??.??.2007 / Toppila

??.??.2007 Toppilan satama-aluetta Oulussa syksyllä 2007. Oikealla SOK:n entinen mylly, jonka vanhimmat osat ovat 1920-luvulta. Taempana satamavarasto 21, joka rakennettiin alun perin Rikkihappo Oy:n kemikaalivarastoksi 1950-luvulla. Varaston pihalla myös kolme vanhaa vaununkoria. Tästäkin on erinäisiä raiteita joskus mennyt.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Toppila (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Mikko J. Putkonen
Kuvasarja: Rautatierippeitä Toppilan satamassa syksyllä 2007
Lisätty: 27.09.2013 10:34
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

27.09.2013 11:51 Heikki Jalonen: Tästä on tosiaan joskus kulkenut muutama kiskopari - ja jopa parin puolikaskin, juuri tuossa myllyn kohdalla mutta laiturin puolella.

Laskin joskus 1980-luvun puolivälin kävelyretkellä, että tullessani Siilotieltä kohti Toppilan laiturin reunaa tulin ylittäneeksi (tuon makasiinin 21 toisella puolella tästä kuvasta katsoen) ei vähempää kuin 14 kiskoparia! Kolmetoista oli rautatien kiskoja. Se neljästoista oli sitten satamanostureiden radan kiskopari. Ensimmäinen raiteista oli tällä tavalla kulkien ns. Ropan raide ja viimeinen raide laiturilla nostureiden jalkojen välistä kulkenut, loput siinä sitten matkan varrella välissä.

Ja entäs se parin puolikas? Sehän oli juuri SOK:n myllyn viljaimurin tornin rata, jota pitkin torni tarvittaessa käännettiin laiturin viereen. Normaalisti torni oli syrjässä, mutta käyttöä varten se ajettiin neljännesympyrän muotoista tavallisesta urakiskosta tehtyä rataa pitkin laiturin viereen ja laivan purku (tai lastaus) voitiin aloittaa. Tornin itsensä alapäässä oli nosturipyörästön tyyppinen mutta kaareva kulkupyörästö. Putkisilta yhdisti tornin napatappiin, joka kannatti toista päätä ja jonka ympäri koko komeus kiertyi. Laitteen radan säde oli luokkaa 30 metriä, noin. Kaarevalla kiskolla ja laituria pitkin kulkevilla muilla kiskoilla oli useita kiskoristeyksiä, muistaakseni 5 kpl. Luulisin, että laitos ei ollut ollut käytössä enää 1960-luvun lopun jälkeen, tästä ei minulla ole selvää muistikuvaa. Koko imuri ratoineen päivineen purettiin romuksi asuntomessujen pysäköintialueen raivauksen yhteydessä joskus syksyllä 2004.
27.09.2013 19:08 Mika Koukkari: Keltaisen perävaunun paikoilta otettu vanha kuva: http://oulu.ouka.fi/ppm/laukka/kuvat/5/4​015.jpg. Muitakin kuvia toiselta puolelta myllyä löytyy tuosta puolikymmentä kuvaa eteen ja taaksepäin.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!