Mennessä rajoilla ei ollut ketään, palatessa Torniossa rajamiehelle piti näyttää rokotustodistusta.
SSAB:n Stålpendelnejä lähdin bongaamaan, mutta Bodenin asemalla oli vain tyhjä sellainen.
N. 20 000 asukkaan Boden on merkittävä varuskuntakaupunki. Siellä on 1. maailmansotaan valmistunut Bodenin linnoitus, joka oli miehitettynä aina vuoteen 1998 saakka. 2. maailmansodan aikana linnoitusketjuun oli sijoitettuna enimmillään jopa 16 000 sotilasta.
Kaupungilla ei nyt näkynyt ainuttakaan sotilasajoneuvoa, olisiko Putinin kehittämä Ukrainan kriisi saanut joukot liikekannalle, USA:n paljastama 'hyökkäyspäivä' kun oli ylihuomenna.
Yritin päästä Rödberget vuorella olevalle linnoitukselle, mutta portti oli kiinni.
Bodenista etelään lähtevä rautatie, 629 km pitkä Stambanan genom övre Norrland, rakennettiin aikoinaan (1894) muutaman kymmenen kilometrin päähän rannikolta ettei sodan syttyessä vihollisen silloisilla laivatykeillä voi ampua radalle.
19.02.2022 08:40 | Jukka Viitala: | Rödbergetissä näyttäis olevan samanlaisia hilpeitä mutkapiippuisia konepyssyjä kuin Gotlannin Tingstädessä, eli pössykät on pystyssä kuilussa ja piippu tekee loivan suorakulman. Veikkaan osumatarkkuuden olleen luokkaa "kulsprutan", mutta ruutia paloi ja ääntä lähti. Gotlannissa on myös ylöshissattavia kanuunoja, ruåtsalainen erikoisuus sekin. | |
24.02.2022 10:10 | Hannu Peltola: | Todella mielenkiintoinen kuvasarja! Olimme näköjään Sepon kanssa muutaman päivän välein Bodenissa. Bodenin linnoitukset ovat mielenkiintoisia kohteita. Vierailin Rödbergetissä 2004 ja kohde on kyllä käymisen arvoinen. Suuria linnoituksia oli Boden ympäristössä viisi ja neljä muuta erottuvat hyvin Rödbergetin laelta. Rödbergetin tykeillä olisi aikanaan voinut ampua Luulajan satamaan ja Kalix-puolustuslinjalle saakka. |