09.08.2015 / Vapriikki, Tampere

09.08.2015 Melko pahaan kuntoon päässyt 315, monesta paikasta on jo pellit puhki, hytistä on osa katosta tullut sisään ja valaisin pudonnut alas :(

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Vapriikki, Tampere
Kuvaaja: Lasse Kaila
Lisätty: 09.08.2015 22:03
Muu tunniste
Sekalaiset: Muistomerkki
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

10.08.2015 07:44 Erkki Nuutio: Veturi on törkeässä kunnossa. Se asettaa jo Vapriikin ja Tampereen kaupungin sivistystoimen pätevyyden vahvasti epäilyksenalaiseksi. Jos näin pientä veturia ei saada sisälle, niin lasikaappi ympärille, ja ennen talvea.
Ei riitä pelkkä uuden maalin sutiminen, tekee sen sitten ruosteen päälle tai kalliimmin.

Sisällä tai kaapissa ollen veturista saadaan pois nuo rivot levyt ohjaamon ja tenderin välistä, jotka vääristävät sen jonkinmoisen tankkiveturin irvikuvaksi.
Vaikka veturissa on aikanaan ehkä ollut nykyisenkin mallinen piippu, on se karmea hirvitys.
Tilalle pitää saada siistimpi piippu, kuten veturin valmistajakuvissa näkyvä alkuperäinen.
10.08.2015 09:51 Tommi K Hakala: Mihinkähän muutoin museotoimi on hukannut Finlaysonin sähköveturin?
11.08.2015 13:28 Antti Tapani Häkkinen: Aiotaanko tämä kunnostaa?
26.11.2015 07:18 Tommi K Hakala: Tänään Aamulehden Moro-liitteessä sivun juttu tästä, Tampereen tilakeskus siirrättää veturin Nekalan verstaalle kunnostettavaksi, jossa kuuleman mukaan kunnostetaan mahdollisimman alkuperäiseen asuun. Siirto tapahtuu 3.12. Remontille on varattu aikaa kaksi vuotta ja veturi palaa samalle paikalle. Tavoite on saada myös katos veturille.
11.07.2018 21:41 Erkki Nuutio: Iltalehti 27.3.1913
Lauvantaina [22.3.1913] kello kolmen ajoissa suistui Tampereen ratapihalla korjauksen jälkeen koematkalle Vehmaisiin lähdössä ollut matkustajajunaveturi numero 315 raiteelta murskattuaan, vauhdissa kun oli, väärälle n.k. pistoraiteelle ohjattuna tämän päässä olevan kiintonaisen päätepuskurin:
Syynä suistumiseen oli se, että veturi jo hautausmaalle vievän sillan luoma olevasta vaihteesta oli laskettu väärälle, Vaasan radan raiteen suuntaan ja siitä muutaman metrin päässä kulkevalle santakuopan pistotielle.
Veturi kulki tenderi edellä, eikä veturissa olleet henkilöt huomanneet, että veturi kulki väärällä [raiteella?]. Veturi työntyi noin puolentoista mittaansa radan päästä tasaiselle maalle, kallistuen arveluttavasti. Veturissa olleista henkilöistä ei kukaan loukkaantunut, lämmittäjä ainoastaan sysäyksestä lensi jonkun matkaa lumikinokseen..
Veturin kärsimät vauriot eivät sikäli kuin päältäpäin saattoi nähdä, olleet varsin suuret. Toinen takapuskuri oli kääntynyt aivan vääräksi ja toinen etupyörä luonnollisesta asennostaan niin paljon, ettei se näyttänyt sopivan raiteelle.
Veturin silinterin veivit lienevät myöskin toisella puolella jonkun verran vääntyneet, koskapa olivat irroitettavat ennen veturin raiteelle asettamista.
Kun klo 7 ajoissa oli saatu paikoilleen asetetuksi varakiskot, ryhdyttiin veturia kiskomaan kahdella apuveturilla takaisin raiteelle. Kun tästä ei kuitenkaan tullut mitään, tuotiin avuksi kolmaskin veturi. Yritys ei nytkään onnistunut, vaan oli tenderi irrotettava veturista ja sitten vasta kahdessa osassa saatiin veturi radalle ja vietiin vihdoin klo 10:n aikaan rautatien konepajan luo uudelleen korjattavaksi.

[Vaihde nykyisen Kalevantien tiesillan kohdalla oli käännetty oikein Vaasan radalle, mutta heti Vaasan radan alittavan sillan jälkeen ollut vaihde oli käännetty väärin sorakuopan pistoraiteelle. Pistoraiteen kohta on nykyään tupaten täynnä kerrostaloja. Kirjoituksessa oli virheellinen kohta, jossa mahdollisesti olisi kerrottu jarruttiko veturi ennen törmäystä.
Tiedä sitten pystyttiinkö korjaamaan Tampereen varikolla, vai tarvitsiko viedä Konepajaan.]
06.09.2019 06:47 Jimi Lappalainen: Onkohan tämä jo valmis?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!