18.10.2014 / tampere, Tampere asema

18.10.2014 Kello neljän solmussa junat kokoontuvat Tampereen asemalle.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Juhana Konttinen
Lisätty: 20.10.2014 20:08
Junatyyppi
H: 427, 469
IC: 173, 88
S: 52
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sekalaiset: Ilmakuva, Matkustaja
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

20.10.2014 20:14 Tommi K Hakala: Jaahas, tornihotelliin on ehditty...itse olin tuolla torstai-iltana, ratapihaan näkymä muistuttaa kovasti pienoisrautatietä.
20.10.2014 20:51 Harri Haavisto: Kaluston maalaus on onnistunut hienosti, mutta jotenkin pistää pahasti silmään tuo tiilijäljitelmäpahvista väkrätty asemarakennus. Muutoin talot ovat onnistuneet todella hienosti, tosin keskellä olevan keltaisen talon olen tunnistavinani Auhagenin sarjoista rakennetuksi. Mutta annettakoon se anteeksi näin laajan kokonaisuuden kyseessä ollen.
20.10.2014 20:54 Jari Välimaa: myös live kamera on muuttanut Ilves-hotellin katolta Torniin:

http://tampere.skyviewlive.fi/

Melkein voi live seurata junia...
20.10.2014 22:05 Kimmo T. Lumirae: Pendon siirtokuvat eivät ole kovin onnistuneet. Mutta säistäminen on tehty varsin uskottavasti.

Samoin sepelöintiin olisi voinut kiinnittää huomiota. Oikeissa radoissa ei sepelöinti ole koskaan noin tasaista.
20.10.2014 22:13 Heikki Kannosto: Ottakaa huomioon että tämän kanssa on ollut kiirettä kun täytyy ehtiä pr-päiville. Taustan sulautus ja kaupungin talot ovat jokseenkin lopullisessa kuosissaan mutta kalustoon ja sepelöintiin on vielä tehtävä viimeistelytöitä.
21.10.2014 00:28 Topi Lajunen: Hieno oivallus on ollut käyttää hammastahnatuubien pakkauksia asematornin tekoon. Kahdesta pakkauksesta tehty, sillä yksi olisi ollut hieman liian lyhyt.
21.10.2014 09:19 Tommi K Hakala: Omasta mielestä tuo alumiinifolion himmeällä puolella toteutettu Näsijärvi ja sen takana olevan Pohjois-Pirkanmaan oikeaoppinen horisontin katoama on taitavasti toteutettu.
21.10.2014 10:52 Hannu Peltola: Asemalla on kuitenkin epärealistisen vähän ihmishahmoja ja ne harvat, jotka sinne on liimattu, pönöttävät paikallaan kuin parhaimmatkin Preiser-ukot.

EDIT vielä: sepelöinnistä olikin jo keskustelua. Oletteko varma, ettei kiskona olisi käytetty Rocon tai muun valmistajan tuotteita, joissa sepelipeti on valmiina? Normaalisti liimaamalla on hankala saada noin tasaista ja epärealistisen puhdasta sepelöintiä.
21.10.2014 11:03 Harri Haavisto: Kannattaa odottaa vielä ennen lopullista tuomioita. Sinä lyhyenä aikana (harmi sinänsä tätä olisi katsellut pidempäänkin) mitä Pienoisrautatiepäivillä ehdin viettää tämän mallin vieressä, kuulin sivukorvalla tekijöiden innokkaita tulevaisuuden suunnitelmia: kuvasta vasemmalle päin ratapihan pää on tarkoitus peittää kannella, jotta piiloratapihan pää jäisi paremmin piiloon. Johonkin on tarkoitus mahduttaa ratikka, vaikkei esikuvassa sellaista olekaan jne. Kuvasta oikealle oli radan päässä iso maisemoimaton alue (tosin näppärästi työmaaksi naamioituna, pisteet sille!) mitähän kivaa sinnekin mahtaa tulla?
21.10.2014 11:08 Kimmo T. Lumirae: Asia, mikä minua on häirinnyt tässä koko ajan, on tuon Harrin mainitseman kellertävän Auhagen-talon vieressä, aivan asemaa vastapäätä oleva vanhemman mallinen talo, joka lienee sekin Auhagenia, en nyt muista tuon kulmatalon rakennussarjan numeroa, mutta kuitenkin, sillä se on selvästi vanhempaa tuotantoa, ja sehän on selvästi pienempää mittakaavaa! Kaikkia muita taloja matalampana se käy aika pahasti silmään. Eikö siihen olisi löytynyt mitään uskottavampaa kulmataloa? Usein hienot kokonaisuudet pilataan jollain tällaisella mittakaavavirheellä.

Sama koskee mainittuja ihmishahmoja laiturilla, ne lienevät jotain halpoja arkkitehtimalleihin tarkoitettuja hahmoja ja nekin ovat aavistuksen liian pieniä.

Säistämisestä puhuttaessa tarkoitin maisemaa yleensä, sillä oikeat junat eivät koskaan ole noin puhtaita. Etualan Sr2 on vastaavasti säistetty hieman hutiloiden, koska siinä näkyvät siveltimen jäljet, ja etenkin virroitinkotelot ovat luonnottoman suttuiset muilta osin vain kevyesti säistetyssä veturissa.
21.10.2014 11:21 Niila Heikkilä: Tommin mainitsema horisontin häivytys on toteutettu niin aidosti pilvineen kaikkineen että melkein voisi olettaa että tässä diaraamassa on mahdollista valita myös vuorokauden- ja vuodenaika missä haluaa katsella näitä pienoisjunia. Onkohan tämä jonkin lasikuvun alla, jota valaistaan ulkopuolelta, kun taivaan pilviverhossa on havaittavissa kontrastivaihtelua? Elävästä elämästä muistuu mieleen Tampellan piipun taakse mallinnettu Mastosvuori, jonka laella olevassa kolmiomittaustornissa tuli seurattua täydellistä auringonpimennystä 22.7. 1990 klo 4:50. Aurinkohan oli hyvin matalalla taivaanrannassa tuohon kellonaikaan, joten näytelmää seuratakseen piti hakeutua korkealle paikalle.
21.10.2014 11:35 Tommi K Hakala: Kuuleman tähän on tulossa myös varsinaisen pyötälevyn alle sijoittuva maanalainen osuus, joka sisältää pari parkkihallia ja yhden pitkähkön tunnelin. Ne on toteutettu luontodokumenteista tutulla "maata lasilevyn takana"-tyylillä.
21.10.2014 11:58 Harri Haavisto: @Niila: Tausta ja taivas on ehkä toteutettu kevyelle muovikalvolle ja valaistu takaapäin, lasi olisi aivan liian raskasta siirrettävään rataan. Ainakin joissain ulkomaisissa lehdissä on esitetelty ko. tekniikkaa hyödyntäviä näyttelyratoja.

@Kimmo: Kuten sanoit vanhemmat valmistalot ovat useimmiten toteutettu nimellistä pienempään mittakaavaan, mikä tietysti näkyy kun niitä sijoitetaan heti uudempien enemmän mittakaavan mukaisempien sarjojen viereen. Vanhojen ja uusien sarjojen sekoittaminen on kuitenkin miltei pakko, suomalaiseen maisemaan sopivia valmistaloja kun on niin vähän. Kun mukana on muutamia selvästi itsetehtyjä, ehkä pelkän valokuvan pohjalta toteutettuja malleja, niin tietty mittakaavakirjavuus sen kun kasvaa. Mutta todella hienosti tuossa on noita valmissarjojakin muokattu yhdistelemällä useamman sarjan osia, mikään ei ole ihan paketista kootun näköinen.

@Tommi K.: Silkkaa rahanhukkaa tuollaiset tunnelit!!!
21.10.2014 13:19 Heikki Jalonen: Tampereen kaupunki, joka on melko selkeästi tämän dioraaman esikuva, on kyllä tehnyt kaavoituksen ja rakentamispolitiikan kautta parhaansa jotta tuollaiset mittakaavaan (ja varsinkin nykypäivän tehokkuusvaatimuksiin) sopimattomat vanhat rakennukset saataisiin poistettua häiritsemästä harkittua kokonaisuutta. Varsinkin Tammelan ja Amurin kaupunginosissa siinä onkin onnistuttu jo sangen perusteellisesti...

Tuohon keltaiseen taloon on muuten lisätty yksi kerros, se ei siten ole täysin alkuperäisen rakennussarjan kaltainen.

Pienoismallimaailma tuli kovasti minunkin mieleeni, kun eilen iltapimeällä katselin Tötterön yläkerrasta klo 21 liikennepiikkiä. Vielä ovat ikkunat puhtaat eikä näkymä sumene.
21.10.2014 13:39 Heikki Kannosto: Niila, Hyvinkään lentokenttä oli juuri oikean suuntainen vuoden 1990 auringonpimennyksen seuraamiseen ja kuvaamiseen. Olisipa se vielä ollut päivää aikaisemmin niin päivämäärä olisi täsmännyt ensimmäiseen kuukävelyyn.
21.10.2014 14:40 Toni Lassila: Torstaina näin ohimennen tuon iltavalaistuksessa ulkoa, kun olin junalla (P 265) menossa ja kuvasin sitä asemalta. Ei ole kyllä mikään hieno rakennus ulkoa, mutta näkymät ovat kuvien mukaan komeat sieltä.
21.10.2014 15:00 Tommi K Hakala: Mielestäni mattamusta sointuu paremmin muuhun ympäristöön, kuin joku kiiltelevä lasipalatsi...tuttava oli yötä viime viikolla tuolla ja ihmetteli muutamia yksityiskohtia, kuten betonipinnoille jätettyjä huoneiden kattoja. Ravintolassa on yhden pilttuun kohdalle jätetty kiskot lattiaan näkyvyyn, lasin alle valaistuna :) Tulee vaan kokoajan varottua niiden kohdalla kävellessä, tuntuu kuin kompastuisi niiden kohdalla.
21.10.2014 16:24 Juhana Konttinen: Kiitän pienoismallin ihailijoiden piristävistä kommenteista! Saa jatkaa...
23.12.2014 00:29 Reino Kalliomäki: Aseman tornin takana näkyvä hiekanruskea rakennus on v. 1972 valmistunut postitalo. Alkuperäistä laajennettiin 1995, mutta asemanpuoleisen matalan logistiikkaosan tilalle valmistui hotelliin liityvä uusi osuus 2010 - 2012. Jari Auvisen ja Jukka Ahtiaisen mainion kirjan "Dieselien Aikaan" kansikuvassa on vielä puutalo Rautatienkadun ja Rongankadun kulmassa. Tuomiokirkon tornin edessä näkyvän Klassillisen Lyseon edessä näkyisi kesällä 1967 valmistuneen lisärakennuksen katto. Tässä kuvassa kulmatontti on jo rakennettu. Pienoismallissa ei näy kunnolla ikkunoista sisään, mutta vanhan koulurakennuksen oikeanpuoleisen kaari-ikkunan takana oli luonnonhistorian luokka käsityönä tehtyine rainakuvalaatikkoineen.
27.02.2018 21:40 Esa J. Rintamäki: Ja nuo autot sitten! Kuolasin juuri Englannin eBaystä Ford Edseliä... Puhumattakaan 1958 Oldsmobilesta!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!