??.??.1956 / Helsinki, Kyläsaari/Sörnäinen

??.??.1956 Liittyy kuvaan https://vaunut.org/kuva/83197 Kuvassa Vallilan Puutavara Oy:n höyläämörakennus rakenteilla vuonna 1956. Rakennus oli monelle tuttu, koska se näkyi hyvin Hämeentien sillalle (Paavalin kirkon pohjoispuolella) sillan itäpuolella 1960-1980-luvuilla. Vallilan Puutavara Oy:n katuosoite oli Kyläsaarentie 4. Verrattaessa linkitettyyn piirrokseen, niin todetaan rakennuksen sisällä olleen neljä läpiajettavaa ja yksi päättynyt raide. Kaavioon merkitty pienempi vaunujen siirtolava (sen raide) on rakenteilla aivan kuvan vasemmassa laidassa. Kuvassa näkyy ovijärjestys 1+3+1 rakennuksen pohjoispäädyssä. Jokaisesta ovesta tuli raide johtamaan rakennuksen sisälle. Rakennuksen matalamman osan oven vieressä häämöttää (huonosti näin paljon pienennetyssä kuvassa) ensin kappale tulevaa kapearaidesysteemiä ja sen takana VR:n raide. Rakennuksen sisällä olleet raiteet purettiin 1983, kun yhtiön omistuspohjan muutoksen takia uusi omistaja Oy Sahakonttori Ab ei tarvinnut höyläämöä (sellainen oli Nurmijärvellä yhtiön Karhunkorven sahalla) ja ison remontin jälkeen muutti rakennuksen rakennustarvikekaupaksi. Ei mennyt kuitenkaan kauaa, kun rikkaassa Suomessa haluttiin loivempi tienkaarre Hämeentielle ja Kustaa Vaasan tielle johtaviin liikennevaloihin ja tämäkin rakennus piti purkaa täysin ennen käyttöikänsä loppua mainitun kaarteen alta pois.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Eljas Pölhö)
Kuvasarja: Puutavaraliikkeitä
Lisätty: 30.05.2013 15:23
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella

Kommentit

31.05.2013 12:57 Martin Hillebard: Vanha kotikyläni Järvenpää oli ennen vanhaan täysin puutalovaltainen. Viime sotien (1939....1944) jälkeen kylänraitin varrelle rakennettiin muutama funkis-tyylinen kivitalo; elokuvateatteri "Filmilinna"; rautakaupan "Renlund" talo, sekä pieni mutta linnamainen Pohjoismaiden Yhdyspankin konttorirakennus.
1960 -luvulla alettiin puutaloja repiä. 1970 -luvulla (jonka alussa muutin pois jo kaupungiksi ehtineeltä paikkakunnalta) tuli niitten kivitalojen vuoro! Kaiken tilalla on nyt vain valkoisia betoni- kuutioita. Joitten kaikkien volyymi ei edes ole ratkaisevasti suurempi, kuin edeltäjiensä.
Hyvintehtyjen - oletettavasti! - kivitalojen elinkaareksi muodostui siis tuskin kolmea täyttä vuosikymmentä! Järvenpään kuvitetussa historiikissa on kuva Filmilinnasta rakenteilla ja ottovuodeksi mainitaan 1948. Ne kaksi muuta rakennusta edustivat ulkomuodoltaan samojen aikojen tyyliä.
Olet oikeassa Eljas: Kyllä Suomi on rikas maa. Kun meillä on varaa tällaiseen kertakäyttökulttuuriin myös kaupunkirakentamisesta kyseen ollen!!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!