Tampereen vyörytyslaitoksen kuvia on haulla hankala löytää. Nyt on löytynyt lisäkuvia, paras on koota kaikki kuvasarjaksi. Monet kuvat ovat mielenkiintoisia erilläänkin, mutta antavat lisätietoa vyörytyslaitoksesta. Onkin syytä huomata, että useimmat kuvat on julkaistu erillisinä.
Tampere asema
Tässä kuvassa näkyvät vyörytysruuhet hyvin. Mielestäni vyörytyslaitoksia ei rakennettu yhtenäisillä piirustuksilla. Ruuhet olivat samanlaisia, ja...
Vyörytyslaitos oli usein 60-luvun alussa pyörä/jalkareittini varrella. Sinne pääsi äkkiä asemalta kääntymällä Sorinkadulta pihaan ja tämän TVH:n korjaamon sivuitse https://vaunut.org/kuva/96313?u=3399&paik=Tampere ja ylittämällä etelän raiteet kuvan muurin päätekohdassa. Raiteiden ylitystä varten oli laudoitus.
Vastapäätä oli omakotitalo kauniine puutarhoinen (oliko vallan asemapäällikön) ja sen kulkutie vei oheisessa kuvassa https://vaunut.org/kuva/112529?s=1 näkyvän hirsimökin ja kaksikerroksisen hirsirakennuksen välistä vyörytyslaitoksen eteen. Reitti oli muuten sama kuin vielä 1920-luvulla ainoalla tiellä kantakaupungista etelään (Viinikkaan, Lempäälään ja Pirkkalaan). Silloin etelän raiteille oli vartioitu tasoristeys. Tie ylitti tasoristeyksellä Vaasankin raiteen ennen laskeutumistaan alikulkusiltaa kohti.
Olin silloin 13..16-vuotiaana niin määräyksille kuuliainen ja arkakin, että en juuri uskaltanut mennä itse vyörytyslaitokselle, enhän tuntenut ketään rautatieläistä.