12.01.2010 / Helsinki, välillä Puotila (metro)–Rastila (metro)

12.01.2010 Oranssi tuo pirteyttä harmaaseen talvipäivään.

Kuvan tiedot
Välillä: Puotila (metro)–Rastila (metro) Kuvauspaikka: Helsinki
Kuvaaja: Leo Männistö
Lisätty: 13.01.2010 21:39
Muu tunniste
Rautatieinfra: Silta
Sekalaiset: Metro
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

14.01.2010 10:56 Niila Heikkilä: Tässä nähdään että metron värisuunnittelijat ovat päässeet tavoitteeseensa. Oranssi suorastaan hyökkää harmaasta maisemasta. Helsingin metron väritys valittiin näkyväksi, koska tiedettiin metroradan tulevan kulkemaan suurelta osin myös maanpinnalla. Länsimetron uusilla turvaovellisilla tunneliasemilla metron ulkovärityksen merkitys puolestaan pienenee huomattavasti.
14.01.2010 11:34 Hannu Korpimäki: Minusta metron oranssista "huomioväristä" on vain niukasti hyötyä koska rata on muusta liikenteestä eristetty eli oikeasti "metro". Samaan aikaan raitiovaunut ovat vihreällä maastovärillä maalattuja etteivät vaan erottuisi liikennöidessään puistonreunalla; jo käytössä ollut oranssi vaihtoehto ei siinä kelvannut. Sic!
14.01.2010 14:51 Tuukka Ryyppö: Mun tiedot on ristiriidassa Niilan tietojen kanssa. Luin aikanani (hesarista?) artikkelin, jossa kerrottiin henkilöistä, joiden tehtävänä oli valita Helsingin metrolle ulkoasu ja väri. Aluksi tarkoituksena oli ollut tehdä metrosta "tyylikkään hopeinen", eli resuisen harmaa. Suunnittelijat kuitenkin totesivat, että Helsingissä, jossa on todella usein maat ja taivaat täynnänsä masentavaa loskaa, tulisi metrojen olla väritykseltään piristäviä. Väriä lähdettiin hakemaan sillä idealla, että se toisi mieleen auringon, että sen näkeminen piristäisi kun maailma ympärillä muuten on harmaa. Valitsivat siis ihan tietoisesti värin, joka suorastaan hyppää silmiin helsinkiläisen talviarjen harmaudesta. Väitteeseen, että tuo yrittäisi olla jokin "turvaväri" en usko siksikään, että kun metroverkolla ei ole yhtä ainoata tasoristeystä, turvavärin hyöty jää "perin vähäiseksi". Metron turvallisuuteen ei vaikuttaisi, vaikka koko metro olisi näkymätön. Raitiovaunujen väri taas tahdotaan pitää vihreänä, koska niiden väri on tietynlainen perinne, osa Helsingin katukuvaa. Oranssina kirkuvat raitiovaunut häiritsisivät sitä suunnatonta riemua, joka nykyään raikaa helsinkiläisten sydämissä henkeäsalpaavan arkkitehtuurin ansiosta. En tiedä, tottuisiko silmä räikeän oranssiin vaunuun katukuvassa ikinä. Mutta, ehkä se tottuisi. Jos oranssi joltain kantilta katsoen olisikin sopivampi väri, sitä harmaaoranssia hirvitystä Nr-sarjan alkuajoilta en haluaisi nähdä katukuvassa yhtään enempää kuin yhden varoittavan esimerkin verran. Se tuskin jäi kelpaamatta oranssiutensa, vaan harmautensa takia.
14.01.2010 15:38 Petri P. Pentikäinen: 70-luvun korruptoituneilta päättäjiltä ja bulkkilähiögryndereiltä voisi tietysti nyt kysyä, eikö olisi ollut moninkertaisesti piristävämpää, jos metron sijasta/lisäksi itse kaupunki toisi mieleen mieluummin auringon kuin loskan.
14.01.2010 17:46 Niila Heikkilä: Tuukka on aivan oikeassa, juurikin tuota samaa "aurinkoilmiötä" tarkoitin huomiotaherättävällä värillä. Kommentistani ehkä pikaisesti lukien saa näköjään käsityksen että oranssilla tarkoitettaisiin turvaväriä. Länsimetroon tulee turvaovelliset asemat, jolloin itse metroa ei siis (välttämättä) pääse näkemään ollenkaan. Riippuu ovien materiaalista, onko kyseessä rosteriteräs vaiko lasi.
(Käyttäjä muokannut 14.01.10 17:49)
14.01.2010 19:46 Juhani Pirttilahti: Värityshän on sisustusarkkitehti Olavi Hännisen käsialaa. Oranssi sävy löytyy yhäkin Tikkurilan maalikoneilta numerolla 0273 "Tulenpuna". Metron nykyinen väri tosin on hieman erilainen (M100 ja M200 on myös keskenään erisävyisiä).
15.01.2010 04:12 Tuukka Ryyppö: Näyttää kyllä niin siltä kuin taustasta olisi fotosopattu värit mäkeen. Mutta totuus on tälläkin kertaa tarua ihmeellisempää.
15.01.2010 09:52 Leo Männistö: Kyllä se ihan "luomua" on. =) Myönnän itsekin monesti suhtautuneeni varauksella eräisiin täällä nähtyihin kuviin värimaailman suhteen, mutta siihen aikaan tuli istuttua päivän parhaat hetket sisällä kompuutterin äärellä tai muutenvaan pois ulkotiloista.
16.01.2010 21:00 Jussi Mäkinen: Hauska ja linjakas kuva!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!