Tuomas Pätäri: Nowy Dwór -kapearaiteinen ja sen elämysjuna Sztutowossa

Gdańskiin tuli tehtyä kesälomareissu Via Balticaa pitkin autolla, ja yhdeksi reissukohteeksi valikoitui Stutthofin keskitysleiri. Sinne menimme bussilla. Tämän Nowy Dwór -kapearaiteisen olemassaolosta minulla ei ollut edes tietoa, ennen kuin bongasin radan ja junan bussin ikkunasta. Ilmeisesti Stutthofiin olisi päässyt Gdańskista myös bussi-lautta-juna-yhdistelmällä, sillä tiellä 501 ei ole siltaa Veikselin yli, ja radan yksi pääteasema (rata on T-mallinen) on heti lauttayhteyden itäpuolella.

Aikatauluista totesin, että juna tulisi sopivasti keskitysleirivierailun jälkeen, joten pääsin kuvaamaan sitä. Radan historiasta on lyhyt läpileikkaus Pauli Ruonalan kommentissa kuvan http://vaunut.org/kuva/107193 yhteydessä. Moottorivaunusta en löytänyt englanninkielistä informaatiota, mutta se on valmistettu 1986 Romaniassa. Rata oli silloin vielä aktiivikäytössä.

En tiedä onko museojuna tälle kaikkein kuvaavin termi, vaikka jossain näin tästä sellaistakin käytettävän. Itselleni tuli mielikuva lähinnä jonkinlaisesta elämys- tai turistijunasta, joten otsikoin sarjankin sen mukaisesti.

kuva
Välillä Stegna Morska - Sztutowo Muzeum, Puola

Tässä kuvassa juna lähestyy keskitysleirimuseoon tieltä 501 kääntyvän tien tasoristeystä hyvin hidasta vauhtia äänimerkki pohjassa. Syynä tähän...
Ei kommentteja
23.07.2019 Tuomas Pätäri
kuva
Sztutowo Muzeum, Puola

Tässä kuvassa näkyy Sztutowo Muzeumin seisake. Juna on päässyt tasoristeyksen yli hetken odottelun jälkeen ja hidastelee uudelleen pysähtyäkseen.
2 kommenttia
23.07.2019 Tuomas Pätäri
kuva
Välillä Sztutowo - Sztutowo Muzeum, Puola

Koska takaisin Gdańskiin meni busseja vain tunnin välein ja aikataulut sallivat junan kuvaamisen vielä toiseenkin suuntaan, kävelimme museon...
1 kommentti
23.07.2019 Tuomas Pätäri

Hakuehdoilla löytyi 3 kuvaa

Kommentit

07.08.2019 10:12 Hannu Peltola: Mielenkiintoinen rata, johon liittyy synkkä historianjakso! Euroopassa on jäljellä kohtuullisen paljon erilaisia kapearaiteisia rautateitä, jotka ovat jääneet täysin vieraiksi. Kiitoksia Tuomas tiedon lisäämisestä!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!