19.01.2012 / Pieksämäki asema

19.01.2012 Vanha veturi ja vanhempi asema, vanhassa vara parempi.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Pieksämäki asema
Kuvaaja: Jorma Rauhala
Kuvasarja: Valtteri
Lisätty: 23.01.2012 23:11
Junatyyppi
V: 10804
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

24.01.2012 15:39 [Tunnus poistettu]: Kyllä niissä parempi vara on. Vuosia sitten oltiin eräänä talvisunnutaina Iisalmessa odottelemassa Hurun kanssa P75:sta, tarkoituksena vetästä se Iisalmesta Kontiomäelle, ajolanka loppui siihen aikaan Iisalmeen. Junahan tulikin mutta jäi lumeen kiinni niin että puolet junasta tuli laituriin ja loppu oli vaihteitten päällä. Matkustajat tietysti alkoivat loikkia junaan ja junasta pois, itsekunkin tarpeen mukaan.Kun tilanne rauhoittui niin saapuva veturi, Sr1, yritti vetää junaa laituriin mutta eipä se lähtenyt liikkeelle. Mentiin avuksi vetämään ja kyllähän se homma sitten luontui. Ajeltiin junan edestä karkuun että sähkäri pääsee välistä pois mutta ei päässyt, lenkki oli tiukalla veturin ja vaunun välissä eikä veturi suostunut liikkumaan senvertaa että olisi saanut löysää. No käytiin antamassa löysiä kaverina ja taas karkuun. Ei onnistunut vieläkään, sähkäri killui lumen päällä eikä suostunut tulemaan pois edes valmiiksi tallattua jälkeä pitkin. Haettiin vielä sähkäri pois ja annettiin sille heitto tallin suuntaan ja viimein onnisuimme pääsemään junan eteen.Hurun perässä juna talui nöyrästi, ajettiin Kontomäelle mennessä vielä aikaa kiinni. Vanhassa on vara parempi, ainakin maavara.
24.01.2012 21:45 Tapio Muurinen: Hyviä nämä kertomukset "elävästä elämästä". Antsalla näitä piisaa, koska on asunut varmaan "vuosia" Hurun ohjaamossa ja konehuoneessa.
24.01.2012 22:08 [Tunnus poistettu]: Lumi pystyy sopivissa olosuhteissa nostamaan veturin kiskonpinnasta koholle ja jos ei ole vetoapua niin tilanne on aika hankala. Joskus auttaa kun mättää reilusti hiekkaa kiskolle, aina ei sekään.
25.01.2012 08:35 Hannu Haitto: Isä kertoi hieman vastaavanlaisesta tapauksesta, jossa kiskolla oleva lumi/jää jäi veturin pyörästön ja kiskon väliin. Koneapulainen meni kytkemään veturin ja vaunun väliä (aikana jolloin Sr1:ssä oli lenkkikytkin), lenkin koskettaessä koukkua valokaari välähti vetolaitteiden välissä. Ilmeisesti veturi sai maita hieman paremmin vaunuston kautta. Tuossa olisi varmaan jonkin asteisen sähkötapaturman riski jos olisi kädellä koskettanut veturin ja vaunun rungon väliä. Onneksi lenkkikytkin on sen verran raskas että siinä on yleensä kytkentätilanteessa molemmat kädet kiinni.
25.01.2012 18:30 [Tunnus poistettu]: Tuohon Hannun kertomaan viitaten niin meille sanottiin sähkökaluston koulutuksessa ettei sähköveturin ja vaunun väliin saa mennä missään tapauksessa ennenkuin puskimet on vastakkain.Saattaa käydä niin ettei veturi olekaan kunnolla maadoittunut ja veturia koskettaessa tuleekin tappava sähköisku. Samoin kiskojen valmiiksi hiekoittaminen junaan kytkeydyttäessä on ehdottomasti kielletty koska hiekka saattaa toimia eristeenä veturin ja kiskon välissä.
Tuossa minun kertomassa tapauksessa laiturilta aurattu lumi pakkaantui veturin alle ja kohotti veturia niin etteivät pyörät enää saaneet kiskosta otetta, toki sama sähköiskun vaara on tuossakin tilanteessa. Kuinka herkkä veturi on nousemaan lumen päälle killumaan riippuu alustan rakenteesta. Jos keula on avoin ja alustassa on laakeita pintoja niin sellainen kone nousee herkemmin koholle. Dv11, 15 ja 16 sarjat olivat kaikkein avuttomimpia. Runko on kuin kelkan jalakset, suuntalaatikon ja pohja kantaa hyvin ja lisäksi kytkintangot ja sokkoakselin pään vastapaino survovat lunta veturin alle. Dv12 ja Dr14 menevät hangessa vaikka lunta olisi vantringin tasalle. Vanhemmat kolleegat kertoivat myös höyryveturin jäävän suheellisen kelposti kinokseen. Höyryveturissa lumi pakkaantuu luistilaapin pohjan alle ja keventää etupäätä, runko on niissäkin aika alhaalla, kytkintangot ja kiertokanget pakkaavat lunta alle. Takana on tuhkalaatikon pohja. Tämä juttu nyt karkasi pois kuvan aiheesta, joskus karkaa rönsyilemään.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!