Porkkalan vuokra(maa)alueeseen kuului osia Kirkkonummesta, Inkoosta ja Siuntiosta. Neuvostoliitto palautti alueen Suomelle ennenaikaisesti, sopimus olisi ollut voimassa vuoteen 1994? Syinä olivat nopeasti kehittynyt sotatekniikka (mm. ohjusteknologia teki tuloaan). Lisäksi tukikohdan ylläpito oli erittäin kallista. Samalla myös jatkettiin YYA-sopimusta 20 vuodella (vuoteen 1975), alkuperäinen sopimus olisi päättynyt vuonna 1958. Eli eivät venäläiset Porkkalaa hyvää hyvyyttään palauttaneet. He kun löivät tässä "samalla iskulla 3 kärpästä". Ken tietää lisää tunnisteita niin lisää niitä kommentteihin, lisään niitä sitten kuvien alle.
Joku jo kysyikin, että mistä tiedan yhden junan kulkusuunnan. Sen tiedän siitä, että kuuntelen videon selostusääntä "räpsäysen" molemmin puolin ja huomioin myöskin samalla tavalla videon tapahtumia kumminkin puolin "räpsäystä". Siitä sitten syntyy kuvateksti, mitään en ns. "vetele hatusta".
Kuvat ilman lunta ovat syyskuulta 1955, jolloin saatiin varma tieto Porkkalan palautuksesta. Ihmiset sitten uskalsivat mennä rajalle (ja saivat mennä, ihan luvan kanssa) pällistelemään vuokra-alueelle. Ilmeisesti on 2 henkilöa jotka olivat eksyneet vuokra-alueelle ja eivät enää koskaan palanneet takaisin Suomeen. Lyhyempiä "venäjän keikkoja" tehtiin sitten enemmän. Talvikuvat ovat tammikuun loppupuolelta 1956 jolloin tukikohta oli jo tyhjennetty ja luovutettiin Suomelle. Ulkomaisia lehtimiehiä oli sankka joukko raportoimasta tapauksesta. Helsingin keskustasta lähti yli 200 auton letka tutustumaan vuokra-alueeseen.
Ja niinkuin sarjan yhdessä kuvassa kirjoitin niin kysyin Ylen tekijänoikeus asiantuntijalta tästä asiasta, hän mainitsi että lisäys onnistuu ns. siteeraus menettelyn kautta. Eli kuvat ovat täällä täysin laillisin keinoin, eli kenenkään ei tarvitse olla tästä huolissaan. Toivottavasti joillekkin tästä historiallisesta ajanjaksosta kiinnostuneille on jotain iloa tästä kuvasarjasta.
Hienot vuokra-alueen historiansivut eli Porkkalan Parenteesi https://porkkala.net/
Tässä linkit videoihin joista kuvasarja on saksittu., niistä sopii tarkastaa asioita. Jos joku huomaa virheitä kuvateksteissäni, niin ilmoitus minulle, niin korjaan ne sitten.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/porkkalan-palautus-tuli-yllatyksena
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/22/puna-armeija-purki-sotilastukikohtansa-ja-palautti-porkkalan-yllattaen
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/lahdon-tunnelmia-porkkalassa-pari-paivaa-ennen-virallista-luovutusta
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/kun-porkkalan-puomi-nousi
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/maailman-pisin-tunneli
https://areena.yle.fi/1-50201571 https://areena.yle.fi/1-50114819
https://areena.yle.fi/1-50173552
Viimeiset 10 kuvaa on saksittu tästä pätkästä https://areena.yle.fi/1-50141996
Tämä sarja on sitten valmis. Laittakaa ihmeessä kommenttia jos havaitsette virheitä tai on joitakin lisättäviä tunnisteita.
02.12.2024 09:42 | Hannu Peltola: | Tämä on huisin mielenkiintoinen kuvasarja! Perheeni ja omaan historiaan Porkkalan alue liittyy parillakin tavalla. Isäni valmistui viestilinjalta kadettikoulusta 1955 ja hänellä melkein ensimmäinen komennus oli toimia nuorena vänrikkinä joukkuueenjohtajana Porkkalan alueella viestiyhteyksiä rakentamassa alkuvuonna 1956. Isä muisteli tätä aikaa monesti ja kävimme usein myös paikan päällä katsomassa eri kohteita. Muutimme Kauklahteen, kun olin kaksivuotias. Ratapihalla vaihtotöitä tekevän tavarajunan seuraaminen teki minusta rautatieharrastajan jo ihan pikkulapsena. Vähän isompana Porkkalan vanha vuokra-alue oli fillarimatkan päässä ja alueelta löytyi vielä paljon mm. vanhoja venäläisiä bunkkereita, joissa lapsena oli jännä käydä. Rinnalla kannattaa katsoa kuvasarja historiallisesta Kauklahdesta, keräsin nämä kuvat Finnasta: https://vaunut.org/kuvat/?s=4439 |
|
02.12.2024 21:57 | Esa J. Rintamäki: | Faija kertoi käyneensä moottoripyörällään 1950-luvun puolenvälin tienoilla Kivenlahden sillalla katsomassa puomia ja rajavartijaa. |