24.09.2010 / Stuttgart-Wielandshöhe, Saksa

24.09.2010 Stuttgartin erikoisin raitiovaunulinja on metrin raideleveyksinen hammasratalinja nro 10, "Zacke", hammasratajärjestelmä on Riggenbach. Linjan puolivälissä on kohtausratapiha, jossa ylös- ja alasmenevät raitiovaunut kohtaavat. Tässä on mukana kolmaskin vaunu, tilausliikenteessä kulkeva, jonka eteen ei ole liitetty polkupyörävaunua.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Stuttgart-Wielandshöhe Valtio: Saksa
Kuvaaja: Jorma Rauhala
Kuvasarja: Monipuolinen Stuttgart
Lisätty: 22.02.2011 23:04
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen, Raitiotie
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

02.03.2011 11:36 [Tunnus poistettu]: Kuljetetaanko polkupyörät erillisessä avovaunussa? Erikoinen ratkaisu.
10.05.2015 14:16 Uwe Geuder: Kysyjän tunnus on jo poistettu, mutta ehkä joku muukin haluaa tietää. Kyllä avovaunussa kuljetaan polkupyöriä. Telineisiin mahtuu muistaakseni noin 10 pyörää poikkittäin ajosuuntaan. Onkohan kuva otettu hiljaisena aikana joskus keskipäivällä? Minun (osittain jo yli 20 vuotta vanhojen ja harvinaisten) omien havaintojen mukaan palvelu on ahkerassa käytössä ja pyöräily on ollut Saksassa kasvassa suosiossa. Pyörien kuljetus on ilmaista, vaikka muuten hammasratalinja on joskus kritisoitu siitä, että se menee lyhyellä matkallaan maksuvyöhykerajan yli, mitä saattaa nostaa matkan hinnan (riippuen kokonaismatkasta ja lipun typistä). Pyöräkuljetusvaunu on aina moottorijunan yläpäässä. Kun juna kulkee ylöspäin, kuljettaja pystyy valvomaan, ettei mahdollisesti huonosti lastattu kuorma tipu ja myös, että lastaus tai purkaus on päättynyt pysäkillä. Kun kulkusuunta on alaspäin pyörien kuljetus ei ole sallittua (eikä sitä tarvitakaan kun vastaavalla pyörämatkalla korkeintaan väsyy jarrukäsi).
10.05.2015 14:44 Uwe Geuder: Kun mietin tarkemmin se näyttää siltä, että tyhjä pyöräkuljetusvaunu johtuu siitä, että vasen junan kulkusuunta on alaspäin. En tiedä miksi semmoisen ratkaisuun olisi päätetty, koska junat kulkevat Saksassa oikealla puolella ja raitiovaunut jopa tapauksessa kun liikkuvat autoliikenteen seassa. Tämä hammasrata ei kyllä kulje ajoradalla paitsi risteyksissä, jotka ovat kuitenkin enemmän tasoristeysluontaisia. Olisi kai liian vaarallista jos jyrkällä kadulla tulee raitovaunu vastaan väärällä puolella. (Ihan muualta Saksasta, itäisen Bad Schandausta löytyy kyllä yksiraiteinen raitiovaunulinja joka kulkee monta kilometri maantien ajoradalla. Ja tietysti sitten toiseen suuntaan se on sitten vasen ajorata.)

Olen kyllä koululaisena matkustanut tuolla hammasradalla muutaman kerran vuodessa vain huviksi. Ei ole koskaan tullut mieleen, että nyt ohitus tapahtuu väärällä puolella. Mutta jos yritän muista, miltä se näytti yli 30-40 vuotta sitten kun junat kohtasivat (silloin oli vielä moottorivaunu ja matkustajaperävaunuja mutta ei pyöränkuljetusta) se oli kai nimenomaan vasenta raidetta käyttäen.
10.05.2015 14:52 Uwe Geuder: Mainitsemasta Bad Schandaun raitiovaunusta löytyy jopa kuva http://vaunut.org/kuva/84693. (Toki pääteasemalta jossa on 2 raidetta vaihtotöitä varten. Perävaunut eivät ole ohjausvaunuja.)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!