Porin kaupungin satama 3 m väylineen jokirannassa oli käymässä matalaksi ja ahtaaksi laivaliikenteelle. Oli saatava uusi ja syvempi avomerisatama Mäntyluodon saarelle, jonka kiinteästä mantereesta erottava salmi täytettäisiin ja näin saataisiin uusi syvempi satama 5 -7 m väylineen. Ensin oli välttämätöntä rakentaa rautatie meren rantaan, jotta kaikki tarpeellinen materiaali ja työväki olisi saatu kuljetettua paikalle. Työt alkoivat tammikuussa 1898 ja kulkukelpoiseksi rata Mäntyluotoon saakka valmistui 6. lokakuuta 1898, jolloin aloitettiin myös hiekan kuljetus Harjavallasta radan runkoon ja työväen satama-alueelle. Enimmillään oli rataa rakentamassa 677 henkeä kesäkuussa 1899. Virallisesti 19,814 km pitkä rata avattiin samana päivänä kuin Karjaa-Turku ratakin eli 1.marraskuuta 1899. Rata kiskotettiin senaikaisella 8 m:n normaalipituisella 22,343 kg/m kiskolla. Rakentamiskustannukset nousivat hieman normaalia korkeammiksi yksityisten maaomistusten vuoksi, maapohjahan oli erinomaisen hyvää ja helppoa radanrakentamiseen.
Lähdin juhannuksena v. 1983 kävelemään kameralaukku mukanani radan vierustaa Enäjärveltä Uusiniittyyn ja jälki oli sen verran tyrmistyttävää, että palasin paikalle vielä ajan kanssa uudelleen.
Uusiniitty
Varhainen kuvaaja nappaa minkä, tietysti auringonnousukuvan ennen junan tuloa. Tasoristeys on kai Ruusunen Uusiniityssä ja kello on 5:12. Vielä ei...