25.06.2013 / Helsinki asema

25.06.2013 Kuulemma näissä Sm5-junissa on jonkinlainen "seisakejarru" (?), joten junan tarkka pysähtymispaikka on hieman "arpapeliä" vrt. https://vaunut.org/kuva/84000 . Tällä kerralla eivät kaivurit tehneet reikää junan kylkeen

Kuvan tiedot
Kuvaaja: G.Anttalainen (Lisännyt: Jorma Toivonen)
Kuvasarja: Loppukiri
Lisätty: 25.06.2013 22:34
Junatyyppi
H: 1550
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

26.06.2013 14:15 Topi Lajunen: Kyllä, näissä on automaattinen pysähdysjarru, joka aktivoituu hiljaisessa (olikohan luokkaa 2 km/h) vauhdissa ja tekee n 1 bar paineilmajarrutuksen. Rauhallisessa ajossa tämä onkin junan ainoa toimintaan osallistuva paineilmajarru, sillä sähköjarru on aivan mielettömän tehokas (verrattuna muuhun kalustoon). Sm5:ssä on käyttöjarru ja vetovoima samassa kahvassa, joten sillä ei voi normaalikäyttötavalla ottaa tehoja ja jarruttaa samaan aikaan. Pysähdysjarrun avulla Sm5 tekeekin tavallaan "mäkilähdön" aina liikkeelle lähtiessä, jolloin ylämäessäkään juna ei pääse valahtamaan taaksepäin.

Mitään "arpapeliä" sen toiminta ei kuitenkaan ole, onpahan vain erilainen systeemi kuin muussa kalustossa. Se on erikoisuus, jonka toiminta pitää harjoitella erikseen, aivan kuten minkä tahansa muunkin kaluston erikoisuudet. Kyllä silläkin saa melko tarkkaan kaluston pysäyhtettyä haluamaansa kohtaan, vaikkakaan se ei ole yhtä helppoa kuin vaikkapa Sm1/2-kalustossa. (Sr1:ssäkin tarkka veturijarrujen hallinta on helpompaa, jolloin sen saa pysäytettyä varsin lähelle päätepuskinta kuitenkaan osumatta siihen, kuten kuvassa 84000 on ilmeisesti käynyt... ;))

Kiinniajoja ja muuta "tarkkuusajoa" varten Sm5:ssa on on "kytkentänopeus"-toiminto, jolla saa vehkeen ryömimään 1 km/h nopeutta.

Mutta jäsen J, miten kaivurikolarointi liittyy tähän? Se kun ei liity mitenkään kuvaan, eikä keskustelun alla oleviin jarrujärjestelmiin?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!