??.??.1893 / Välillä Helsinki asema–Djurgården

??.??.1893 

Ennenvanhaan hyvään aikaan olivat junatkin erilaisia kuin nyt. Niinkuin tämä Töölönlahden ylityskin.

Kuvan teksti:
N:o 111.
HELSINGFORS. Tölö jernvägsbank.
HELSINKI. Rautatienrata Töölön lahden yli.
Daniel Nyblin, H:fors. 1893.

Osasuurennos kuvasta, joka on julkaistu kirjassa A. W. Rancken: Helsingfors genom fyra sekler, Helsingfors, Söderström & C:o Förlagsaktiebolag, 1926, sivulla 106.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Daniel Nyblin (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Lisätty: 21.11.2014 13:13
Muu tunniste
Rautatieinfra: Vaihdekoppi
Sijainti: Linjalla

Kommentit

21.11.2014 13:30 Kurt Ristniemi: Vaunujen tunnistaminen vaatii kyllä vaunukuvaston esiinkaivamisen.

Mutta viimeisenä on arvatenkin pakaasivaunu Ge (tai tavaravaunu G), seuraavana tietenkin konduktöörivaunu F, vaan matkustajavaunujen luokkien selvittely vaatii sitten jo sen kuvaston.

Veturin takana on jokin hyvin vaalea vaunu. Voisiko olla postivaunu P, yhdistetty III lk matkustaja- ja postivaunu EP, vai mikä?

Valokuvauslevyn emulsio lienee ollut ortokromaattinen, joten punaisten ja oranssienkin sävyjen tulisi kuvassa olla hyvin tummia. Voisiko postinkeltainen toistua siten noin vaaleana? Toisaalta ei liene mahdoton sekään ajatus, että alkuaikojen postivaunujen keltainen ei ollut sävyltään likikään niin oranssi kuin nykyinen postinkeltainen, tai ruskeanoranssi niinkuin VRS 1111:n sävy IT.
21.11.2014 14:51 Heikki Kannosto: Ensimäisenä junassa woisi olla myöskin "maito-waunu" jommoiset kylmänä wuoden-aikana höyryllä lämmitettäwänä useasti sijoitettiin junan alkupäähän. Kolme seuraawaa lienewät III luokan waunuja tawallisia matkustawaisia warten, niiden jälkeen seuraa kaksi II luokan waunua paremmalle wäelle, senjälkeen junailijan-waunu ja wiimeisenä pääty-owin warustettu läpikulettawa tawara-waunu. Ajatusta posti-waunusta ei toki sowi hyljätäkkään.
21.11.2014 16:17 Kurt Ristniemi: Ensimmäisenä voisi tosiaan olla valkoinen (lämmin- ja) jäähdytysvaunu. Tosin vuonna 1890 annetussa määräyksessä Helsinkiin/Helsingistä matkanneet jäähdytysvaunut määrättiin kulkemaan tavarajunissa.

Viimeinen vaunu ei välttämättä ole läpikuljettava. Alkuperäisessä kuvassa kun ei päädyssä näyttäisi olevan ovea. Mutta jos se on, se kaiketi olisi läpikulkutavaravaunu Gf, jos sellaisia nyt sitten henkilöjuniin kytkettiin. Tosin siinä pitäisi olla sivulla kaksi liukuovea. Vuoden 1911 vaunukuvastoa selailtuani alan itse kallistua Ge-vaunun suuntaan, sarja 30001, 30003-30006, 30009-30011.

Tuohon aikaan käyttötarkoitus ei välttämättä vielä mitenkään merkittävästi leimannut vaunun ulkonäköä. Hyvinkin samannäköisiä vaunuja oli eri käyttötarkoituksissa, ja vastaavasti samassa käytössä oli hyvinkin erinäköisiä vaunuja; eri aikaan ja eri radoille rakennettuja.
22.11.2014 18:29 Ilkka Hovi: Junan molempiin päihin piti liittää nk turvavaunu. Minusta A-sarjan veturin takana on ensin jokin G-sarjan katettu vaun sitten mahdollinen Postivaunu. SVR 1862-1912 kirjassa on mainittu tavaravaunuista, joiden läpi pystyi kulkemaan. Mm jossakin Hangossa otetussa kuvassa on samanlainen vaunu kun tässä kuvassa. Tuo maininta tällaisesta vaunusta oli muistaakseni liikennettä käsittelevässä osiossa ei vaunuselostuksissa. Kuka tietäisi tarkemmin, littera kiinnostaa. Ennen oli monia erilaisia sarjamerkintöjä vaunuille ja arvioisin näitä litteroita yksinkertaistetun 1910-luvun lopulla ja 1920-luvun alussa.
23.11.2014 01:13 Reino Kalliomäki: Olen kuvannut jonkin verran ortokromaattisella filmillä. Punainen toistuu mustana , ja postinkeltaisenkin mielestäni tulisi olla melko tumma. Arvelen siis, että vaalea vaunu on valkoinen.
24.11.2014 10:09 Kurt Ristniemi: Täytynee toistaa, että viimeinen vaunu ei näytä olevan läpikuljettava. Se näkyy alkuperäisessä skannauksessa paremmin kuin tässä pienennetyssä ja tiivistetyssä kopiossa. Kuten mainitsin vaunun ulkoasu hyvinkin vastaa aiemmin kertomaani Ge-pakaasivaunua.

10 vuotta myöhemmin Junajärjestyksen Ohjesääntö määräsi, että matkustajajunaan etumaiseksi asetetaan yksi tai useampi tavaravaunu (tavara- tai pakaasivaunu). Turvavaunuja ei kuitenkaan tarvita, jos vaununakseleita ei ole enempää kuin 16. Viimeisestä vaunusta ei ole määräystä.

Sekajunasta Ohjesääntö määräsi, että etumaiseksi asetaan lastatut tavaravaunut, sitten tyhjät tavaravaunut ja matkustajavaunut, ja viimeiseksi konduktööri- tahi muu vaunu, joka on varustettu jarrulla ja koukuilla junan loppu- sekä ylimääräisen junan signaalien ripustamista varten.

Mutta tuo Ohjesääntö on siis kymmenen vuotta myöhemmältä ajalta kuin kuva.

Veturi voi toki olla myös C-sarjalainen.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!