??.02.1976 / Pasila alapiha

??.02.1976 Neuvostoliittolainen liukulaakeroitu neliakselinen matalalaitainen avovaunu autokuormassa Pasilan ratapihalla helmikuussa 1976. Taustalla Länsi-Pasilaa.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Tapio Keränen
Lisätty: 03.05.2021 16:13
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

03.05.2021 17:48 Heikki Jalonen: Volvo 240-sarjalainen (244) on venäläisissä kilvissä. Auto on kuvassa melko uusi, tuo puutarhatuoli-design tuli vuosimalliin 1975 (1974 oli vielä pystygrilli mutta isopuskuri). Voisi arvailla, että kyseessä on jonkin projektityöntekijän tai muun Neuvostokomennukselta palaavan muuttoauton kotiutus Suomeen. Tai sitten kyseessä on jonkin sortin diplomaattiauton siirto, autossa ei tosin ole mitään siihen viittaavia tunnusmerkkejä, väriä ja neliovisuutta lukuunottamatta.

Pressun alla piileskelijän tunnistus on vaikeampaa, mutta jos arvaukseni on oikea, se tukee muuttoauto-teoriaa ja kuljetuksen suunta siis NL->Suomi. Arvelen nimittäin, että peitteen suojissa on Saab 99, olen näkevinäni peitteessä Saabin C-pilarin muotoa ja tuttua pyöreätä takalokasuojan reunaa. Jos näin, niin kyllä nuo autot luultavimmin ovat suomalaisten itäkeikan tax-free matkamuistoja. Tavallinen Neuvostoautoilija ei Saabista paljoakaan tiennyt eikä sellaisen hankintajonoa ollut. Nomenklatuurankaan valintalistoilla Saab tuskin oli.
03.05.2021 19:03 Esa J. Rintamäki: Tietääkseni Saab 99 poltti 99-oktaanista bensiiniä, mitenkähän lienee ollut kyseisen bensan saanti suuressa ja mahtavassa?
03.05.2021 21:14 Heikki Jalonen: Valuutalla ja oikean värisillä kupongeilla sai, "erikoishuoltoasemalta". Josta ei ruplilla saanut mitään, ellei sitten ollut tosi jyryjä bumagoita. Tai sitten "organisoimalla": lentobensiiniä suoraan järjestelykykyiseltä toimittajalta, ehdottomasti huomiota herättämättä. Siinäkin kaupanteossa valuutta oli valttia.

Käyn jossain välissä läpi Mobilisti-arkistoani. Viimeisen parin vuoden aikana on tainnut olla pari...kolmekin artikkelia neuvostoautoilun arkipäivästä. Kommentoin lisää, jos löydän mainittavaa. Muistelen, että myös polttoainehuoltoa ja varaosien "jakelua" käsiteltiin.

Apropå muuten Esa: mitäpä arvelet, paljonko oktaaneja vaatikaan vientiin toimitettu Lada 2101 ensimmäisissä vuosissaan? Vastaus voi olla yllätys. Asia oli varmaan yllätys myös sitten myöhemmin 1990-luvulla , kun Suomesta vietiin Ladoja takaisin Venäjälle - jossa oktaanit olivat edelleen hakusessa. Venttiiliremontteja piisasi, kunnes vientimallin salaisuudet avautuivat paikallisille avtorjemont-spesialisteille.
03.05.2021 22:19 Esa J. Rintamäki: Heikki, muistan joskus jostain lukeneeni, että se neuvostobensa olisi ollutkin vain 87-oktaanista. Ja silloinkin kyse olisi ollut huippulaadusta! Oktaanit saadaan aikaan sekoittamalla lisäaineita, joita neukkulassa "riitti"!

Se neuvostokansalaisten ja - kansalaisettarien kadunvarsilla (besorgatussa ja 10 litran lasipurkeissa) myymässä bensiinin nimellä kunnioitetussa kirkkaassa liemessä oli oktaaniluku vain siinä 40 pintaan! Hölmöimmät suomipojat sitten rikkoivat autojaan näillä sotkuilla.
03.05.2021 23:53 Heikki Jalonen: 40 oktaania on ehdottomasti sopivin prosenttiluku, vähemmän menisi jäähän ja enemmän syttyisi palamaan. Sitä kun tankkaa "sto gram" niin jopa alkaa masina surraamaan ja kuolleetkin sielut täyttävät norminsa (ainakin kun normirovkassa tuloksia lasketaan)...

Lyijyllähän (lyijytetraetyyli) ne oktaanit nousevat. Esimerkiksi juuri lentobensiiniä varten. Se oli Neuvostoliitossa strateginen tuote, jossa laatu oli varmasti kohdallaan. Ainakin siihen saakka, kunnes yölliset kemistit "kompensoivat spontaania haihtumista" petroolilla, vedellä tai ties millä. Ei kylläkään vodkalla, jotain rajaa.

Reijo Mäkipää muistelee (Mobilisti 3/2020) kesällä 1975 tehdyllä Neuvostoliiton automatkalla tankatun hienointa paikallista menovettä, 95 oktaanista. Sitä hänen Jeep Commando Wagoninsa 3,8 L kuutonen käytti mainiosti. Ja melko runsaasti, asuntovaunu kun oli perässä. Mutta, suuressa maassa bensaa riitti, maahan saakka.

Lada 2101 (vientimallit) about 1971...73 muuten vaati 98 oktaanista bensaa. Sangen nurinkurista tai sitten täysin loogisen doktriinin mukaista. Virranjakajan kyljessä tosin oli messinkinen nuppi, joka ohjekirjassa mainittiin "oktaaniluvun säätimeksi", sytytysennakon hienosäädöstä oli kyse. Se vaikutti lähinnä siihen, millä kierrosluvulla nakutus alkoi. Ja se alkoi, jos tankissa oli 96:tta. Todellinen syy vientiautojen polttoainevaatimukseen oli varmasti puristussuhde = erilaiset männät tai palotilojen koko. Voimaa vientiin.
04.05.2021 00:25 Lasse Reunanen: Onko tuo pressutettu auto keulakolaroitu? Jotenkin vaikuttaisi, että etupään peltejä puuttuisi ja jopa etupyöräkin. Enkä kyllä ihan täysin Saabin nimiin liputtaisi tuota autoa. Onko tuo suora harmaa pressun alta näkyvä palkki perässä takapuskuri? Ei ainakaan Saabin kumipuskuri, eikä vanhemman 99:n kromipuskuri
04.05.2021 01:56 Lasse Reunanen: Tarkemmin ja eri ajatuksella kun tuota pressutettua autoa katsoo, niin alkaa näyttämään siltä, että se olisi pelkkä tyhjä korikehikko. Pressu laskostuu siten, ettei siinä olisi ovia eikä peräluukun kantta. Etulokasuojat puuttuu. Saabin konepelti kyllä aukeaa noin kuten kuvassa, mutta miksi konepelti on kuljetuksessa auki? Miksi sieltä olisi joku purkuauto tuotu Suomeen? Jonkun vakavan liikenneonnettomuuden seuraus? Varastettu ja tyhjäksi kaluttu auto? Joku salattu suomalais-neuvostoliittolainen yhteistyöprojekti?
04.05.2021 09:00 Heikki Jalonen: Pressun peittämä auto on tosiaan outo tapaus. Mutta, kaikki outo on normaalia koska Neuvostoliitto.

Jos Neuvostoliiton rajan yli vietiin maahan 1 kpl ulkomaalaisomisteista autoa, niin sieltä piti aikanaan (*) myös poistua 1 kpl autoa. Vaatimus täyttyy myös, jos poistuu 2 kpl auton puolikkaita.

Ehkä tuo auto on kärsinyt palovaurion. Tai sitten kyseessä voisi vakavampaan kolariin osallisena ollut autoyksilö. Joka ehkä on osittain myös vapautettu irtoavista osistaan seisoessaan odottamassa "hallinnollisia toimenpiteitä" (**) jossain tutkintahäkissä.

Auton takaisintuonnin syynä voi tietysti olla myös (suomalainen) vakuutusyhtiö: korvausrahat irtoavat vain hylsyä vastaan.

(*) Poistumisen ajankohta vielä tapahtumattomassa tulevaisuudessa oli määrätty pitkällisen byrokraattisen prosessin tuloksena, kirjattu bumagoihin, sinetöity leimoilla (suorakaiteenmuotoisia) ja arkistoitu huolella. Poistuvan ajoneuvon piti ehdottomasti olla sama autoyksilö, numerot varmasti tarkastettiin. Jos poistuminen ei onnistunut aikoja sitten lukittuna määräaikana, koko byrokraattinen koneisto meni rikki ja lukemattomat viranomaiset tulivat hyvin, hyvin vihaisiksi.

(**) Tarkoittaa: kolarin syyttömät osapuolet pidätettiin "tutkinnallisista syistä", jotta he eivät "vaikuttaisi todisteisiin". Syylliset ja muut rosvot olivat tietysti ulkona ja puuhailemassa omia "kombinaatioitaan", kuten vaikkapa askaroimassa himoittujen länsiautojen II-osakaupan parissa.
04.05.2021 14:33 Esa J. Rintamäki: Ainakin NKVD:n seuraajineen voi sanoa toimineen ilman turhia byrokratioita! Kun neuvostokansalainen töppäsi, niin koneisto iski nopeasti ja ankarasti.

Lähde: Aleksandr Solzhenitsyn.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!