??.12.1984 / Välillä Siuro–Nokia

??.12.1984 Hyvää Joulua sekä vaiheikasta Uutta Vuotta 2015 Vorgilaisille! Ja kiitos pitkämielisyydestä kuluvana vuonna!

Kuvan tiedot
Välillä: Siuro–Nokia
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Lisätty: 24.12.2014 00:17
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

24.12.2014 06:21 [Tunnus poistettu]: Hyvää joulua itsellesikin!
27.12.2014 01:03 Reino Kalliomäki: Käytän tätä kuvaa "aasinsiltana" esitelläkseni "yksiraiteisen", eli köysiradan. Edessä olevan tasoristeyksen vasemmalla puolella oli Jaakkolan pysäkki. Mahtavan lehtikuusen takana näkyy käytöstä jo poistettu tasoristeys. Sitä vasten oli pistoraiteen päätepuskuri, vaihde oli junan takapään kohdalla olevan vanhan Tampere-Pori tien tasoristeyksen tällä puolella. Vihellysmerkki on sen tien takia. Lyhempi pistoraide meni varaston kylkeen. Nyt on paikalla eritaso. Pysäkkirakennus oli vuosia ratahenkilökunnan käytössä siirrettynä pistoraidealueelle. Juuri muuta ei ole jäljellä, kuin köysiradan vastapainot, maan sisään betonista valetussa noin 2,5 m syvässä neliönmuotoisessa "kuopassa". 10+ tonnia? Ilmeisesti turvallisuudenkin takia tilaa on täytetty haravointijätteillä. Vastarannalla oli tiilitehdas ja saha. 50-luvun lopulla linjavaihde oli purettu. Rullavaunu ja rautalangalla lukosta avattavat vaihde, sekä 2 raidesulkua tekivät paikasta kiinnostavan. Siuron "pässi" hoiti liikenteen sivuraiteelle. Kuvaussuunta jokusen piirun lännestä lounaaseen. Eli on aamupäivä?
27.12.2014 10:27 Jukka Voudinmäki: Kyseessä on siis ilmeisestikin Alastalon vaihde ja siitä paikalliselle sahalle johtanut pistoraide. http://www.nokiankylat.com/taivalkunta/alastalo.pdf
27.12.2014 18:58 Reino Kalliomäki: Todellakin Alastalon vaihde. Pistoraide ei johtanut sahalle, vaan köysirata. Mainio mainoskirja "Suomen Kauppa-,Merenkulku-, ja Teollisuus" , noin tuhatsivuinen, neliosainen teos vuodelta 1928 sisältää myös Kallen "haastattelun". Siinä mainitaan, että höyrymyllytoiminta Tampereella tarvitsi puujätettä, siksi ensimmäinen saha perustettiin 1898. Tämän sanotaan palaneen 1901 (numeron virhe jossakin), ja sen jälkeen alettiin rakentaa isompaa sahaa. Muistan nähneeni radan liikkeessä joulukuussa 1952. Oli tärkeää asiaa. Ostettiin pieni potkukelkka koulun aloittaneelle veljelle. Oli muotia varustaa kelkka rekkarilla ja pienellä lipulla. Kiitos linkistä, Jukka!
27.12.2014 19:43 Jukka Voudinmäki: Tuli kirjoitettua vähän epätarkasti. Pistoraide sahatavaran lastaamiseen olisi ehkä täsmällisempi termi. Syrjäraideluetteloissa raide kulkee kuitenkin nimellä Alastalon sahan raide.

Jos oikein muistan, haapamäkeläissyntyisen elokuvaohjaajan Matti Kassilan Väinö-isä oli jostain näiltä seuduilta kotoisin. Jommassakummassa Kassilan omaelämäkirjassa mainitaan Alastalon köysirata, kun Matti oli käymässä isänsä kotiseudulla.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!