20.04.2013 / Riksåttan (Nykarleby Jernväg)

20.04.2013 NJ:n Lokomo höyryveturit ovat koeajettu. Ajokausi lähestyy ja perinteen mukaan aloitetaan vappuna. Tervetuloa mukaan!

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Robert Sand
Lisätty: 21.04.2013 01:49
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

21.04.2013 11:51 Seppo Romana: Syvä kumarrus ja hatun nosto. NJ on melkoinen kulttuuriteko -ja hieno kuva!
21.04.2013 12:30 Martin Hillebard: Nämä veturit seisoivat rinta rinnan Järvenpäässä, firma Atelier Faunin "peikkometsässä" noin 1 km VR rautatieasemalta itäkaakon suuntaan, 1960-luvun puolivälin tienoilla,kumpikin omalla raiteen pätkällään.
Atelier Faunilla oli alueella verstas jossa tuottivat vaaksanmittaisia Muumi -satuhahmoja sopiviin kauppoihin myytäväksi. Pienimuotoisessa huvipuistossa oli myös lapsiperheille suunnattua toimintaa lähinnä muumiteemaan liittyen.
Ilmeisesti oli suunnitelma rakentaa alueelle 600 mm rautatie mutta se ei koskaan toteutunut. Laitoksen omistajilla/vetäjillä tuli erimielisyyksiä JANSSONin perheen kanssa arvatenkin tekijänoikeudellisista asioista. TOVE Janssonhan Muumit aikoinaan loi, ja myös hänen veljensä oliko nimi LARS ainakin piirsi osan sarjiksista sittemmin. Järvenpääläisen ateljeen tuotteet olivat lähinnä nukkeja jotka sopivat myös aikuisten kansalaisten kirjahyllyä koristamaan.
Toiminta lopahti sittemmin, ja veturit myytiin edelleen. Toinen niistä seisoi aikansa Linnanmäellä lasten rääkättävänä, ja toinen loi uutta uraa Lahnuksen rautatiellä/på Lahnusjärnvägen.
Seikkailu siis jatkuu/äventyret fortsätter alltså. Hyvä!
21.04.2013 13:13 Jouni Halinen: Ainakaan tämän linkin http://www.huvipuisto.net/peikkometsa.ht​ml tarina ei kerro että peikkofrmassa olisi tehty muumeja, vaan pelkkiä peikkoja joka lähtöön, Englannisakin oli faniklubi johon kuului yli 300 000 jäsentä, homma kaatui lopulta harkintaverotukseen joka oli lopulta yli sata prosenttia voitosta, tuntuu uskomattomalta, mutta olen kuullut parikin eri tapausta lähipiiristä, että tämä oli 60/70 luvulla täysin mahdollista. Verotusta hoitivat kunnissa maalikkojäseniset verolautakunnat, ja kun laki moisen salli, niin kyllähän sellaisen veron sopi kateuspäissään saman "kylän" tutulle yrittäjälle mätkäistä.
21.04.2013 15:15 Martin Hillebard: Kiitos Jouni erinomaisen kiinnostavasta linkistä! Sikäli kuin minä muistan, pitkän tekstin tiedot pitävät pääpiirtein paikkansa. Muistan lukeneeni sen alkupuoliskon eli tapahtumaketjun 1960/70 lukujen taitteeseen joskus kauan sitten ja paperiversiona - näitä elektroonisia ei viellä ollut käytössä.
Minä asuin Järvenpäässä koko 1960-luvun eli oppikouluvuoteni ja siitä vähän ylikin. Lähes aseman nurkalla eli siitä ei ollut pitkä matka fillarilla peikkometsään tutustumaan, ja kun ne veturit tuotiin sinne niin myöskin ne kuvaamaan.
Itse peikoista en teini-ikään tultuani enää jaksanut olla huvittunut mutta kyllä Atelier Fauni MUUMEJA valmisti ja möi jopa paikkakunnalla. Muumipeikko & Niiskuneiti; Muumipappa ja -mamma; Nuuskamuikkunen. Sekä hattiwattit. Omiin kokoelmiini kuului vain yksi = itse Muumipeikko.
Aikuistuin vähitellen ja muutin lopullisesti pois Järvenpäästä kesällä 1970. Muistan vain että näihin aikoihin sen ALKUPERÄISEN Peikkometsän toiminta loppui. Pääsyy on hyvinkin voinut olla mainitsemasi harkintaverotus. Sen ajan Suomessa viranomaisilla saattoi olla mahdollisuus hyvinkin karkeaan mielivaltaan. Ainakin tuntemani yksityisyrittäjät valittivat kuinka kaltoin heitä kohdeltiin.
Pitkän tekstin nykyisessä muodossaan koen huvipuisto-teollisuuden mainostarinaksi "corporate legend".
Siitä on siten ikävät yksityiskohdat jätetty pois kuten mahd. Muumi-tehtailun riitaantuminen otusten alkuperäisten luojien kanssa. Toiminta jatkui kuitenkin niitten muitten, Martti ja Helena Kuuskosken itse luomien peikkojen turvin ja kyllähän niistäkin tunnettuja tuli. Jopa Englantia myöten.
21.04.2013 16:11 Jouni Halinen: No kyllähän ne muumit siellä Järvenpäässä(kin) sitten asuivat, kun löytyy asialle aikalaistodistajakin. Brändin markkinaarvo oli silloin varmaan jotain aivan muuta kuin nykyjään, jo luja jalansija Japanissa merkitsee tänäpäivänä isoa kasaa jenejä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!