??.??.???? / VR:n 75-vuotis juhlakirjasta

??.??.???? 50-luvulla perheellä oli tapana käydä ompeluseuroissa. Erääseen paikkaan lähdin aina mielelläni, sillä kun pääsi istumaan kirjastoon , tietylle paikalle... Mutta tämä kuva hämäsi ! Eihän sitä voinut ajatellakaan , ettei kirja ole oikeassa. Kuinka monessa veturissa oli tuo Knorr´in esilämmitin. Kuva lienee rajusti retusoitu.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Lisätty: 29.08.2014 20:36

Kommentit

30.08.2014 17:05 Martin Hillebard: Monissa suomalaisissa vetureissa on ollut Knorr'in esilämmitin, En tiedä onko niitä millään tavalla luetteloitu.
Kapistuksen toiminta perustui siihen, että noin seitsemmännes osa sylinterien poistohöyrystä johdettiin esilämmittimen läpi, jossa se kuumensi messinkiputkissa kulkevan kattilan syöttöveden 90 - 95 asteesen C eli lähelle kiehumapistettä. Keinotekoisen vedon tuliputkissa ym. luomiseen jäi siis vielä 6/7 poistohöyryn energiasta.
Vesi syötettiin tenderistä - en tiedä oliko näitä tankkivetureissa - höyrykäyttöisellä pumpulla. Muistan lukeneeni, että imuri ei suostuisi syöttämään jo kuumaa vettä kattilaan.
31.08.2014 12:29 Tapio Nikula: Imureissa on veden tulopuolella niin pieni paine, että tulovesi saattaa kiehua jo 30-40 asteen lämpötilassa. Onnistuu esimerkiksi kemian laboratorioiden vesihanaan kiinnitetyllä vakuumipumpulla. Veikkaanpa, että 90-95-asteinen vesi kiehuisi täyttä päätä. Kun veturin ejektori toimii käsitykseni mukaan höyryllä, niin silloin tuo kiehuminen on vieläkin todennäköisempää. Olenhan ymmärtänyt oikein, että imupumpulla vetureissa tarkoitetaan juuri ejektoreita?
31.08.2014 19:15 Lasse Hinkkanen: Käsittääkseni veturin imuri eli injektori perustuu höyryn lauhtumiseen kartiorenkaiden välissä. Näin syntyy kova imu joka antaa vedelle niin kovan nopeuden, että se menee kattilaan massaansa sitoutuneella energialla. Tosi on, että noin kuuma vesi ei lauhduttaisi höyryä juuri lainkaan ja alkaisi kiehumaan höyryn lämmöstä.
31.08.2014 20:02 Tapio Nikula: Ejektorin eli imurin englannin kielinen nimi on ejector tai injector. Oheisessa linkissä on erinomainen kuva ejektorista http://www.doria.fi/bitstream/handle/100​24/96539/Ejektoripumpun%20suorituskyvyn%​20kokeellinen%20testaus.pdf?sequence=2 . Onko höyryvetureissa tuollainen imuri? Minä kun en tiedä. Olen aina kuvitellut, että se on ihan tavallinen ejektori. Ejektori toimii niin, että kantava fluidi (esim. höyry) johdetaan kuristimeen, jolloin Bernoullin periaatteen mukaisesti, kun virtausnopeus kasvaa, niin paine pienenee. Tämä alipaine imee sitten sivuvirtana pumpattavan aineen. Ejektorissa siis kantofluidi ja pumpattava fluidi sekoittuvat keskenään. Näin minulle opetettiin TKK:n Kemian osastolla ja olen törmännyt kemian teollisuudessa ejektoreihin vielä ihan pari vuotta sitten.
No piti kuukkeloida steam engine ejector ja olihan se juuri sellainen kuin oletinkin. Netistä näköjään löytyy vaikka mitä. Eli toimintaperiaate juuri niin kuin yllä selitin. Eli perustuu bernoullin periaatteeseen, eli putkessa kavennuksen kohdalla on pienempi paine kuin avarassa kohdassa, siis jos putkessa virtaa kaasua tai nestettä. Kun höyryveturissa on ejektorin kantoaineena tulistettu höyry, niin se lauhtuu kuristuksen kohdalla ja lisännee näin alipainetta, joka imee vettä.
31.08.2014 20:11 Tapio Nikula: No piti kuukkeloida steam engine ejector ja olihan se juuri sellainen kuin oletinkin. Netistä näköjään löytyy vaikka mitä. Eli toimintaperiaate juuri niin kuin yllä selitin. Eli perustuu bernoullin periaatteeseen, eli putkessa kavennuksen kohdalla on pienempi paine kuin avarassa kohdassa, siis jos putkessa virtaa kaasua tai nestettä. Kun höyryveturissa on ejektorin kantoaineena tulistettu höyry, niin se lauhtuu kuristuksen kohdalla ja lisännee näin alipainetta, joka imee vettä.
31.08.2014 21:21 Reino Kalliomäki: Mikä on kuvassa simppelimpi omituisuus?
31.08.2014 21:28 Petri Nummijoki: Tarkoitatko, että numero näyttäisi olevan 886, joka kuului K5:lle (Tk3), vaikka kuvan veturi on K3 (Tv1)?
31.08.2014 22:17 Reino Kalliomäki: Kyllä tarkoitan . Laattakin on väärä. Enkä muista isoa esilämmitintä TK3:ssa.
15.09.2014 12:24 Ilkka Hovi: Keskustelussa pientä horjuvuutta imurin ja ejektorin määrittelyissä. Määrittelyjä käyttöönne, kts
http://vaunut.org/keskustelut/index.php/​topic,7544.0.html

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!