??.07.1964 / Kokemäki, Kauvatsa

??.07.1964 Loma on loppunut, suku hajaantuu Helsinkiin ja Ruotsin Uddevallaan. Allekirjoittanut alarivissä vasemmalla. Junat alkoivat ajaa tästä ohi 73/74. Rakennus on olemassa ja asuinkäytössä. Ainakin 10 vuotta sitten näillä paikkein kasvoi kuusiaita näkösuojana. Asemalla oli vielä 50 luvulla runsaasti tavaraliikennettä, koska sen välittömässä läheisyydessä sijaitsivat saha ja tiilitehdas, joille menivät omat sivuraiteet.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Kauvatsa (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Kokemäki
Kuvaaja: Jouni Halinen
Kuvasarja: Kauvatsan aseman seutua
Lisätty: 29.06.2008 00:00
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sekalaiset: Matkustaja
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

14.04.2017 18:23 Jouni Halinen: Äitini Isä Frans Oskar oli asemalla vaihdemiehenä 20 luvulta kuolemaansa asti 50 luvulle. Muori kertoi että sota-aikana hän poistui usein vaivihkaa öiseen aikaan töihin. Ja koska kotitalo oli 500 metrin päässä asemasta, niin hetken päästä ratapihalta alkoi kuulumaan työn ääniä. Ja kun hän vaitonaisena palasi näiltä keikoilta kotiin, niin lapset eivät saaneet kysyä, että mitä kummaa siellä yöaikaan tehtiin.

Saha ja tiilitehdas toimivat osin symbioosissa, eli sama työvoima oli talvisin töissä sahalla, ja kesäisin tiilitehtaalla. Oliko molemmilla sama omistaja, sitä en tiedä. Muori oli sahalla pikkulikkana lajittelemassa sahatavaraa eri laatuluokkiin, eli täyssärmäinen priimaa ja pintalaudat sekundaa, siitä sai kuulemma mukavasti taskurahaa.
31.07.2024 22:08 Jouni Halinen: Symbioosi https://fi.wikipedia.org/wiki/Symbioosi olisi voinut toimia seuraavasti. Työväki oli töissä syksystä kevääseen sahalla. Siellä sahattiin/höylättiin sitten tukkeja määrämittaan koko talvikausi. Puutavara laitettiin sen jälkeen taapeleihin kuivumaan. https://vaunut.org/kuva/78058?t=taapeli Kevään tullen työväki siirtyi töihin tiilitehtaalle ja sahalle tuli kesätöihin nuoria ihmisiä (mm. mutsivainaa näin toimi) lajittelemaan sahatavaraa eri laatuluokkiin ja myyntieriin. Saha sijaitsi aivan asemaa vastapäätä (Tassari) joten lastaus junanvaunuun kävi sutjakkaasti.

Savennosto-ja tiilitehdasalue sijaitsivat joen (Kauvatsanjoki) länsipuolella, Kiskot sinne kulkivat niin, että juna tuli Tampereen suunnasta ylitti sillan ja peruutti sitten tehdasalueelle joen länsipuolelle. Tiilitehtaan laitteet/työkoneet olivat vielä 60-luvulla ruostumassa joen partaalla. Jostain toisesta kuvasta luin, että henkilöliikenne olisi loppunut Kauvatsalla vasta 80-luvun alkupuolella, onko näin?

Kartalla http://bot.fi/3xx9 näkyy entisen ratapihan alue valkoisella, sen pituus oli noin reilut kilometri, asemarakennus on pampulan kohdalla. Kiskopareja oli muistaakseni 5+ kappaletta, kuvassa https://vaunut.org/kuva/169672 niistä näkyy 3. Ratapiha-alue (Tampereen pää) päättyy juuri siihen kohtaan mihin Isoisäni asemamies?/vaihdemies? Frans Oskari Sinisalo ”täsmärakensi” oman kotitalonsa, eli hän taitti työmatkat ”työsuhde resiinalla” suoraan kotiovelta. Rata näkyy pottumaan takana, Tampere on vasemmalla, Pori oikealla ja 17 tai 20 ”metriä” etualalla. https://vaunut.org/kuva/77899?s=1

Selvitystä aseman seudulle 40/50/60 luvulla, niin kuin minä sen muistan, mutta myös osin mutsin kertomana: Palveluntarjonta Asemakylällä oli enimmillään seuraava: Elokuvateatteri, SOK-kauppa, OTK-kauppa, K-kauppa, Yksityinen kauppa, Baari, Kioski, Kemikalio/Lelu/Kirjakauppa, Sekatavarakauppa, Kodinkonekauppa, Pankki ja Posti, kaikki max. kilometrin päässä asemalta, aikamoinen setti palveluja oli kyseessä. Lähialueella (asemakylä) asui vajaa 400 ihmistä. Koko kunnan alueella (mm. Kirkonkylällä) ja naapuri kunnissa sitten paljon enemmän, säteilihän paikkakunnalle tullut rautatieasema erinäistä positiivista ”pöhinää” hyvinkin laajalle alueelle. Esim. elokuvateatteriin tultiin katsomaan ”Loukku Ikosen ja T Brännäs:sin” kiihkeitä (ja kiihkeitä?!) lemmenleikkejä suviyössä pidemmänkin matkan päästä junalla tai polkupyörällä.

Ohi aiheen: Ei ole tänä päivänä kovin mukavaa asua venäjällä, jos kuitenkin haluat siellä asua, niin se käy nyt tosi helposti, et tarvitse edes passia ja tai viisumia. Perille pääset muutamassa tunnissa bussilla tai omalla autolla. Kielikään ei tuota ongelmia, myös Viipuri löytyy lähistöltä ja Suomikaan ei ole kovin kaukana. Ei ole kuitenkaan kovin mukavaa kertoa ihmisille, että asut venäjällä ja jos haluat tämän takia muuttaa sieltä pois, niin sekin onnistuu helposti. http://bot.fi/3xxa Myös muutto Venetsiaan sujuu sutjakkaasti http://bot.fi/3xxb
01.08.2024 09:56 Erkki Nuutio: Arvokkaita muisteluksia 40- ja 50-luvuilta, jolloin noustiin sotien tuhoista ja ihmisillä oli ahkeruutta ja itseluottamusta - osin koska vähät tavarat joita ostettiin olivat omassa maassa tehtyjä.
60-luvulla elintaso parantui ja paikallisyhteisö paljolti ja melko nopeasti purkautui. Mentiin työn perässä kaupunkeihin, moni Ruotsiinkin.
Ehkä joku Uddevallaankin.
01.08.2024 11:09 Esa J. Rintamäki: Ohi aiheen: jos Vennäinmaalla haluat asua, niin suosittelen heidän erityisen taitavia ja osaavia lääkäreitä.

Esimerkki: - sinulta tullaan poistamaan rikkinäinen poskihammas taka- eli " kakkosen" kautta. Operaatio vaatii erityisen suurta taitoa, sillä siellähän EI SAA suuta avata, heko heko!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!