16.02.2013 / Heinola, Myllyoja

16.02.2013 Sinisiä vaunuja, mm. Eip 23134, odottamassa romutusta Myllyojalla.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Myllyoja (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Heinola Ratakm: 161+727 Koordinaatit: 61.16081 25.98814 [Google Maps] [Karttapaikka]
Kuvaaja: Jani Järviluoto
Lisätty: 26.02.2013 10:04
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

26.02.2013 10:19 Oskari Kvist: Pitkä on letka. Näin näitä saneerauskelpoisia vaunuja menee täysin hukkaan.
26.02.2013 10:52 Harri Junttila: Siinä on sitä aidosti luotettavaa junakalustoa, sääli että hyvää kalustoa heitetään hukkaan. Vieläköhän nuo olisivat sen kuntoisia että vaikka kilpailijat voisivat hyödyntää noita? (hyi minua kun edes ajattelin tuommoista)
26.02.2013 11:27 Miitre Timonen: Pitkä on letka juu, ja Turussa odottaa lähtöään vielä ainakin kahdeksan vaunua. En tiedä mitä muutaman kuukauden kylmillään seisominen aiheuttaa, mutta muuten olisivat varmasti ihan ok.
26.02.2013 15:55 Ville Mäki-Tuuri: Kilpailijoille olis varmasti aivan ehtaa kalustoa. Mutta niinhän se on, että parempi maassa kuin jumalattoman suussa.
26.02.2013 16:49 Oskari Kvist: Kyllä minusta tämä on suoranaista tuhlausta. Valtava määrä energiaa menee hukkaan siinä että nämä romutetaan myymisen tai vuokraamisen sijaan (koska sen tilalle pitää ennemmin tai myöhemmin rakentaa uutta kalustoa). Nämä eivät voi olla niin loppuunajettuja etteikö näistä saisi käyttökelpoista kalustoa saneerattua, halvemmalla kuin että uusia vaunuja rakennettaisiin.
26.02.2013 18:49 Kimmo T. Lumirae: En puolustele romuttamista millään tavalla, mutta uskon, että veeärrällä on syynsä romuttaa nämä, ja ne syyt tulevat lähimmän 20 vuoden käyttökustannuksista. Vaunut ovat yksinkertaisesti vanhentuneita; niihin pitäisi aluksi uusia ovimekanismi (hankala homma, ei mahdu runkoon), LVIS-järjestelmät: vessat alipaineisiksi, lämmitys ja tuuletus vanhanaikaiset ja loppuun kuluneet, sähköissä varmaan sama juttu. Telit ja jarrut ovat vanhentuneet, tämän päivän vaatimus on sn 160 ja MD-telit ovat huonokulkuiset jo 140:ssä. Äänieristys on huono; verratkaapa vain niin matalaan kuin korkeaankin IC-vaunuun niin meteliä kyllä riittää kun sataaneljääkymppiä mennään. Vaunun alle sijoitetut laitteistot jäätyvät Suomen talvessa niin, että näitä varten on rakennettu jo sulatushallikin Ilmalaan.

Eli korirunko ehkä voitaisiin kierrättää jos oviongelma saataisiin ratkaistuksi. Kaikki muu on ensin purettava nätisti pois (onko asbestia???) ja sitten rakennettava kokonaan uudelleen uusilla laitteistoilla, apulaitteilla ja johdotuksilla ja putkituksilla.

Vähän sama kuin että teettää viiden tonnin autoon kahden tonnin remontit ja toivoa, että se menisi vielä kolmisen vuotta. Siinä alkaa miettiä, että jos hankkisi kymppitonnin auton, niin sillä pärjäisi 6-8 vuotta.

Tämä näin niin kuin tietämättä VR:n käyttämistä perusteista mitään.

Mahdollisena tosikilpailijana, joka tähtää vähintään kymmenen vuoden käyttöikään, en kyllä harkitsisi näitten vaunujen hankintaa ja kunnostamista. Kauhea työ ja rahanreikä, jonka tuloksena on vanha, hyväkuntoinen vaunu.
26.02.2013 19:26 Mikko Otava: Komppaan Kimmoa. Melkoista räminää, heilumista, lumen pöllyämistä eteiseen ja kuumuutta kesäisin on näillä matkustaminen. Ainoa mukavuus uusin vaunuihin nähden on penkit. Sm1:t voi myös laittaa samaan paalausjonoon mahdollisimman pikaisesti.
26.02.2013 19:32 Juhani Pirttilahti: Asbestia ei ole, oviongelmaan on valmis ratkaisu ja Knorr-Bremsen jarrutekniikka on säilynyt melko samanlaisena jo vuosikymmeniä (Pendolinoissakin on 1950-luvulla keksittyjä jarruosia...).
26.02.2013 20:33 Jimi Lappalainen: Tästä se lähtee!
26.02.2013 20:43 Miitre Timonen: Uuden ajan epämukavuutta on myös ahtaus (lyhyt penkkiväli ja huonossa paikassa olevat vaatekoukut, minkä vuoksi talvella takki pömpöttää siinä niin ettei mahdu kunnolla istumaan), tulvivat vessat ja piipittävät ovet sekä kolkko sisustus. Kuumuudesta puheen ollen, pahin paikka kesällä on yksikerroksinen ic-vaunu. Vanhojen vaunujen räminä taas johtuu lähinnä tarjottimista, ja harvoin sekään sietämätöntä on. Uudemmat Ein-vaunut eivät kyllä juurikaan heilahtele, vaan kulkevat ihan tasaisesti ilman räminää. Ja eikös se vaunujen pohjien jäätyminen ollut ihan uusia murheita juuri matalalattiaisuuden vuoksi? Uudistaminen on tietty ihan jees, mutta sen voisi tehdä mukavalla tavalla. Jonkun tietty tekee onnelliseksi se, että saa pistorasiasta sähköä, niin että voi olla kahdella laitteella samaan aikaan facebookissa. Ja sen semmoista.
26.02.2013 21:05 Jarkko Korhonen: Sm1/2 ehdittiinkin jo matkustusmukavuuden osalta pilata saneerauksessa. Mutta siniset on minun ehdottomia suosikkejani. Mitenhän Ruotsissa Veolia ajaa vanhalla ruotsalaisella vai tanskalaisella kalustolla? Pitäskö mun viimein laittaa ko. junasta kuvasarja, kun olen siitä jo maininnut muutamaan otteeseen. Lännessä vanhojen vaunujen hallittu ja kunnioittava kierrätys kyllä onnistuu!
26.02.2013 21:47 Kimmo T. Lumirae: Tosiaan, unohdin jäähdytysilmastoinnin. Lisätään listaan.
26.02.2013 22:20 Juhani Pirttilahti: Toki palakiskoradan asiaankuuluvassa äänimaisemassa sinisen vaunun tarjottimet rämisee penkkien koteloissaan. Ilmastointi toimii avaamalla ikkuna ja säätö tapahtuu viluisen mummon avulla.
26.02.2013 22:57 Jimi Lappalainen: Tämä tarjottimien ryminä on yksi todella harvoin mainituista sinisten vaunujen asjallisuuksista. Sitä on tullut tallennettua Sk-Hpk -välillä :)
26.02.2013 23:00 Niklas Savinsaari: Kivoja vaunujahan nuo siniset ovat ehdottomasti. Yksi asia mitä olen näissä romutuskeskusteluissa hieman miettinyt ja oudoksunut, on se, että ketäs varten näitä sitten pitäisi säästää tai kenelle nämä olisi tarkoituksenmukaisempaa vuokrata / myydä? En ole tietoinen mistään toisesta henkilöliikenneoperaattorista, joka olisi parhaillaan haalimassa itselleen kalustoa ja joka olisi esittänyt esimerkiksi kiinnostustaan vanhoihin matkustajavaunuihin. Vai lähteekö ajatus siitä, että näitä tulisi nyt ensin esimerkiksi seuraavat 5-15 vuotta taltioida ensin jossain ratapihan sivuraiteella, jotta sitten olisi sille uudelle halukkaalle henkilöliikennerautatieliikennöitsijälle henkilövaunukalustoa?
26.02.2013 23:21 Juhani Pirttilahti: Henkilöliikenneoperaattoria ei tosiaan ole, kun sellaista mahdollisuuttakaan ei ole tarjolla yli 10 vuoteen.
26.02.2013 23:36 Heikki Kannosto: Lämpimämpiä ja intiimimpiä kuin yksikään IC-vaunu: http://vaunut.org/kuva/791 - vahinko että sinisten ovet ovat raskaat ja portaat jyrkät.
27.02.2013 01:27 Oskari Kvist: Henkilöliikenteestä _kiinnostunut_ operaattori, Proxion meillä kyllä on. Ja se ilmaisi kiinnostuksensa taannoin esimerkiksi Pieksämäki-Savonlinna-välin liikennöintiin (joka ei ole monopolia suojelevan yksinoikeussopimuksen piirissä) , mutta kun ei ole junakalustoa millä liikennöidä. Tässähän siihen soveltuvaa vaunukalustoa olisi teoreettisesti* tarjolla, vetokalusto vaan vielä uupuisi. *= Ei käytännössä, ei myydä, ei se voi mitenkään kannattaa, paaliin vaan sen kummempia ajattelematta (VR:n mielipide). Tuhoaminen on se paras vaihtoehto, koska sen jälkeen kilpailijan on pakko hommata uutta kalustoa, jonka hommaamiseen on kertaluokkaa isompi kynnys.

Näin saadaan estettyä siitä samalla mahdollisen "kilpailijan" tuoma syöttöliikenne, jotta junat kulkisivat yhtä tyhjinä ellei tyhjempinä kuin nykyään ja että voitaisiin vinkua valtiolta enemmän rahaa ostoliikenteeseen.. (ja konsultin toimesta vielä siirtää lisää matkustajaliikennettä rautatieliikenteestä linja-autoliikenteen pariin)..

En uskoisi muutaman vuoden säilytyksen jossakin siihen soveltuvassa tilassa, siten että ne ovat käyttökelpoisia vielä säilytyksen jälkeenkin, olevan ongelma. Kysymys on lähinnä tahdosta, halutaanko vaunuja antaa jatkokäytettäväksi vaiko ei. Vaunut voitaisiin myydä sillä periaatteella että ostaja vastaa omalla kustannuksellaan vaunujen kunnossapidosta/ylläpidosta/jne... säilytyksen yms ajan ja tietenkin sen jälkeisen ajan.


Heitän ex tempore tässä paikan, tyhjän teollisuushallin Jyväskylässä, entisen Kankaan paperitehtaan, joka lienee vielä pystyssä (?). Sinne lienee vielä raideyhteys tallella (?), vaikka toiminta loppui hiljattain. Vaunujen ostaja tai vuokraaja kustantaa vaunujen viennin sinne säilytykseen, ja pitää niistä huolta, kunnes saa vetokalustoa käyttöönsä ja voi rueta operoimaan matkustajajunia, esimerkiksi Pieksämäki-Savonlinna-välillä.


(Tämä oli tietenkin vain teoreettista pohdintaa. Eihän se nyt mitenkään voi onnistua, vallitsevista asenteista johtuen.)
27.02.2013 09:06 Jukka-Pekka Manninen: Mielenkiintoista, Pohjolan Liikenne ajaa vain kaksi Savonlinna-Pieksämäki-välin viidestä pikavuorosta (Matkahuollon aikataulun mukaan), loput kolme ovat Savonlinjan hallussa. Eihän näin pienen markkinaosuuden suojelemiseksi kannata kalustoa romuttaa jos siitä saisi paremman hinnan myymällä tai vuokraamalla, eihän? ;-]
27.02.2013 09:30 Heikki Kannosto: Vertailuksi se mitä muistan Hyvinkään alikulkutunnelista. Aseman tasoylikäytävä piti korvata eritasoratkaisulla, siitä oli toki koko Hyvinkää yhtä mieltä. Kirjoitin ilmaisjakelulehteen parikin lukijankirjettä joissa olin sitä mieltä että alikulun sijasta olisi levennettävä aseman eteläpään siltaa, rakennettava sen yhteyteen kunnon portaat ja hissit ja siirtämällä paikallisbussien kääntöpiste siihen silloisen (ja nykyisen) ahtaan ja aikaa syövän aseman puoleisen kääntöpaikan sijasta. Toisen kirjeen tultua julkaistuksi (puolitoista vuotta oli kulunut eikä mitään ollut tapahtunut) kaupungin insinööri (tjs) soitti ja sanoi olevansa yksityishenkilönä aivan samaa mieltä ... mutta asialle ei enää voinut mitään koska alikulun rakentamispäätös ei ollut perustunut järkeen vaan politiikkaan. Eiköhän niin ole pitkälti tässäkin.
27.02.2013 10:27 Petri Nummijoki: Omasta mielestäni näiden matkustusmukavuus oli niin hyvä, etteivät IC-vaunut ole kesähelteitä lukuunottamatta tuoneet enää ratkaisevaa parannusta. Kyllähän näissä portaat ovat jyrkät ja kulkuominaisuudet huonommat mutta vastaavasti uudempiin verrattuna istuimet ovat mukavammat, ikkunat suuremmat ja vessat tilavammat. Uskon silti, että teknisesti aika on ajanut näiden ohi suoranaisessa kaukoliikenteessä. Sen sijaan jossain Vaasan radalla sn120-junilla tämmöinen ajaa mielestäni asiansa edelleen täysin ja matkustusmukavuudeltaankin voittaa mennen tullen esim. Dm12:sta tai Sm1-2-junat.
27.02.2013 11:20 Kimmo T. Lumirae: Vaasan rata onkin hyvä esimerkki, siinä missä Savonlinna-Pieksämäki. Oletetaanpa, että Vaasan radan kilpailutettaisiin muu kuin kaukoliikenne, niin mahtaisiko olla tungosta operaattoriksi, vaikka saisi näitä vaununromuja vuokrallekin? Sama koskee Savonlinna-Pieksämäki -rataa: näiden vaunujen se kaikkein oleellisin puute vuokrakäytössä on, että nämä eivät ole moottorijunia. Vaikka näitä vaunuja vuokrattaisiinkin mainituille radoille yksityisen operaattorin käyttöön, tiedossa on veturin hankinta ja se jatkuva välin katkominen, ympäri kiertäminen, kytkeminen, jarrujen tarkastus ja taas menoksi -touhu, ja yöksi rungolle täytyy löytyä seisontaraide, jossa on sähköliitäntä, ja jonne runko täytyy vaihtotyönä siirtää.

Kevyt moottorijunaratkaisu tyyppiä Desiro on se, millä lyhyen matkan konsepti saataisiin ehkä toimimaan ja vieläpä kannattavastikin, mutta vanhojen vaununromujen kanssa pelaaminen yksinkertaisesti vie niin paljon aikaa ja henkilöresursseja että en kyllä henk koht usko koko juttuun.
27.02.2013 12:07 Juha Kutvonen: Toisaalta alipaine-WC:n ja ilmastoinnin puuttuminen, sekä vanhentuneet MD-telit eivät ole este käyttää Eil-vaunuja vielä vuosikymmeniä VR:n kanta-asiakkaiden ilona...
27.02.2013 12:21 Petri Nummijoki: Tässäkin asiassa on kaksi puolta. Aikoinaan Lättähattuja veturijunilla korvattaessa oltiin sitä mieltä, että syöttöliikenne kannattaa ennemmin hoitaa vanhoilla itsensä takaisin maksaneilla pikajunan vaunuilla, jotka voidaan toimittaa huoltoon vakijuniin liitettyinä ja samalla kaluston tyyppikirjavuutta saadaan vähennettyä.
27.02.2013 16:02 Heikki Kannosto: Ruotsissa onnistuu - http://vaunut.org/sarja/2386 - eihän toki meillä.
27.02.2013 16:27 Topi Lajunen: En ymmärrä. Eihän Veolia ole käsittääkseni yrittänyt ostaa näitä sinisiä romuvaunuja?
27.02.2013 16:53 Kari Suominen: Olematta puolesta tai vastaan näiden vaunujen käyttöiän pidentämistä tulee kuitenkin mieleeni muutama seikka, johon edellä käydystä keskustelusta en vastausta löydä. Kimmo esitti ovijärjestelmien muuttamista sekä telien vaihtoa. Myös ilmastointi on mainittu. kaikki mainitut muutokset ovat tai ovat olleet kokeilumielssä käytössä, mutta käyttökokemuksista en ole kuullut. Asiantuntijat kertokoot


Minkälaisia käyttökokemuksia saatiin SIG -telien käytöstä EFit vaunussa 23560 ?

EFiti -vaunun 23664 liukuovet eivät ole toimineet parhaimmalla mahdollisella tavalla, mutta onko konsepti lopultakin toimimaton vai onko uniikin ja poistumassa olevan vaunun kanssa konstailu koettu turhaksi vaivannäöksi ? Väittäisin tässä maailmassa vaikeampiakin asioita toteutetun jos vain tahtoa löytyy.

Olisiko ilmastoinnin toteutus esim. Salonkivaunun A 41 tapaan mahdollista ?
27.02.2013 19:05 Heikki Kannosto: Topi, tarkoitin sitä että ruotsalaisille kelpaa vuoden 1962 mallinen vaunu: http://vaunut.org/kuva/81083?s=1
27.02.2013 19:21 Juhani Pirttilahti: Ei tästä keskustelusta puutu muuta kuin vaunujen mahdollinen käyttäjä. VR:llä on yksinoikeussopimus ja se ei aiheuta käyttötarvetta Suomessa. Se olisi vähän enemmän kuin oleellista.
27.02.2013 19:35 Kimmo T. Lumirae: Päivitettäessä vaunuja 2010-luvulle on hankittava alipainevessat, jäähdytysilmastointi sekä keskitetysti suljettavat ja lukittavat ovet. Telit on ilmeisesti syytä vaihtaa paremmin kulkeviin ja vaunua peruskorjatessa on lisättävä äänieristysmateriaaleja sekä mietittävä mm. eteisistä kantautuvan melun vaimentamista tuplaeteisillä (tätä olisi voinut hieman miettiä kaksikerrosvaunuissakin).

Alusta pitäisi peittää jonkinlaisella "lumipanssarilla", jossa on riittävästi luukkuja vaihto- ja huoltotoimia varten. Samassa yhteydessä voisi kriittisimmät komponentit koteloida lämmitettyihin laatikoihin.

Lisäksi tulee normaali sähkö- ja lämmityslaitteiden uusinta rapistumista vastaan. Todennäköisesti kustannusten kannalta järkevää on siirtyä suoraan sähkölämmitykseen käyttämällä sähköliikkeen hyllystä ostettavia lämmityspattereita, jotka sovitetaan vaunuun rakennettaviin koteloihin sen sijaan, että aletaan rempata öljypoltinjärjestelmää vesikiertoineen. Lämmitystehon tarve on 10-20 kW per vaunu. Ilmanvaihtoratkaisuihin löytynee moderneja laitteistoja lämmön talteenotolla tai peräti ilmalämpöpumpulla, jolla ratkeaisi myös jäähdytysilmastointi.

Sisustan voisi remontoida tyylillä ja hyvällä maulla Suomen parhaat vaununpenkit säilyttäen.

Jollain kohtaa putkatanee esiin vielä vaunun rakentaminen painetiiviiksi tunneleiden paineiskuja vastaan, mutta Suomessa on niin vähän tunneleita, että tämä on hoidettavissa JKV-laitteiston PT-koodauksella, jolloin tunneliin ajettaessa sn on enintään 140.

Ei modernin tekniikan teko vaununkorirunkoon vm. 1960 ole mitenkään mahdotonta, mutta haasteellista se on ja ennen kaikkea kallista.
27.02.2013 20:47 Petri P. Pentikäinen: Ei kai tätä vuokraus/myyntikeskustelua ole käyty siitä lähtökohdasta, että näistä vaunuista pitäisi saada 2010-luvun uusia vaunuja vastaavia. Ennemminkin niillä voitaisiin alkuun hoitaa esimerkiksi noin vuosikymmen jotain liikennettä, jota ei erityisolosuhteissamme nyt hoideta. Sellaiseen tarkoitukseen ei tarvittaisi mitään mahtipontista ja kallista täysremonttia.
27.02.2013 21:18 Juhani Pirttilahti: Minusta siniset ei erityisemmin metelöi häiritsevästi. Varsin hiljaisia ovat. Toisekseen, sinisillä vaunuilla on saanut ajaa täyttä vauhtia eli 140-160 km/h tunneleihin, kun kaksikerrosvaunuilla on joutunut hidastamaan 140 km/h tai 120 km/h. Tosin niillä rajoituksilla suojellaankin tunneleita hajoamiselta. Vaunujen korkea alusta taas toimii lumikuormaa vähentävänä tekijänä. Akut on jo lämmitetyissä ja tuuletetuissa laatikoissa - samoin muut sähkökotelot on täysin eristettyjä. Öljypoltin vesikierrolla on hyvä, monikäyttöinen järjestelmä ja sallii myös sähkölämmityksen samalla järjestelmällä. Tää Kimmon kertomus on nyt vähän samaa sarjaa, kuin VR:n virallisesta suusta tulee.
27.02.2013 21:32 Eljas Pölhö: Tavalliselta kuluttajalta pitäisi kysyä mitä halutaan ja asettaa todelliset vaihtoehdot.

Esim. Taivalkoskelaisilta, Ämmänsaarelaisilta ja Hyrynsalmelaisilta kysytään: Onko parempi, että A) VR ajaa 70-luvun vaunuilla muutaman tunnin välein junan Kajaaniin vai B) ei ajeta yhtään junaa, koska vaunut ovat vanhanaikaisia eikä niissä ole 2010-luvun hienouksia.

Vastausten A ja B suhteesta voitaisiin päätellä, mitä sikäläiset asukkaat pitävät parempana ratkaisuna ja jos vastaus B voittaa, niin sitten ei edes mietitä ajamista millään.
27.02.2013 23:33 Kimmo T. Lumirae: Hehheh, Juhani :o} Siksipä juuri aloitinkin että "päivitettäessä vaunuja...". Ellei niitä päivitetä, niin ne ovat vanhanaikaisia. Ja jos vanhanaikainen kelpaa johonkin, kuten nuo tällä hetkellä VR:lle, niin sitten se kelpaa. Olen tuosta lumikuormasta kyllä hiukka eri mieltä. Käsittääkseni sinisissä vaunuissa on paljon lumi- ja jäätymisongelmia ja siksi matalat IC-vaunut rakennettiin umpipohjaisiksi ja laitteet saatiin talvelta piiloon. Umpikotimainen oivallus oli käyttää näin tehtyä laatikkoa osana vaunun kantavaa rakennetta, mutta se ei oikeastaan kuulu tähän. Myönnän, etten ole lämmitysjärjestelmien asiantuntija, mutta veikkaan, että laitteet alkavat olla aika lailla lopussa. Jos veikkaukseni on väärä, niin onhan siinä yksi järjestelmä vähemmän rempattavaksi.
27.02.2013 23:56 Juhani Pirttilahti: Täytyy tosiaan muistaa nuo käyttöiät laitteistojen ja materiaalien osalta, ei ne ihan loputtomiin säily hyvänä. Tavallinen öljypoltin siellä kattilahuoneessa kumminkin on vaunua lämmittämässä, eikä ne ole ihan tyystin kadonnutta tekniikkaa edelleenkään. Varsin vähän noissa sinisissä on alustassa avoimia laitteita. Pohja on sen verran korkealla, että pöllyävä lumi jää alemmas. Laitteet on jo koteloitu lumelta ja jäältä suojaan - tosin kotelointi on laitekohtainen, kun uudemmissa on koko alusta koteloitu. Porkkanoissa taas voi vain todeta, että on tuo kotelointi vähän unohtunut... Telit kerää lunta - ihan kuten muutkin vaunut.
28.02.2013 00:52 Jorma Toivonen: Hei, hei pojat... turhaan väittelette vaunun alustaan kertyvästä jäästä ja lumesta. Eikös Ilmalaan asennettu hieno laitteisto, jolla ruiskutetaan (en löytänyt kuvaa) glykoolia (?) vaunun alustaan sen kulkiessa ammeen ylitse ja näin estetään jään muodostuminen junien alustoihin - onkohan käytössä? Kuuleman mukaan Norjassa (josta tuo metodi kopioitiin), hylättiin toimimattomana jo kauan ennen meille rakentelua. Varmaan, joku sivustolla mielipiteitään ilmaiseva "työläinen", voinee ilmaista tämän hetkisen tilanteen?
28.02.2013 01:04 Kimmo T. Lumirae: Käsittääkseni Ilmalan glykolilaitteistoa ei käytetä enää...:o}
28.02.2013 01:50 Topi Lajunen: Havaintojeni perusteella toista käytetään, sitä, joka sijaitsee Sm-puolen raiteistolla. Kaukojunapuolen laitteistoa en ole nähnyt käytettävän hetkeen.
28.02.2013 10:43 Juha Kutvonen: Glykolikokeiluhan todettiin ihan virallisestikin epäonnistuneeksi kaukojunakalustolla, koska aineen vaikutus lakkaa liian nopeasti pitkän matkan ajoa ajatellen. Lähiliikenteessä glykolikäsittelystä lienee kuitenkin jotain hyötyä.

Nykyajan teknologia- ja viihdeuskovainen suomalainen vaihtaa puhelimensa yhden, läppärinsä kahden ja autonsa kolmen vuoden välein. Vanhan tekniikan korjaaminen ja ylläpito ei kuulu tähän oppiin; vain uusi ja entistä parempi kelpaa.
28.02.2013 11:26 Mikko Herpman: Käyttäjän näkökulmasta katsoen näistä plootuista.. Yleensä lämpimiä (kesällä kuumia), mukavat penkit. Ovet aika lailla jäässä pyrykelillä ja aiheuttaa haasteita pienille ja isommillekin joskus. Teleihin kertyy lunta/jäätä, ja kulkuominaisuudet ovat aika ryskyttäviä sen jälkeen.

Miten lie laitteet alustassa, siihen en osaa ottaa kantaa.. Koteloitahan siellä on.. montakin..

Itse työn takia joutuu matkustamaan nyt Joensuu-Helsinki väliä, niin tavallaan helpotus, ettei tarvitse ovia potkia ja matka menee nopeammin (pendo).

Aika vaan muuttuu, samoin vehkeet..
28.02.2013 11:39 Petri Nummijoki: Kulkuominaisuuksia tarkasteltaessa pitäisi huomioida myös radan kunto. Kyllä IC-vaunu kulkee vaikkapa Helsingin ja Tampereen välillä 160 km/h tasaisemmin, kuin sininen vaunu mutkaisella Porin radalla 120 km/h mutta taitaa radan vaikutus olla tästä vähintään puolet.
17.06.2013 01:27 Jouni Hytönen: Tämä jono ja Lahdessa myöhemmin seisoneet neljä vaunua ovat kokonaan historiaa. Myllyojalla seisoo nyt kolme CEmt-vaunua (24042, 24080 ja 24093).

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!