??.??.???? / Tallinna, Pärnun maantie, Viro
Tuntematon

??.??.???? Joukkoliikennettä ensimmäisen itsenäisyyden alussa Tallinnassa 1920-luvulla. Kuva on otettu nykyisen Viru Hotellin kohdalta. Edessä alkaa Pärnun maantie kulkien vasemmalle, taustalla Viru värav ja vanhakaupunki lukuisine torneineen. Lähinnä oleva raitiovaunu on tulossa Vapauden aukion suunnasta ja toinen on sinne päin menossa. Alareunassa vasemmalla on ollut ilmeisesti linja-auto-asema tai muuten vilkas pysäkki. - Ovatko raitiovaunut moottorivaunuja vai sähköllä kulkevia? Mielestäni katolla on virroitin ainakin lähempänä olevassa vaunussa. - Moottorivetoinen linja avattiin Vapauden aukiolle vuonna 1921 ja sähköinen linja vuonna 1925. Jos nuo ovat sähkövetoisia, silloin ne voivat olla Dvigatel -merkkisiä. - Tallinnan vanhakaupunki sai ympärilleen vihervyöhykkeen puistoineen ja joitakin leveitä valtaväyliä, kun kaupunkia ympäröinyt maavalli/vallihauta -järjestelmä purettiin 1800-luvulla. Vesiesteet täytettiin ja maavallit tasoitettiin. Jäljelle muistoksi jäi vain Snelli Tiik Baltijaaman puolella kaupunkia. Näiden rakennelmien päälle tehtiin muun muassa Mere puistee (satamaan menevä katu) ja kuvassa esiintyvän Pärnun maantien alkuosa. - Lähde: Eesti Filmiarhiiv

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Tallinna, Pärnun maantie Valtio: Viro Koordinaatit: 59.43691 24.75419 [Google Maps]
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Joni Lahti)
Kuvasarja: Aika entinen ei koskaan enää palaa
Lisätty: 29.09.2013 18:35
Muu tunniste
Sekalaiset: Muu ajoneuvo, Raitiotie
Ulkomaat

Kommentit

30.09.2013 14:19 Martin Hillebard: Tältähän se tämä kohta vana hea Tallinnas näyttää tänäkin päivänä - neukuilla oli suunnitelmat raivata Vana linn siis vanhakaupunki osittain uuteen uskoon,mutta onneksi siitä ei tullut mitään.
Kaupungin raitioteistä saa lisätietoa kun googlaa Tallinna Trammi; ruutuun ilmestyy lista useammastakin sivustosta. Itse löysin verkosta ihan vahingossa mustavalkean lyhytelokuvan "Tallinn enne ja nüüd" se on filmattu vuonna 1939. Kuvan laatu on yllättävän huono - ei Eestimaalla tietääkseni ennen II maailmansotaa puutetta hyvästä materiaalista tai kalustosta ollut. Saa siitä silti mukavan käsityksen kaupungin "vilinästä" ja raitiovaunuja rullaa kaduilla ja toreilla kuvaajan kameranlinssin editse tuon tuostakin.
Lehtipuiden tuuheudesta päätellen elokuva on purkitettu loppukesällä. Niin, se ihana kesä 1939 jonka minua edellinen sukupolvi hyvin muisti.
Sitten tuli jotakin ihan muuta.
30.09.2013 16:22 Joni Lahti: Dvigatel vaunu n:o 14 Pärnun maantiellä Draamateatterin luona vuonna 1928 http://tinyurl.com/ph4w95s - Vastaavia vaunuja valmistettiin Virossa aina vuoteen 1953. Dvigatel teki sarjan alkupään (14-22). Muut valmistajat olivat Raudtee peatehas (23-26), Riigi Sadamatehas (27-33), Trammitrust (34-37,41-48) ja Ilmarine (38-40).

Vaunun metallikehykselle rakennettiin tammesta kehikko, joka katettiin teräspellein ja sisävuoraus tehtiin tammesta. Korin alkuperäinen väri oli sininen, ikkunan kehykset olivat valkoiset ja katto vaaleanharmaa. Teli oli ruotsalainen ASEA. Vaunuissa 14-17 oli Siemens-Schuckertin ja vaunuissa 18-22 AEG:n sähkölaitteet. Kummallekin akselille oli asennettu 37,5 kW:n vetomoottori. Vaunut olivat 11,4 m pitkiä ja niissä oli 24 istuinpaikkaa. Puupenkit olivat vaunun pituussuunnassa. Kuvien perusteella näyttää siltä, että vaunuissa oli ovet molemmilla puolilla.
01.10.2013 13:16 Martin Hillebard: Kuulin hiljattain kuin ohimennen, että joitakin Tallinnan vanhoja vaunuja olisi säilytetty - itse en ole kyllä koskaan nähnyt.
Klikkasin netistä Trammimuuseum ja esille tuli suppea maininta, että vaunuhalleilla olisi museo. Siitä sai lukea että museossa on esineistöä, ja dokumentteja muttei sanaakaan vaunuista, kuvista puhumattakaan. En tiedä koska ne nykyään käytössä olevat vaunut tulivat, mutta kolho ulkomuoto viittaisi jonnekin vuoden 1970 tienoille. Vaunut muistuttavat samoihin aikoihin Helsingin HKL/HST tilaamia nivelvaunuja, niitä aikanaan oranssin & harmaan värisiä.
Täytynee tutkia asiaa. Museo löytyy osoitteesta Pärnu maantee 89, Trammidepoo. Aukioloaika: ainoastaan keskiviikkoisin 12.30 - 16.30, oletettavasti myös eri sopimuksen mukaan.
01.10.2013 20:09 Ari Palin: Martinin mainitsema filmi "Tallinn enne ja nüüd" löytyy myös YouTubesta: http://www.youtube.com/watch?v=sPRQU_a1T​Ak
03.10.2013 12:32 Martin Hillebard: Just nii. Museon aukioloaikaan tuli virhe. "Neljapäev" on TORSTAI. Kellonajat ovat oikein.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!
<< Kuvalista >>