08.05.1971 / Lahti
Arto Hellman

08.05.1971 Haulla ei paljoakaan Tre:tä löytynyt. Lahtelaiset tietävät paikan tarkemmin. Kertokaa.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Lahti (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Arto Hellman
Lisätty: 14.02.2013 18:35
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

14.02.2013 22:46 Jarno Piltti: Kuva kertoo: http://vaunut.org/kuva/23684
15.02.2013 09:46 Tapio Nikula: Tässäpä tarina Tre:stä. Joskus 60-luvun puolivälissä olin kesätöissä opastintyökunnassa Voikoskella. Voikosken eteläinen oikaisu oli otettu käyttöön juuri ennen kesää. Eräänä päivänä jäi Kalvitsassa kuorma-auto junan alle ja rytäkässä meni yksi lähtöopastin sileäksi. Meidät hälytettiin apuun. Kaivoimme tohinalla Voikosken pohjoispäästä paria päivää aikaisemmin pystyttämämme lähtöopastimen ylös, lastasimme sen rullavaunuun ja rullavaunu aisalla kiinni moottoriresiiinaan ja sitten vaan kohti Kalvitsaa. Meitä oli jokunen 2-3 opastinukkoa ja pari tolppa-apinaa eli siis sähkötyökunnan äijiä mukana. Oli komiaa posotella pohjoiseen, kun kaikki tavarajunat oli ajettu sivuun ja me olimme etuajo-oikeutettua liikennettä. Kalvitsassa saatiin uusi opastin asennettua parissa tunnissa ja siinä ajassa myös kuorma-auton romu oltiin saatu sivuun ja liikenne pääsi jatkumaan. Me lastasimme liiskaantuneen lähöopastimen rullavaunuun ja opastinpuhelimella saimme luvan kaukosta lähteä kohti Voikoskea. Kauko-ohjaus kertoi, että kalakukko on juuri lähdössä kohti etelää Pm:ltä ja meidät ohjattaisiin jossain sivulle, että kukko pääsisi ohi. Eipäs päässyt. Se rälläkkä kulki ilmiömäistä vauhtia, Palosuon ja Mikkelin välisellä alamäkiosuudella saimme kellolla mitattuna nopeudeksemme 120 km/h. Mikkelin asema ohitettiin noin satasta, mahtoi olla komian näköistä kalakukkoa odottavista matkustajista. Pm-Mi-väli oli silloin jo tuliterää 54-kiloista rautaa, mutta Mikkelistä alkoi vanha 43-kilon osuus. Kiskot olivat lättäpäitä ja joka jatkoksen kohdalla tuntui, että hampaat irtoavat ikenistä. Ei tarvinnut ajaa sivuun, koko ajan loimotti vihreät vastaantulevissa tolpissa. Oli ihme, että rälläkän folkkarin teollisuusmoottori kesti sellaista ajoa, siis noin tunti koko ajan kaasu pohjassa. Mutta arvatkaa, pelottiko.
15.02.2013 11:11 Tapio Muurinen: Kiitokset kaimalle mukavasta tarinasta!
15.02.2013 15:08 Heikki Jalonen: Niin, tuossa VW-teollisuusmoottorissahan oli kokonaista 25 hevosvoimaa (tai DIN 22 PS, tyyppi 122) puristettu irti 1200 cm3 iskutilavuudesta. Teollisuusmoottorissa teho ilmoitetaan yleensä, ja niin tässäkin tapauksessa, jatkuvana tehona. Eli, kopeloimaton moottori kestää pitkäaikaista kuormitusta myös täysteholla. Tuossa volskun moottorissahan käytännössä öljyn riittävyys (öljytilavuus vain noin 2,5 litraa) saneli pisimmän yhtäjaksoisen käyntiajan.

Olikos niin, että tuossa More:ssa ei muuten ollut oikein minkäänlaista varsinaista jousitusta?

PorHan vastaavassa More:ssa taitaa muuten nykyisin olla 1600cm3 henkilökuplan moottori. Sillä ajaneet voinevat kommentoida suorituskykyä. Ja tärinöitä.
15.02.2013 16:34 Lasse Hinkkanen: Muistan ikuisesti, kun olin Moottoriresiinan kyydissä. 70-luvulla oli oli kovaluminen talvi ja meillä oli viestilinjasta lanka poikki Haapamäki-Myllymäki välillä. Lunta oli niin paljon, ettei sinne ollut mitään asiaa mennä Farmari-Mossella. Siten kysyimme paikallselta Opastinesimieheltä, voisiko hän heittää meitä Morellaan sinne vikapaikalle. Hän suostui koska Morella ei oltu ajettu vuosiin ja lähti meitä viemään. Alkumatka meni hyvin, kun kuljettiin laatikkolumiauran perässä. Lumiaura meni sivuun Valkeajärvellä kohtaamaan vastaantulevaa pikajunaa, mutta me jatkoimme matkaa Myllymäelle. Tasoristeysten laippaurat olivat niin tukossa että joka tasoristeyksen kohdalla tuo kevyt laite nousi ilmaan, mutta putosi taas kiskoille. Tämä kuljettaja kuitenkin ajoi niin lujaa kuin Moresta lähti ettemme olisi myöhästyttäneet pikajunaa. Eikä pikajuna myhästynytkään. Pikajunan mentyä lähdimme korjaamaan vikaa, jonka olimme huomanneet jo tullessamme. Korjattuamme vian me olimme sopineet, että menemme Valkeajärvellä sivuun ja soitamme sieltä. Sitten loppui Moresta bensa keskelle korpea mutta onneksi tiesimme että Mäiskälässä on puhelin. Työnsimme Morea n. puoli kilometriä ja saimme yhteyden Myllymäelle, josta tuli TKA hinaamaan meidät pois. Kyllä TKA:n kuljettajilla nauru maittoi. Saimme Myllymäeltä bensaa, jolla sitten tultiin Haapamäelle.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!