??.??.1973 / Nokia

??.??.1973 Näkymä ratapihalta Poriin päin. Vasemmalla kieltomerkin takana laho puinen silta vanhalle varastolle, jonne tuotteet tuotiin tehtaan kapearaiteisella. Se tuli varaston vasemman kulman alta/läpi pienelle sillalle josta jatkui asemarakennuksen nurkalle, lähinnä kappaletavaran noutamiseksi. Kapean raiteen nousu tehtaalta oli 33 promillea , aluksi 1894 jopa 40 o/oo. Kapean asemaraiteiston läntisin haara johti puuspriitankeille, joiden perustukset näkyvät yhä maantien leikkauksessa. Sprii tuotiin tarkasti valvottuna kapean raiteen säiliövaunuilla. Vanhat painetut kartat 1954 näyttää nämä raiteet- mutta vanhaa varastoa siihen ei ole (mahduttu?) kuvaamaan. Otso tavanmukaisella seisontapaikallaan , tyhjiä vaunuja takana. Ratapihalla oli kymmeniä vaunuja, sillä paperitehtaan lisäksi asemalla oli lisäksi Suomen Gummitehtaan, Nanson ja myllyn/viljavaraston Liikennettä. Kumitehtaan katolla tosiaan pyöri vielä 50-luvulla tuo tuttu maapallokuvio neonkirjaimilla SGT Oy. Aseman keskeltä kaikkien raiteiden yli meni musta/oranssien puomien vartioima tasoristeys, mikä osaltaan mutkisti vaihtotyötä. Jonkinlaisena ehkä jo osin mielikuvituksen värittämänä kuvana muistan Jumbon horaisevan vettä nykissä komein höyrytehostein.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Nokia (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Lisätty: 23.05.2014 07:28
Muu tunniste
Rautatieinfra: Merkki
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

23.05.2014 09:14 Jukka P. T. Ruuskanen: Mainion kuvasarjan Nokian tehtaan liikenteestä toitkin esille. Nyt tiedämme enemmän.
23.05.2014 09:46 Robert Sand: Et ole sattunut kuvaamaan jotain Nokian kapearaiteeseen liittyyvää?
23.05.2014 11:38 Kari Suominen: Erittäin mielenkiintoisia kuvia. Kuvatekstisi on tarkkaa ja mainitset mm. ratapihan ylityksestä :

"Aseman keskeltä kaikkien raiteiden yli meni musta/oranssien puomien vartioima tasoristeys...".

Korvattiinko mainitsemasi ylikäytävä jossain vaiheessa ylikulkusillalla, joka sekin sittemmin olisi purettu. Kysyn siksi, että tämä kuva https://vaunut.org/kuva/27811?liikp1=1195 tuo muistiini hämärän mielikuvan sellaisesta.
23.05.2014 16:27 Eljas Pölhö: Veikkaisin Reinon tietävän Nokian kapsuista enemmän kuin kukaan muu meistä. Laitoin aiheen avaukseksi keskustelupuolelle Reinon artikkelin vuodelta 1970 ja Tapani Kilpisen vierailun vuodelta 1967. Joku muu voisi avustaa listaamalla sinne täältä kuvapuolelta mahdollisesti löytyvät kuvat.
https://vaunut.org/keskustelut/index.php?topic=7185.0
23.05.2014 16:34 Tommi K Hakala: Otso näyttää tässä kuvassa varsin tuoreelta, milloin se on valmistunut?
Edit; Selvishän se... https://vaunut.org/kuva/66483?tt=5&i1=Tve2&i2=443
24.05.2014 00:52 Reino Kalliomäki: On kuvia. Laitan myöhemmin. Olin 1964 - 73 kesätöissä varusmiesaikaa lukuunottamatta. Mutta kun hankin kameran 1965 oli diesel jo tullut. Kotikenttää siis. Haastattelin monia , ja kopioin kuvia. Uusia on tietty myös , mutta Jorma näyttää ladanneen paljon viimeisten aikojen kuvia. Kiitos niistä. Karille sanoisin , että ei tehty ylikulkua, vaan alikulku kevyelle liikenteelle. Diggaan sitä , että joku on ilmeisesti kiivennyt valomastoon. Alikulun aukon kaide näkyy juuri tavaramakasiinin edessä, tasoristeyskin muistaakseni kulki makasiinin samalta puolelta.
Hämmästyin Akin 6.1.2009 lisäämää kuvaa. Siinä on tehtaan pässejä tallin edessä , ilmeisesti ruokatunnilla. Etummaisena Tampellan 0-6-0T 120/07, sitten Tamp. 0-4-2T 181/11 ja viimeisenä se toinen Hanomag, toinen oli aluksi Harjavallan voimalaitostyömaalla(Åbo Kraft Ab) vuoteen 25-27,ja nyt Kovjoella. Kuva on ilmeisesti ennen sitä. Kun RLR:n 5 saapui , numeroitiin veturit uudelleen, ja juuri tämä viitonen menetti keskimmäisen vetoakselinsa suistuttuaan jokeen. Pauli Lehtioksa oli paikallinen valokuvaaja , yhtiön "hovikuvaaja", mutta tämän kuvan on oltava hänen ensimmäisiään, tai hän eli satavuotiaaksi. Onnettomuudesta on lehtiartikkeleita ja runokin, jonka kuulin 70-luvulla radio-ohjelmassa "tämän runon haluaisin kuulla"!
Eljakselle myös kiitos. Uskomaton tuo Tapani Kilpisen matkapäiväkirja!Olisinpa tajunnut , nyt olisi helpompaa.
24.05.2014 01:41 Eljas Pölhö: Kiitos Reino, minä jo ehdin huolestua, ettei TK:n matkapäiväkirjojen tarkkuus kiinnosta ketään.

TK painotti meille noviiseille, että havaitut veturit pitää kirjata aina, sekä meno- että paluumatkalla. Useimmiten se tuntuu turhanpäiväiseltä, mutta se on paljastanut monta veturinsiirtoa ja romutusta muutaman päivän tai jopa tunnin tarkkuudella. Nyt vanhoilla päivilläni olen lipsunut periaatteesta ja heti saanut rangaistuksen. Norrköpingin ja Malmön välillä on ollut kaksi museoveturia jalustalla, nyt ei yhtäkään. En jaksanut kirjata niitä kuin kerran kuussa. Sitten kerran niitä ei ollut, mutta en uskonut sitä. Lopulta muutaman ohituksen jälkeen oli uskottava, että niitä ei enää ollut. Netissäkään ei kukaan tiennyt tarkkaan milloin ne hävitettiin. Minä olisin voinut saada ajoituksen kolmen-neljän päivän sisään, mutta laiskuuttani aikajana on 1-2 kuukautta. Ketä se sitten kiinnostaa hävitettiinkö ne marraskuussa vai joulukuussa? Ei kai ketään, mutta silti olisi kivempi kirjoittaa listoihin tarkempi aika kuin "circa".
24.05.2014 14:57 Kari Suominen: Vai on kolperit kiivenneet mastoon filmaileen. Olen kerran jos toisenkin yrittänyt mielessäni palauttaa ratapihaa 80-luvun asuun keksimättä, mistä kuva on otettu. Valomasto tai tolppakengin varustautunut kuvaaja ei kyllä tullut mieleeni. Kiitos Reino, ylikulku siis on vaihtoehdoista poissuljettu.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!