Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 16.11. 16:58 Ilmari Tommola  
  Helsingin historia on pitkään ollut lähellä sydäntä, etenkin kantakaupungin syrjäisemmät kulmat. Todennäköisesti kiinnostus on elinikäisen helsinkiläisyyden ja Aki Kaurismäen elokuvien yhteisvaikutusta. Kaupunkihistorialla on ehdottomasti myös yhteys Helsingin raideliikennehistoriaan, ja kiinnostukseni raideliikenteen valokuvaamiseen kulkee käsi kädessä kaupunkikuvaamisen kanssa.
kuva 16.11. 10:01 Ilmari Tommola  
  Eipä ole kuvan maisema kovin paljon muuttunut Töölön ratapihan aluetta, Olympiastadionin viereen sittemmin noussutta ties kuinka monella markkinointinimellä tunnettua jalkapallostadionia ja nykyisen oopperatalon tonttia lukuun ottamatta.

Hävinneistä rakennuksista huomioni kiinnittyy vuonna 1978 purettuun HRO:n rakennuttamaan jugendtaloon, "Sipoon kirkkoon", Töölön hallien vieressä. Myös Ensi linjan päätepysäkin viereinen puutalokortteli, joka toimi loppuaikoinaan Kill City -nimellä punkyhteisön kotipaikkana, on vielä pystyssä. Muilta osin Töölön ja Kallion rakennuskanta on säilynyt varsin samanlaisena.
kuva 19.10. 10:34 Ilmari Tommola  
  Sinäpä sen sanoit: Helsingin kaupunki on myyty. Samasta syystä kauniit puutalot hävisivät Hietalahdesta ja Marian sairaalan naapuriin syntyy startup-rakennuskompleksi. Seuraava osoite, jossa tapahtuu, on hyvin todennäköisesti Suvilahti.
Kuvasarja:
Urbaania realismia
 
19.10. 07:04 Ilmari Tommola  
  Kiitoksia, sarja teki siis tehtävänsä :D
kuva 15.10. 17:47 Ilmari Tommola  
  A60 vietiin elokuussa 2020 Nilsiän Louhosareenalle matkailukäyttöön (majoitusvaunuksi tai jotain sinne päin?) Samassa yhteydessä Kinahmin teollisuusradalla oli liikennettä ensimmäistä kertaa vajaan kymmenen vuoden tauon jälkeen.
kuva 15.10. 15:38 Ilmari Tommola  
  En itse käyttäisi Junawikiä tietolähteenä, sillä esimerkiksi lähdeviittaukset puuttuvat kyseiseltä sivustolta kokonaan. Olen itsekin kuullut huhuja siitä, että VR romuttaisi kalustoaan välttääkseen riskin sen päätymisestä kilpailijoille, mutta suhtaudun kaikkeen heikosti perusteltuun tai perustelemattomaan tietoon kriittisesti. Ylen uutisessa kerrotaan romutuksista ja siitä, että romutettaville vaunuille saattaisi löytyä parempaa käyttöä, mutta artikkelissa ei mainita mitään tarkoituksellisesta kalustopulan aiheuttamisesta.
kuva 15.10. 11:50 Ilmari Tommola  
  Minusta tämä näyttelyvaunu on kiinnostava viritys, vaikkei se sisätiloiltaan edustakaan perinteisiä sinisiä vaunuja. Jos näyttelypaikkana halutaan käyttää matkustajavaunua, niin penkkirivien keskelle olisi tietysti hankalampaa sijoittaa näyttelyesineitä.

EFiti ei myöskään ole kovin uhanalainen sarja: valtaosa sarjan vaunuista on tallella, eikä muiden sisätiloja ole purettu. Näistä 23658 on ollut Keitele-Museon liikennekäytössä. 23657 ja 23659 puolestaan olivat VR:n yöpikajunaliikenteessä vielä muutama vuosi sitten. Ainoa romutettu yksilö on tietääkseni liukuovilla varustettu 23664, joskin myös Junakulttuuriyhdistyksen omistaman 23660:n on annettu romuttua pikkuhiljaa Kouvolassa.
kuva 13.10. 20:16 Ilmari Tommola  
  Minusta hyvä lähtökohta on, että ohi aiheenkin saa puhua, kunhan keskustelu ei muutu asiattomaksi. Omien kuvieni kommenttikentissä on virinnyt keskustelua mm. pikakivääreistä, joista en itse tiedä hölkäsen pöläystä, mutta puhukoot — ei se ole minulta pois. Politiikkakeskustelukin voi olla asiallista, jos osallistujat pitäytyvät asiallisessa sävyssä. Sen sijaan riidan haastaminen, toisten haukkuminen, rasismi, valheiden levittäminen ym. asiaton kommentointi ei kuulu keskusteluun, jota toivoisin Vorgissa käytävän. Omaa poliittista näkökantaakaan ei tarvitse lähteä rivitolkulla selostamaan, mutta tätä on harvemmin tapahtunutkaan.
kuva 12.10. 23:12 Ilmari Tommola  
  Jounin mainitsema, tuttu ja varsin hyvin sanomansa nykypäivänäkin pitävä laulu junasta ja siirtotyöläisestä kyllä herättää ajattelemaan, oli sitten lauluntekijöiden taustasta mitä mieltä tahansa. Vaihdoinpa hiljattain Oksasen kanssa 80-vuotisjuhlakonserttinsa jälkeen muutaman sanan kappaleesta, jonka hän kertoi keksineensä aivan oikeasta tapauksesta — nähtyään työväkeä siirtotyömaalla. Ennen työvoima tuli usein junien kyydissä Helsingin työmaille muualta Suomesta, nyt lähtöpaikkana ovat tyypillisesti esimerkiksi Baltian maat. Lopputulos on sama, riistettiin sitten kotimaista tai ulkomaista työvoimaa.
kuva 12.10. 22:56 Ilmari Tommola  
  Ainakaan vielä en ole nähnyt muualla aikatauluja joulukuun puolivälistä eteenpäin, joissa lähijunatkin esitettäisiin, joten tuo on ainoa tiedonlähteeni. Juliadata.fi -sivustolle lähijunien aikataulut tulevat muuta liikennettä myöhemmin. Täysin varma en tietenkään voi olla junaparin jatkosta, sillä yllätyksiä tapahtuu aina välillä.
kuva 12.10. 22:39 Ilmari Tommola  
  Kyllä Eil-kalustoinen junapari 232/233 jatkaa liikennöintiä vielä ainakin ensi vuoden loppuun saakka: https://vayla.fi/documents/25230764/3541​0752/Liite+2+-+SaannollinenLiikenne+-+20​241215.pdf/6a51659b-ab0b-98a3-9a7d-914cc​6ab4527/Liite+2+-+SaannollinenLiikenne+-​+20241215.pdf?t=1724044367288

Toki Eil-vaunuillakin on joskus vääjäämätön loppu edessä. Eri asia on tietysti, minkä ikäisinä vaunuista luovutaan: etenkään kalustopulan vallitessa ei ole missään mielessä järkevää hylätä 40-vuotiasta vaunusarjaa. Aika kertoo sitten, mitkä kalustoyksiköt saavat ensimmäisenä lähtöpassit Sm7-sarjan aloittaessa liikenteen, mutta vielä muutamien vuosien ajan vanhemmalla kalustolla tullaan ajamaan yksittäisiä ruuhkavuoroja, joihin esteetöntä kalustoa ei riitä — ellei VR sitten "imagonparannuksen" nimissä lakkauta näitä täydentäviä ruuhkavuoroja. Ainakin toistaiseksi Sm2 ja Eil pysyvät linjaliikenteessä.
kuva 02.10. 22:11 Ilmari Tommola  
  Pakko sanoa, etten ole ennen ällistynyt kommenttitulvasta yhtä paljon. Kuva on tietääkseni julkaistu tänne sisältönsä vuoksi, ei Päivi Räsäsen puolustelupalstan profiilikuvaksi. On poliittiselle keskustelulle paikkansa Vorgissakin jossain määrin, mutta ei tässä mittakaavassa. Ateistinakin voin sanoa, että kirkolle on paikkansa, kunhan se uudistuu eikä jää jumiin Räsäsen kaltaisiin hahmoihin.

Mutta ennen kaikkea vorgilaisena voisin sanoa, että Vorginkin uudistuminen olisi paikallaan. Tämä toteamus ei koske pelkästään teknistä toimivuutta, vaan myös keskustelua, jonka tasosta keskustelijat ovat itse vastuussa. Oman näkemyksensä luetteleminen 50 rivillä tekstiä tuskin antaa rautatieharrastajayhteisölle yhtään mitään.

Toivoisin, että keskustelu päättyisi tähän. Joskus on parempi vain lopettaa.
kuva 29.09. 10:31 Ilmari Tommola  
  Kylmyys tekee hallaa lähijunaliikenteelle loppujen lopuksi kalustosta riippumatta. Sm2 on myös pakkasella varsin arvaamaton, ja se on johtanut usein esimerkiksi yksikkömäärän vähenemiseen ruuhkajunissa kovilla pakkasilla.

Surkuhupaisin esimerkkitapaus pakkasen pysäyttämistä yksiköistä tapahtui Lappilassa 17.1.2021, kun asemalle hyytyi 6088 ja sitä hakemaan tullut 6073 simahti siihen myös. Samaan aikaan kahdeksan muuta Sm2-yksikköä seisoi niin ikään hyytyneenä eri asemilla: 6051 ja 6060 Saunakalliossa, 6055 Mommilassa, 6069 Uudessakylässä, 6078 ja 6081 Kotkan satamassa, 6086 Kotkan asemalla ja 6087 Lempäälässä.
kuva 28.09. 09:02 Ilmari Tommola  
  Yläpuolellani oli onneksi puu, jonka alla oleva maapläntti pysyi jokseenkin kuivana. Kuvanoton jälkeen oli juostava sateen läpi pysäkille, mutta siinä vaiheessa kameralaukku teki tehtävänsä.
Kuvasarja:
Filmikuvausta heinäkuussa 2024
 
27.09. 15:44 Ilmari Tommola  
  Alkuperäinen tarkoitus olikin skannata negatiivista, mutta siihen tarkoitettu laite osoittautui vialliseksi. Toki jos kuvat saa jossain välissä digitoitua parempilaatuisina, uudet versiot voi vaihtaa nykyisten kuvien tilalle.
kuva 25.09. 20:16 Ilmari Tommola  
  1990-luvun loppupuolen tekniikka tuntuu olevan se, joka helpoiten kosahtaa: näihin vetureihin on esimerkiksi asennettu oman aikansa digitaalista teknologiaa, joka oli 30 vuotta sitten edistyksellistä, mutta nykypäivänä auttamattoman vanhanaikaista. Sr1 ei ole yksinkertaisuutensa ansiosta kohdannut tätä ongelmaa. Sr2:n kohtalo vaikuttaa valitettavasti olevan päivittämättä jättäminen, saman aikakauden M200-metrojunat taas saivat uudistuksen myötä lisäaikaa. Voi olla, että tässäkin tapauksessa on valittu ennestäänkin tuttu "säästä rahaa ja tuhoa" -menettely.
kuva 15.09. 22:08 Ilmari Tommola  
  Tuo tuntuu olevan enemmän vakio kuin poikkeus. Se siitä lipunostosta sitten, kun en itse ainakaan tällä hetkellä omista mobiilisovellusta.

Kaukojunaliput syövät nykyisin rahaa itsessäänkin, mutta liputtoman matkan hinta on 80 euroa jopa lähijunalla Lappilaan. Toisin sanoen: riippuu konnarin kiltteydestä, maksaako Mommilasta aloitettu matka nolla euroa vai kahdeksankymppiä. Välimuotoa ei ole eikä todennäköisesti myöskään hetkeen tule.
kuva 15.09. 20:27 Ilmari Tommola  
  Tämä samainen lippuautomaatti oli kuoleman kielissä jo elokuussa 2022, nimimerkillä tästä automaatista lipun ostanut. Ostamisprosessi kesti reilut viisi minuuttia, josta yli puolet kului määräasemaa valitessa: automaatti yritti nimittäin väkisin tarjota lippua Runnin tienhaaraan. Silloin jo tuli mietittyä, että montakohan päivää menee ennen kuin joku pamauttaa masiinan pimeäksi.
kuva 11.09. 07:56 Ilmari Tommola  
  Näinhän se on. Ratikan kyydissä oppii ihmiskunnasta sen, niin ikään todellisen puolen, mitä yhteiskuntaopin kursseilla ei opetettu.
kuva 01.09. 16:11 Ilmari Tommola  
  Näinhän se usein on. Kuvauspaikkakin valikoitui taustan vuoksi, nimittäin joutomaan tilalle nousee lähivuosina uusi asuinalue.
kuva 01.09. 16:07 Ilmari Tommola  
  Onpa komea värimaailma! Tummien pilvien ja auringonvalon välillä on voimakas kontrasti, ja juna maastoutuu hyvin vehreään ympäristöön.
kuva 07.08. 12:06 Ilmari Tommola  
  Matiaksen mainitsema kaupungin elävöittäminen on ilmeisesti päättäjille suhteellinen käsite. Elävöittämisen museoratikoilla kaupungin johto näkee pienen harrastajapiirin hehkuttamana rahareikänä, josta ei juuri muuta koidukaan kuin kustannuksia. Sen sijaan keinoiksi ehdotetaan erinäisiä palveluita, jotka saavat suurpääoman kiertämään — Suvilahden tapahtumakeskushanke on malliesimerkki tästä kaupunkipolitiikan suuntauksesta.

Historia tai kulttuuri on siis okei, jos se hyödyttää Helsingin sinisenä hohtavaa päätöksentekijäkuntaa. Kuten Kampin puutalot ja Stansvikin metsät, myös vanhat ratikat pyritään peittelemään nimettömiin hautoihinsa.
kuva 22.07. 09:54 Ilmari Tommola  
  Mielenkiintoista nähtävää näin neljätoista vuotta kuvan alueella asuneelle. Viimeiset kiskot Arabian alueelta purettiin 1990-luvun puolivälin jälkeen, sillä Resiina-lehden 1/1994 satamaratakaaviossa on vielä nähtävissä ainakin Paperinkeräys Oy:n raide nykyisen Toukolankadun paikalla. Yllättäen suurin osa kuvan rakennuksista on yhä paikallaan joitain tehdasalueen länsipuolen rakennuksia sekä vasemmassa laidassa näkyvää, toukokuussa 2013 purettua myllyä lukuun ottamatta. Itse tehtaan koneetkin ovat seisseet vuodesta 2016 lähtien, joskin Thaimaasta Arabian "tehtaanmyymälään" rahdatut muumimukit käyvät yhä turisteille kaupaksi.
kuva 20.07. 22:11 Ilmari Tommola  
  Kiitos huomautuksesta, jostain kumman syystä oli eksynyt menojunan numero vaunun kohdalle :D
kuva 20.07. 21:02 Ilmari Tommola  
  Seisakkeella oli vilkastakin: kuvaajia oli paikalla yhtä aikaa jopa kolme, joskin olin ainoa junan kyydillä paikalle saapunut. Myös iltapäivällä osa junista pysähtyi Haksissa lyhyesti.
kuva 22.06. 22:16 Ilmari Tommola  
  Oli sitten hajuttomia tai mauttomia vetureita, niin tässä kuvassa on arkirealismia, eikä sen tarvitse olla esteettisesti miellyttävää. Taustan toimistorakennuksia en ainakaan itse saa mitenkään näyttämään kauniilta, mutta siihen syynä ei ole itse kuva, vaan mm. Esan edellä luettelemat seikat. Arvostan sitä, että rautatiekuvaus ei rajoitu pelkästään "nähtävyyksien" taltioimiseen, ja kannustan myös Raimoa avarakatseiseen suhtautumiseen muiden kuvauskohteisiin.
kuva 22.06. 21:58 Ilmari Tommola  
  Sr3-pari on varsin komea näky, johon näin helsinkiläisenä olen törmännyt hyvin harvoin. Kun yöjuna tai Z-juna saa keulilleen Vectronin, se on useimmiten yksin vetotehtävissä. Edustava kuva junasta, jonka kalustossa aikakaudet törmäävät!
kuva 28.05. 18:01 Ilmari Tommola  
  Vuosaaren junaliikenteessä on yllättävän paljon monipuolisuutta siihen nähden, mitä usein ajatellaan. Tämänkin junan hännille mahtui vielä suunnilleen kymmenen konttivaunua, ja joskus on tullut nähtyä mm. Oav-sarjaa tavallisempien vaunujen seassa.
kuva 06.05. 17:31 Ilmari Tommola  
  Tämä tapaus näyttää surullisella tavalla, miten välinpitämätöntä yhtiöitetyn liikennelaitoksen kikkailu voi olla. Jos kaupunkihistoriasta lähdetään leikkaamaan, niin korvaavaa historiaa ei saa, vaikka päättäjät tulisivat katumapäälle. Onneksi turmio voidaan vielä välttää: https://www.hs.fi/kaupunki/art-200001040​7648.html, kiitos siitä Otso Kivekkäälle ja kaikille muille raitioliikenneharrastajille!
kuva 29.04. 21:02 Ilmari Tommola  
  Ainakin viereisten talojen rakennustöiden aikana tuossa oli parakkeja ja työkoneita. Vapaata tilaa on sen verran vähän, että varmuuden vuoksi kannattaa pitää ainakin yksi pläntti avoimena.
kuva 29.03. 17:08 Ilmari Tommola  
  X-juna oli käytännössä arkisin kulkenut U-junan Siuntioon jatkava versio, eli pysähtyi Leppävaarasta länteen päin kaikilla asemilla. Elokuuhun 2020 asti nämä vuorot kulkivatkin U-junan tunnuksin. Tiistaista 2.4. lähtien entiset X-junat ajetaan Y-junina, jotka pysähtyvät Leppävaaran jälkeen vain Espoossa, Kauklahdessa, Masalassa ja Kirkkonummella.
Kuvasarja:
Tölikan sporahallit
 
18.03. 09:43 Ilmari Tommola  
  Tuo vuosi 1913 oli myös tullut jossain vastaan, kiitos korjauksesta ja kirjasuosituksesta!
kuva 16.03. 18:27 Ilmari Tommola  
  Siellä tuntuu olevan valomainos päällä vuorokaudenajasta riippumatta. Sumu korostaa mukavasti kaikenlaisia valonlähteitä.
kuva 16.03. 15:16 Ilmari Tommola  
  Näillä kulmilla kiskot kyllä kulkevat erittäin komeassa maisemassa. Tuo talo on vuodelta 1902 ja on siten ollut paikalla jo ennen raitiotietä, joka valmistui vuoden 1910 tienoilla.
kuva 13.03. 17:31 Ilmari Tommola  
  Näin on. Keltavihreistä Valmeteista todennäköisesti viimeisenä kantoi vanhoja logoja vaunu 86, jossa ne olivat vielä lokakuussa 2022, mutta Articeilla siirtymä on vienyt selvästi enemmän aikaa.
kuva 30.01. 20:36 Ilmari Tommola  
  Tarkemmalla katsahduksella eipäs sitä ollutkaan. Ainoa johto pylväistä toisiin yhdistää enää lamppuja :)
kuva 24.11.2023 15:42 Ilmari Tommola  
  Kiitoksia kaikille! :)
kuva 06.09.2023 15:41 Ilmari Tommola  
  Hyvin mahdollista. On kylläkin outoa, miksei ratatöiden aiheuttamista muutoksista olisi kerrottu aiemmin.
kuva 06.09.2023 11:30 Ilmari Tommola  
  En usko että ainakaan Ruotsin puolella olisi ollut aikatauluun vaikuttavia ratatöitä, sillä Malmöstä lähdettiin jo alkuperäisen aikataulun mukaan.
kuva 06.09.2023 07:09 Ilmari Tommola  
  Ellen erehdy, niin tieto tuli vasta lähtöpäivän aamuna tai sitä edellisenä päivänä. Kauhean paljon en ole perehtynyt noihin, mutta tuntuu että liikennöitsijällä on vapaus ainakin jossain määrin sooloilla lähtöaikojensa kanssa. Perille Tukholmaan saavuttiin kuitenkin alkuperäisessä aikataulussa, eli jos lähtö olisi ollut vasta iltayhdeksän aikaan.
kuva 06.08.2023 16:19 Ilmari Tommola  
  Tosiaan, oli eksynyt väärä junanumero kuvatekstiin. Pohjoiseen päin menevät on tietysti numeroitu parittomin numeroin.
Kuvasarja:
Laipni lūdzam Latvijā!
 
05.08.2023 11:36 Ilmari Tommola  
  Lieliski, eli mainiota! Kimmon kuvasarja onkin mukava lisä tämän kesän Latvia-aiheisiin kuviin. Sitten kun Jouni päättää lähteä vierailemaan, niin ei muuta kuin laimīgu ceļu eli hyvää matkaa!
kuva 05.08.2023 11:22 Ilmari Tommola  
  Näin on tosiaan ollut jo vuosikausien ajan. 2000-luvun alkuvuosina tuo uusi värimaailma otettiin käyttöön, jolloin lyhyestäkin junasta saattoi löytyä eri runkojen vaunuja monessa eri värityksessä :D
Kuvasarja:
Laipni lūdzam Latvijā!
 
30.06.2023 17:39 Ilmari Tommola  
  Oho, no osuipas sopiva ajoitus! Ja nähtäväähän Latviassa on paljon myös rautatiemaailman ulkopuolella, eli hyvä kohde perheen kanssa vierailtavaksi. Tämä oli itse asiassa jo toinen kertani tuolla päin, edellinen oli viisi vuotta sitten, kun olin vasta 12. Ehdottomasti suosittelen!
Kuvasarja:
Pääradan jouluaamu
 
26.12.2022 10:50 Ilmari Tommola  
  Joulutauko alkaa vasta yhden jälkeen yöllä ja päättyy yhdeksän jälkeen. Ja kiitos Tuukalle kehuista, vähän vaikea oli jaksaa lähteä tuollaiseen kellonaikaan kuvailemaan :D
kuva 29.11.2022 11:12 Ilmari Tommola  
  Ja nyt on puulaituri purettu, eihän siinä kauan kestänyt.
kuva 20.11.2022 17:36 Ilmari Tommola  
  Kyllä toisen puolen laituri on myös paikoillaan. Saa nähdä, lähtevätkö nämäkin tasoristeyksen poiston yhteydessä.
Kuvasarja:
Metro 40 vuotta
 
11.08.2022 08:24 Ilmari Tommola  
  Kolmen vaunuparin junahan se oli, niitä ei ole ajettu vuoden 2016 jälkeen. Juna kulki vain Itäkeskuksen ja Ruoholahden väliä, ja matkustajat pääsivät Ruoholahdessa mukaan kääntöraiteelle.
kuva 13.07.2022 18:26 Ilmari Tommola  
  Jep, tuossa junassa sattui olemaan niitä aika hyvin. Tuo Hbi oli junan ainoa perinteinen sahatavaravaunu, mutkan taakse jää vain pari Habbinia.
kuva 01.05.2022 08:16 Ilmari Tommola  
  Usein siinä on mennyt runsas kuukausi, tietysti vähän vaihdellen. Voi myös olla, että veturi otetaan ajoon jo aiemmin, mutta ensimmäisessä havainnossa kestää jonkin aikaa.
kuva 10.03.2022 09:08 Ilmari Tommola  
  Tuskin tuota on viherretty pelkkiä koeajoja varten. Luulisin vaunun palaavan koeajojen päätyttyä matkustajaliikenteeseen vihreänä, tietenkin Dr19-teipit poistettuna. Saavatkohan muutkin Rk-vaunut vihreän värin, vai jäävätkö ne punaisiksi?