24.10.2014 / Forssa (JR)

24.10.2014 Löysin tämmöisen lasitetun taulun, jossa on kuva Forssan 750 mm raiteistosta vuonna 1904.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Jukka Viitala
Lisätty: 18.12.2014 18:58
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen, Ratapihakaavio

Kommentit

18.12.2014 22:35 Jorma Rauhala: Forssan sähkörautatie Tammelan kunnassa.
19.12.2014 18:57 Jukka Viitala: Niin, missäs se JR:n raja kulki ja mihin asti oli ajolangat? Omistuspohja taisi olla prikulleen sama, joten rajakin oli varmaan häilyvä. 14 vuotta myöhemmin höyryveturit olivat Loimijoen rannalla, toinen joessakin, kun punaiset posauttivat sillan rapusyötiksi. Kartan oikeasta laidasta on noin puoli kilsaa veturitalleille, eli nykyisen Vesihelmen parkkipaikalle ja nykyinen Citymarket on kolmioraiteen kärjestä oikealle, kolmioraiteella olisi teoriassa voinut kääntää veturitkin, mutta käytännössä raide oli niin lähellä seiniä, ettei sinne mahtunut kuin sähköradan hoikempi kalusto. Höyrykalustolla pääsi kuitenkin kehräämölle saakka, eli nykyisen lasikaappiveturin luo.

Onkohan muuten nykyinen Loimijoen silta vanhasta korjattu vai menikö se kokonaan uusiksi? Monikaan nykypäivän pyöräilijä ei varmaan tiedä ajavansa rautatietä pitkin ylittäessään joen.
19.12.2014 19:31 Eljas Pölhö: Jokioisten rautatien tontti päättyi Loimijokeen eli silta oli tehdasradan ja rautatien välinen katkopiste omistusmielessä. Kuitenkin rautatien radasta erkani tehdasradan haaroja myös joen "väärällä" puolella eli esimerkiksi mainitun ja kuvassa näkyvän kolmioraiteen kummatkin haarat kuuluivat tehdasradalle. Rautatien ja tehtaan välinen vaunujen luovutuspaikka oli vähän matkaa joelta aseman suuntaan. Sähkörata ulottui tälle luovutusratapihalle (pääraide+ohitusraide veturille) saakka.
20.12.2014 09:11 Jukka Viitala: Sähköradan kalusto oli niin kapeaa, että kolmioraidekin nuoli seiniä, olisikohan ollut jotain 2 m luokkaa kokonaisleveydeltään? Teoriassa veturin kääntö olisi ollut mahdollista, mutta ilmeisesti kaikilla ajettiin kattila/konesuojus kohti Humppilaa.

Luovutuspiha oli varmaan nykyisen Yhtiönkadun kohdalla, koska Vesihelmen-Yhtiönkadun välinen penkka on vain yhdelle raiteelle mitoitettu.

Kuvassa ei näy sahan (nykyinen Prisma) ja Kehräämön rilliratoja, ne olivat ilmeisesti kapeampia? Ilmeisesti sahalle oli myös leveämpi raide, mutta vain sähkövedolla. Saha taisi tulla maisemiin vasta itsenäisyyden aikana, kuten kirkkokin.

Mikähän sivuraiteellinen liikennepaikka on tuossa tehtaiden puolivälissä? Olisiko kaupallinen yhtiö hakenut vaunut tuolta?
13.01.2015 02:53 Eljas Pölhö: Alkaa tuntua, että muisti pätkii. Sattui eteeni Ilkka Hovin minulle 1969 lähettämiä nopeustaulukoita ja vaunuluetteloita JR:ltä. Yhdessä on mukana Ilkan tekemä kaavio raiteista kolmioraiteelta pumpulivarastolle. Pumpulivarasto on suunnilleen tuossa missä on tehtaan puolella ohitusraide. Siinähän se junien luovutus taisi tahtua. Eli siis eri puolella jokea kuin edellä sanoin. Harmillista, etten löydä omia kaavioitani, niin ehkä osaisin tulkita varmemman päälle.
Ilkan kaavio (8.4.1969) on linkin takana. Ehkäpä se palauttaa jotain mieleen jollekin muullekkin
https://www.dropbox.com/s/s4uplvcfufzmmk​r/F-F%20%2B%20JR%20Forssa.png?dl=0

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!