??.??.1964 / Tampere asema

??.??.1964 Heikki lämmittämässä junaa. Varikolle sijoitettu ent. Wilsonin kattila (minkä veturin?) teki höyryä lämmitysverkostoon, mutta kovilla pakkasilla tarvittiin apua. Höyryveturien ulkoseisontapaikoilla oli myös jakeluputket. Muistaako joku, minkä takia tarkemmin? Kuva voisi olla myös vuoden 1965 puolelta.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Erkki Nuutio (Lisännyt: Reino Kalliomäki)
Kuvasarja: Hv2 777 Tampereella
Lisätty: 20.12.2014 22:21
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

21.12.2014 15:37 Tapio Nikula: Pieksämäen varikon voimalaitoksessa oli vielä 60-luvun alussa kaksi kattilaa höyryn tuotannossa. Höyryllä lämmitettiin varikon kaikki rakennukset ja asemalla seisovat matkustajavaunut. Meidän Tallikankaan poikien keskuudessa kulki tarina, että kattilat olisivat Hurrikaaneista. Onko tietoa, onko juttu tosi ja jos on, niin mitkä hurrikaanit olivat kyseessä.
22.12.2014 12:16 Tapio Muurinen: Kuka niistä lämmityskattiloista huolehti. Kuuluivatko nekin tallimiehen hommiin, vai oliko "vasitut" käyttäjät erikseen?
23.12.2014 10:39 Tapio Nikula: Voimalaitoksella oli omat miehet, yleensä yksi vuorossa, mutta joskus kaksikin. Talvipakkasilla oli tulet kummassakin kattilassa ja silloin sinne piti mättää puuta aika sassiin. Lämittäjän työ oli keskeytymätöntä kolmivuorotyötä. Polttoaine tuotiin vaunuissa, jotka työnnettiin vanhan veturitallin vengiltä pilttuun läpi voimalaitoksen eteen. Pilttuussa siis ovet sekä etu- että takaseinässä. Koivuhalot muistaakseni syötettiin tulipesään metrisinä. Voimalaitoksen edessä oli sirkkeli, jolla sahattiin ainakin poltettavat lahopöllit. Saattoi olla, että koivuhalotkin pätkittiin puolimetrisiksi. Ja hyvin paloivat myös kreosoottikyllästetyt pöllit. Poltettava puu siirrettiin sisälle kattilahalliin rillirataa pitkin. Rilliradassa oli voimalaitoksen sisällä venki, jolla rillukkavaunu saatiin käänettyä raiteelle, josta pääsi aivan kattilan luukun eteen. Vengiltä toinen haara oli seisontaraiteena sisään työnnetyille lastatuille rillivaunuille. Rilliradan venki valmistettiin opastinmestarin pajalla ja olen itse sen "koeajanut" eli käyttänyt sitä karusellina ennenkuin se asennettiin voimalaitokselle.
11.07.2020 23:48 John Lindroth: Jopas on upea kuva uljaasta Heikistä!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!