joku on hyvässä uskossa käyttänyt Rautatiemuseon materiaalia ja saanut sitten mahtavan laskun ja juristit peräänsä. Aina on korrektia kysyä kuvan haltijalta tai oikeuksien omistajalta (jos sellainen on tiedossa) lupaa käyttää kuvaa vaikkapa vorgissa julkaisemiseen. Museot varsinkin ovat tarkkoja asiasta, mutta yleensä antavat luvan helposti kun käyttötarkoitus ei ole kaupallinen. Velvollisuus julkaisemiesi kuvien luvan hankintaan on sinun, ei vorgin.

Mainitsemasi valokuvaaja on norjalaissyntyinen Daniel Nyblin, joka perusti valokuvaamon Helsinkiin vuonna 1877. Hän on myös kuvannut paljon helsinkiä. Valokuvausliike on edelleen saman suvun hallussa.

http://www.nyblin.fi/historia.htm
12.10.2012 11:46 Kurt Ristniemi: Luulenpa, että vasemmalla on Kalliolinna ja oikealla takana Observatorion vuori, eli Tähtitorninmäki, ja oikeassa on reunassa laivatokka, jonka kohdalla nykyisin on Eteläsataman Olympialaituri. Näillä arvauksin oletan, että kuva on otettu Klippanin portailta. Ne raideliikennemuodot olisivat siten raitiotie ja rautatie.
12.10.2012 11:53 Pasi Seljas: Taisipa olla "Nypliinillä" puoti myös Tampereella.
12.10.2012 12:02 Jouni Halinen: Tuli Kurt:ta 120 %:ta faktaa, ja vielä pisteeksi i päälle "Klippanin portailta" (kyllähän se on jo näinä aikoina ollut olemassa?). Jos Kalliolinnaa ei olisi kuvassa ollut, niin arvoitus olisi ollut kyllä vaikeampi.
12.10.2012 12:21 Kurt Ristniemi: Kuvan ajoittaminen onkin sitten kokonaan toinen juttu. Kuvassa näkyvä Observatorio on valmistunut vuonna 1834 ja Kalliolinna vuonna 1843. Klippanille puolestaan nousi huvila vasta vuonna 1898. Siinä siis eturajaa ajoitukselle. Takarajaa pitäisi sitten hakea siitä, milloin kuvasta puuttuvat nykyiset rakennukset ovat valmistuneet.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!