??.??.1913 / Ljusne-Woxnan tehdas ja/tai LWJ:n varrella

??.??.1913 LWJ:n (Loviisan-Vesijärven rautatien moottoriresiina "punapiru" oli alkujaan avonainen rättikattomallinen. Myöhemmin se sai umpinaisen korin. Pienempi kuva tuottaa pieniä ongelmia: kaksi keskimmäistä ja ehkä myös kaksi oikeanpuoleista miestä eivät varmaan kuulu alkuperäiseen kuvaan, vaan heidät on lisätty kuvamanipulaation avulla. Moottoriresiina ilmoitetaan toimitetun syyskuussa, mutta maassa on jo lunta. Ehkä kuva on otettu myöhemmin syksyllä tai sitten kuva on muodostettu useammastakin kuvasta. Tai sitten L.W.J. on lisätty valmiiseen tehdaskuvaan.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Ljusne-Woxna (Lisännyt: Eljas Pölhö)
Kuvasarja: Vetureiden ja vaunujen tehdaskuvia
Lisätty: 27.08.2013 19:02
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

28.08.2013 16:00 Heikki Jalonen: Nyt pistit E.P. sellaisen kuvalöydön, että nöyrästi pitää jokaisen katsojan kumartaman ja päänsä paljaana pitämän. Itse laite on hieno ja kiinnostava jo itsessään - ja pieni osanen suomalaista rautatiehistoriaa. Mutta sitten...

Kuva itsessään on tosiaan kiinnostava arvoitus: taidamme olla peräti monivaiheisen kuvamanipulaation jäljillä - ja kaikki aikana, jolloin "Photoshop" merkitsi vain valokuvakauppaa ja sitäkin korkeintaan Amerikassa.

Huomiota herättää se, että molemmissa kuvissa kameran paikka resiinaan nähden on täsmälleen sama. Se voisi vielä olla kerrallinen sattuma, mutta myös itse resiinan pyörien asentokin sattuu olemaan sama. Siinä sattuman lait alkavat jo venyä... Muistetaanpa, että tuollaiset kuvat otettiin raskaalla laatikkokameralla, jalustalla olevalla ja mielellään paikallaan pysyvällä - ja pitkällä valotuksella.

Olisikohan niin, että tehdaskuvia on otettu jossain (L-W-tehtaan seuduilla) lumisen maan aikaan ulkona. Ensin kuvataan kohde ilman miehistöä ja sitten samaan asetelmaan (kameran ja itse kohteen pysyessä tietysti samoilla paikoillaan) on marssinut joukko vankkaa väkeä talvipalttoissaan ("tilaihme"). Tuulilasi on tietenkin käännetty pystyyn, jotta selkä edellä istuvat mahtuvat olemaan. Ja voi tosiaan olla, että pari matkustajaa on mahtunut mukaan vain "virtuaalisesti", mikä on tietysti vielä suurempi "ihme"...

Miehittämättömän resiinan tuulilasi on oudon suttuinen: niin kuin siitä olisi retusoitu pois koivun runkoja, jotka muuten näkyisivät läpi. Samoin näyttää siltä, että siitä on siivottu pois etuoikealla olevan rakennuksen heijastus (ikkunanpoka?) joka on selvästi näkyvissä miehitetyssä kuvassa. Lumi on poistettu samoin, mutta hieman epätarkan aaltoilevasti - osa poistetun osan valkoisesta onkin varmaan lunta.

"Tilaihme"-asetelmasta on sitten muokattu tuo pikkukuva "L.W.J."-teksteineen. Ja epäilemättä monen muunkin rautatieyhtiön teksteillä saman toisinto...
05.08.2019 12:57 Erkki Nuutio: Tällä moottoriresiinalla alkoi siis Suomessa yleinen henkilöliikenne polttomoottorikäyttöisellä raidekulkuneuvolla.
Keisarillinen Suomen Senaatti vahvisti matkalippujen hinnat 4.1914.
LVR Loviisa - Vesijärvi. Lipun hinta henkilöltä: Lahti-Niemi 15 penniä (tuntuu halvalta), Lahdesta Loviisan suuntaan 50 penniä kilometriltä (tuntuu kalliilta).
Viite: https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanoma​lehti/binding/782447?page=1
05.08.2019 13:08 Hannu Peltola: Nykyrarahassa 15 penniä on 0,57 € eli matka on ollut edullinen!
05.08.2019 20:40 Kari Haapakangas: Työmiehen tuntipalkka on tuolloin ollut 65 penniä, joten onhan tuohon pilettiin joutunut vartin tekemään työtäkin.
05.08.2019 23:55 Reijo Salminen: Kova on ollut hintaero Niemen suunnan ja Loviisan suunnan välillä, ehkä ei ole haluttukaan muuta kuin pendelöintiä leveäraiteisen rautatieaseman ja Niemen välillä, orimattilalaisille jäärille sitten mahdollisuus reissata kotikonnuilleen isolla rahalla. Loviisaan asti tuskin kukaan tuollaisella olisi arvannut lähteä saati vielä maksaa siitä itsensä kipeäksi. Tässä siis Suomen ensimmäinen polttomoottoroitu pendelijuna?

Tuossa lehtileikkeessä mainitaan myös Loviisassa sijainnut 'inspektionsdressin', jota koskee samat taksareglementit kuin Lahden resiinaakin, lienee ollut samanlainen sekin?
06.08.2019 01:17 Eljas Pölhö: Lahden moottoriresiinan mallista arvailua kuvassa http://vaunut.org/kuva/134364
09.08.2019 16:59 Erkki Nuutio: Arvailua voi vähentää paikallislehti Östra Nylandin ansiosta:
29.3.14 s.3 : Ensimmäinen, eli kuvan moottoriresiina saapunut.
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanoma​lehti/binding/1276006?page=3
21.6.13 s.2-3 : Tilinpäätöstiedot v.1912. Tietoja mm. höyryjen hiilenkulutuksesta.
6.9.13 s.3 : Ensimmäinen moottoriresiina törmäsi junaan Myrskylässä.
Oma konepaja mainosteli moottorikorjauksia. Siellä korjattiin hajonnut resiinamoottori.
20.9.13 s3 : Kuormaresiina toimitettu Lahti-Niemi -väliä varten, 8...10 matkustajaa.
24.9.13 s2 : Perusteelisemmin resiinoista ja niiden tarkoituksesta, lainaus Mercatorista.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!