Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 15.10. 15:23 Matti Lehtonen  
  Hönkä päällä, kun on vauhtiin päästy, aamulla tuossa mäessä oli jo asfaltti. Osa viestitäkanavista kertoo, että h-hetki on torstai-iltana tällä viikolla.
kuva 14.10. 21:28 Matti Lehtonen  
  Ajelin tuolla itsekin runsaat 15 vuotta sitten Morasta Arvidsjauriin asti. Koska määränpää lähestyi, noissa maisemissa tunnelmat oli jo jossain määrin nuoren väen ”äiti, koska me oikein ollaan perillä” tyyppisiä. Silloinen kuvasarja:

https://vaunut.org/kuva/39388?u=843&d=19​.07.2007&ns=1

Silloin kalustona oli perinteisiä kiskobusseja. Inlandbananin hallussa on linkin tekstin mukaan viisi tuollaista modernimpaa kunnostettua Y41 junaa. Onko ne jo ajaneet tuolla kalustolla joitain tiettyjä reittejä ? Siirtymisen Tågab:n omistukseen odotetaan vahvistavan hartitoita.

https://inlandsbanan.se/inlandsbanans-fo​rdon
kuva 13.10. 17:34 Matti Lehtonen  
  Jos aikataulut pitää, vielä noin 63 päivää kaupalliseen h-hetkeen. Vasemmalla keskimmäisen talon yläpuolella uudet asemalaiturit, sieltä se lähtee ja tähän se tulee.
Vanhan aseman Humalistonsillalta (kävelysilta) katsottuna kolmannen raiteen rata näytti jo olevan hyvässä hapessa tätä liikennettä varten. Nelosraiteesta on vain tasoitettu pohja.

Mielenkiintoista optista harhaa kuvassa, mutta kyllä Turussakin kaikki talot seisoo ylväästi pystyssä eikä kumartuneena pääkaupungin suuntaan.
kuva 11.10. 23:06 Matti Lehtonen  
  Suhmuroinnilla on perinteitä täällä Turun seudulla. Arvo Korsimo oli 50-luvulla Maalaisliiton eli nykyisen keskustapuolueen voimahahmoja. Oli muun muassa puoluesihteeri sekä 50-60 lukujen taitteessa toimi toisena kulkulaitosten ja yleisten töiden ministerinä mitä nykyisin vastaa pitkälti liikenneministeri. Syntynyt Sauvossa ja hankki sittemmin maatilan Liedosta.

Kuinka ollakaan, mistä lienee saanut vauhtia, että nimenomaan Turun ja Liedon aseman välille piti saada 60-luvutta moottoritie, kun sitä Turusta Helsingin suuntaankin alkoi syntyä pätkittäin vasta 90-luvulla. Kävi kuitenkin sellainen häverikki että tielinjausta oltiin tuomassa liian lähelle tiettyä maatilaa, mutta saatiin toki sekin asia saatiin korjattua. Jälkipyykkiä käsittelivät eduskunta ja oikeuskansleri.......

Mitä tulee rakentamiseen laman aikana, Helsingin tien toista päätä eli Tarvontietä rakennettiin aikoinaan työllisyystöinä, minkä vuoksi koneiden käyttö oli suuremmassa määrin kiellettyä. jotta mahdollisimman monelle sisäiselle siirtolaiselle saatiin järjestymään duunipaikka.
kuva 25.09. 00:08 Matti Lehtonen  
  Haapamäen ympäristöstä tilastovertailuna matkustajamäärät vuonna 2023 ja sulkeissa 2014, tuhansia. Lähde Väylän rautatietilastot.

Haapamäelta Seinäjoelle 55 (80)

Haapamäeltä Jyväskylään 40 (70)

Haapamäeltä Vilppulaan 20 (35)

Vilppulasta Tampereelle 55 (65)

Tietyt vuorot pursuaa ja tarvitaan bussitäydennystä. Välillä ajetaan vähäisellä väellä. Ja varmaan sekin vaikuttaa että vuonna 2014 pummilla matkustaminen ei onnistunut niin helposti kuin nykyisin.

Korona ja etätyöt näkyy. Osansa lienee myös kaupunkiympäristöjen uudenlaisilla joukkoliikennerakenteilla vuodesta 2015 eteenpäin.
kuva 30.08. 23:31 Matti Lehtonen  
  Valmiiksi painettujen läpysköjen katoaminen on laajempi kansainvälinen ilmiö ja pätee kaikkeen muuhunkin kuin vain aikatauluihin.

Koostettuihin juna-aikatauluihin kännykkä ei ole ainoa vaihtoehto. VR julkaisee aikataulusivuillaan kaikki kauden aikataulut yhtenä pdf tiedostona. Jos ei itse osaa läppäriä ja tulostinta ja mitään leikkaustyökalua käyttää, voi pyytää jota kuta tuttua tulostamaan sieltä puolestaan ne kohdat mitä tarvitsee. Esimerkiksi Jkl - Keuruu - Seinäjoki on aikatauluna 11 ja Joensuu - Nurmes välin löytää taulusta 14.

Muutama vuosi sitten VR poisti nämäkin mutta suuren porun saattelemana toi nuo onneksi takaisin.
kuva 30.08. 22:50 Matti Lehtonen  
  Sen jälkeen kun Matkahuollon monopoli murtui ja VR joutui lähtemään täysillä mukaan hintakisaan, katosi myös vähitellen aiemmat keskitetyt aikataulupalvelut. Toki tuolloinkin VR näytti vain omiaan ja matkahuolto pääosan kauko- ja maasetuliikenteestä, kuntien ja kaupunkien sisäiset piti etsiä muualta. Vertailuna että esimerkiksi Helsinki - Turku listahinta vuoden 2014 tienoilla ennen Onnibusia oli 25-28 euron paikkeilla suunta kaikilla vuoroilla niin bussit kuin junat ja alennuksia tunnettiin olemattomasti varsinkin työikäiselle väestölle ja tämä joka päivä aamusta iltaan. Tuohon voi laskea inflaatiokertoimet päälle jos haluaa arvioida, mitä maksaisi nyt jos monopolitilanne olisi ennallaan. Noihin aikoihin vielä reittiliikenteen autot kuljetti merkitävän osal matkahuollon rahdista, nyt tietääkseni muunlaiset kumipyörät hoitaa kaiken rahdin. Noilla taksoilla ja tuloilla kyllä oli varaa ylläpitää asemia ja ajella enemmänkin tyhjän puoleisia vuoroja. Vuoroja ei ELYjen tarvinnnut kustantaa verovaroilla ja ELYt kilpailuttaa vain vuoroja, ne eivät kustanna asemia eikä kunnatkaan niitä hevin halua kustantaa.

Parhaiten aikataulupalvelua kokoaaa tällä hetkellä nähdäkseni Matkahuollon Reitit ja liput appi. Sen yhdistelee junia, bussien kaukoliikennettä, seutuliikennettä (kuten lounaisen Suomen Seutu+) sekä kaupunkiseutujen järjestelmiä kuten Turun alueen Föli. Matkan voi valita osoitteesta osoitteeseen. Osamatkojen hinnat kerrotaan ja lipun tai osalipun voi ostaa ellei palveluntarjoajan lipputuote ole jotenkin spesiaali jolloin se osamatka voi jäädä erikseen ostettavaksi tai bussissa maksettavaksi.
Tuon puutteena on se, että se saattaa tarjota idioottimaisia vaihtoehtoja tilanteisiin, joissa fiksumpia ketjuja ei kyseltyyn aikaan löydy. Esimekiksi matkusta pikalinjalla 50 kilometriä valtatietä tuonne, palaa sitten junalla takaisin 70 km, sitten paikallisella bussivuorolla 15 km ja jess, pääset sinne 25 kilometrin päähän minne haluat mennä. Kokonaiskesto 3,5 tuntia ja kolminkertainen hinta. Neljän tunnin päästä voi kyllä olla seuraava suora puolen tunnin vuoro, mutta ensiksi voidaan tarjota liuta tuollaisia vaihtoehtoja. Kuulutan lisää älyä tuotteen kehittäjille ja siitä vastaaville, ottakaa AI mukaan kuvioihin. Alkuun pidin tätä pominaisuutta lastentautina, mutta ei se minnekään ole kadonnut.

Asemakohtaiset viikkoaikataulut näkee esimerkiksi tuolla Uimaharjussa käyttämällä VR lippusovelluksessa 'seuraava päivä' ja 'vaihda suunta' valintoja. Ei niitä tuolla UImaharjussa niin montaa pysähdy etteivät yhden päivän vuorot sopisi yhdelle kännykän näytölle.99,xx % junamatkustajista ei nykyisin muuta tarvitsekaan. Tuolla desimaaliosissa ovat mm. junafrikit.
kuva 12.08. 17:46 Matti Lehtonen  
  Alkaako nämä kaikki jo olla virallisesti "täysi-ikäisiä", vuoden 2006 aikana näitä tuli uusina liikenteeseen ?

Omassa arkistossa on kuva Haapamäeltä tammikuussa 2007 ja siinä 4413 ja 4416.
kuva 10.08. 14:09 Matti Lehtonen  
  Ok, en ole käynyt, väärää ulkoista havainnointia.
kuva 10.08. 13:44 Matti Lehtonen  
  Kitchenistä saa tietääkseni ruokaa vain ma-pe lounasaikaan, muuten ollaan vitriinin varassa. Lisäksi brunssi launtaisiin mutta ei varmaankaan ihan vielä.

Väistötilana tälle toimii saman rakennuksen Teatro, jos Lomomon tilaisuus varaa tämän. Syyskuusta lähtien oletettavasti auki ke-la iltoina ja ruokana saa ainakin pizzaa. Ellei kyseessä ole väistötilanne, tuolla on sitten jo ostovelvoitetta ja pitää varautua jättämään tavarat vartioituun narikkaan.

To-La iltoina voi myös junaa tai noutajaa odotellessa turvautua vanhassa puisessa junavaunussa Logomon rakennuksen sataman puoleisessa päässä muutaman kymmenen metrin etäisyydellä olevaan baarin, nimenä on juna naapurimaan kielellä. Arvosteluissa paljon tähtiä.

Jos on enemmän aikaa rautatieaiheiselle lähimatkailulle, muutaman sadan metrin päästä sivukadulta löytyy puutalon kivijalassa "Bar 'rautateiden siipiopaste' ", perinteinen korttelikapakka. Pientä purtavaa saa, omistajan koira vaeltelee ravintolassa.
kuva 09.08. 22:06 Matti Lehtonen  
  Kyllä ostaminen on ihan vapaaehtoista, Logomolle maksetaan tilojen käytöstä odotussalina.

Takseja löytyy varmaan laitureiden puolelta ratapihaa sinne vielä valmisteilla olevalta liityntäpysäköiinti-/saattoliikenne/taksit alueelta mutta saattaa niitä olla tuossa Logomon puolella ratapihaakin. Siihen niitä ilmaantui parveilemaan hyvissä ajoin ennen Tampereen junien tuloa kun laituri 17 oli vielä käytössä. Nythän sekin on pistetty sileäksi ja muutenkin raiteistoa pistetään Logomon puoleisella syrjällä kokonaan uusiksi.

Mitä Logohubiin tulee se on Logomolle itselleen välttämätön. Siihen asti kun se valmistuu, Logomon tapahtumien ja siellä olevien monien yritysten parkkipaikat on kortilla. Junapysäköijiä tulee Logomon parkkipaikoille ja Logohubin tontti oli vielä kesäkuuhun asti yksi Logomon pysäköintialueista.
kuva 06.06. 17:07 Matti Lehtonen  
  Uudella asemalla tänä päivänä raiteiden 1 ja 2 laiturilla, parin kuukauden päästä Tampereen junille aukeavalla, näkyy jo normaaleja merkintöjä, kuten aseman nimi, raidenumerot, sektorit ja opastukset muille raiteille, pysäköintiin ym.

Opasteet on raiteille 3-6 ja raiteiden 3-4 laituri on sekin jo pitkällä rakenteilla Helsingin junia varten joulukuusta eteenpäin. Mutta mihin tulevat nuo raiteet 5 ja 6 ? Tullaanko vielä rakentamaan kolmas laituri, jonka eteen ei näy tehdyn vielä mitään vai hyödynnetäänkö esim. rakentamiskatkon ajaksi tehtyä Logomon laituria sektoroimalla se kahdeksi raiteeksi. Nämä raiteethan on tarkoitettu pääsääntöisesti odotetulle paikallisliikenteelle ja lisättiin alkuperäisiin suunnitelmiin sitä varten.
kuva 04.03. 22:40 Matti Lehtonen  
  UUtisoinnin mukaan: tilat taksiliikenteelle, matkustajien saattoliikenteelle, liityntäpysäköinnille, sähköautojen lataukselle, kahvilakioskille, autovuokraamolle sekä pyörä- ja skuuttiparkille.

Varmaan tuo kioski asemakioskien tapaan kaljaakin myy. Tyypillinen suomalaisen aseman palvelutaso, varmaan osin ylikin, ei kaikki voi olla Triplan tai Tampereen tyyppisiä risteysasemia,
kuva 22.06.2022 22:29 Matti Lehtonen  
  Kävin lauantaina iltapäivällä sateiden välissä katsomassa kisaa paikan päällä. Meno klo 14 lähdöllä, joka oli kuvan tapaan kolmivaunuinen ja oli loppuunmyyty. Edeltävä vuoro oli ollut viisivaunuinen ja sekin loppuunmyyty. Olin kuulevinani että siinä oli ollut noin 450 matkustajaa, näistä pari sataa vaihtoi Helsingin junasta. Nämä kaksi oli varmaankin menosuuntajunien suosituimmat lähdöt. Lauantain viimeinen vuorokin toi hyvän joukon porukkaa, mutta paluusuuntaan meitä oli jotain 30-40 korvilla.

Kaluston maksiminopeus noin 50, kolke ei kuulunut ainakaan yläkertaan.

Koronan takia Mynämäen kilpailu siirtyi vuodella. Vuosi sitten VR ei varmaankaan olisi lähtenyt tätä liikennettä dieseleillä järjestämään.
kuva 27.03.2019 21:45 Matti Lehtonen  
  Tuossa aikataulussa täytyy olla virhe - 6 minuutissa 14 kilometriä Otavasta Mikkeliin ? Intercityt kyllä, mutta ei tuo lättärunko.
kuva 04.07.2018 22:26 Matti Lehtonen  
  Onkohan tuo henkilöliikenneasia edistynyt mitenkään alkuvuoden aikana ?

http://vaunut.org/keskustelut/index.php/​topic,10705.msg85161.html#msg85161
kuva 28.04.2018 10:22 Matti Lehtonen  
  Ylen teksti seisomapaikoista, 'kaikista paikoista yli puolet'. oli siis hieman harhaanjohtava. Oikea termi on yli kolme neljäsosaa.
kuva 27.04.2018 21:29 Matti Lehtonen  
  Tuosta on nyt myös tuore juttu Ylen mobiilisivulla. Ottaa 130 matkustajaa, joista noin puolet seisomapaikkoja. Nykyisin HSL:n bussiin mahtuu enimmillään 90 henkilöä. Bussi ajelee vappuna ilmaiskierroksia keskustassa, lähdöt puolen tunnin välein Elielinaukion purkupysäkiltä.
kuva 26.04.2018 20:58 Matti Lehtonen  
  Minkäs verran tuolla on pituutta ?
kuva 08.04.2018 10:08 Matti Lehtonen  
  Hyvinkäältä arkipäivinä 7 edestakaista, vaihdot Rajamäellä.

Matkahuollon haku löytää Hki - Kiljavan opiston th välille arkipäiviin noin 15 edestakaista vuoroa, joista 6 on suoria, matka-aika runsas tunti. Vaihdoissa suurin osa tapahtunee Klaukkalassa, pistokokeina myös Nurmijärvellä ja Rajamäellä. Viikonloppuisin supistetummin. Myös bilehiiret on huomioitu, la ja su aamuöisin klo 2:10 on vuoro, joka ajaa reittiä Keimola-Klaukkala-Nurmijärvi-Rajamäki-Kiljava-Röykkä.
kuva 14.03.2018 20:50 Matti Lehtonen  
  Käsittääkseni RavintoLaVaunussa sen välikerroksen kioskin paikalla on istuttavaa pöytätilaa ja yläkerran peräosassa oleva tila on varattavissa kabinettikäyttöön. Ainakin niissä joissa olen itse matkustanut.
kuva 23.02.2018 13:15 Matti Lehtonen  
  Varmaankin tuo on yksi osatekijä muiden ohella. Vastaavaa ajatusta on uskoakseni seurattu päätieverkolla, kun sitä voimakkaasti puoli vuosisataa sitten rakennettiin.
kuva 20.02.2018 21:52 Matti Lehtonen  
  Asemarakennus on on radan länsipuolella, joten ei olla aamun valaistuksessa. Olen myös samaa mieltä, että vuoden 1979 kuvassa pitäisi näkyä sähköratainfraa.
kuva 30.01.2018 17:28 Matti Lehtonen  
  Vaikka alemmat luokat oli alkuun ilman lämmitystä, tason nousu entiseen verrattuna oli niissäkin tuntuva. Ei enää pidempiä taipaleita hevosreessä tuulen ja tuiskun kiusattavana ja kylmääkään kyytiä ei ajallisesti enää entisiä määriä.
kuva 28.01.2018 11:59 Matti Lehtonen  
  Wikipedia: "Suomessa sanaa ”baari” on käytetty myös pienestä kahvilasta tai ruokalasta, jollaisia ovat olleet esimerkiksi Matkahuollon, huoltoasemien ja Valion baarit. Perinteisesti baareissa saattoi olla keskiolut-lupa".

Omaa arvelua: huoltoasemien yhteyteen tuli alkuun baareja ja kun keskiolut vapautui 1969, sitä alkoi saada myös ainakin osassa baareista. Kahvila oli perinteisesti ollut paikka, jossa tarjoiltiin pöytiin, joskaan ei enää noihin aikoihin kattavasti. Kun piti hakea itse tiskiltä, eikä sieltä saanut kaljaa, olisiko siihen kesties tarvittu tarjoomaa selvemmin kuvaava nimitys ?
kuva 26.01.2018 20:10 Matti Lehtonen  
  Kesäkuun alku, näyttääkö tuo vain lumelta ?
kuva 16.01.2018 21:29 Matti Lehtonen  
  Tiettyjä yhteneväisyyksiä "sponsorin" kotisivun väriskaalaan ?

http://powerpark.fi/
kuva 31.12.2017 11:21 Matti Lehtonen  
  Postivaunu oli matkassa mennen tullen. Kuljettiko se avustavaa henkilöstöä vai oliko asialle jokin tekninen tai turvallisuuteen liittyvä syy ?
kuva 22.12.2017 10:59 Matti Lehtonen  
  Tuossa vaiheessa kolmesta Ouluun päivittäin menevästä yöjunasta, P63, P61 ja P51, viimeksimainittu näkyy kulkeneen edelleen Haapamäen kautta. Sillä on kulunut matkaan Tampereelta Seinäjoelle yli 4 tuntia, kun suoraan menneet on selvinneet tunnissa ja neljässäkymmenessä minuutissa. Vuonna 1976 Jyväskylän liikennekin kulki vielä Haapamäen kautta.
kuva 16.12.2017 20:01 Matti Lehtonen  
  Bussin haasteeksi näyttänee muodostuvan pendelöinti varmaankin yhdellä bussilla ja jos ajoaika on tuon 25 minuuttia. Illalla paluuvuoro lähtee Orimattilasta .00 ja siitä on Hennassa vaihtoaikaa Hgin suuntaan 9 minuuttia. Toki siinä suunnassa tuskin on montaa matkustajaa. Prioriteetin pitäisi kyllä olla selkeästi työmatkaliikenteen suuntaa suosiva ja sitä bussin tulee odottaa riittävästi Hennassa. Sitä vartenhan se ajaa. Orimattilassa odottavalle varmasti löytyy lämmintä sisätilaa, jossa odotella seuraavaa.
kuva 16.12.2017 10:44 Matti Lehtonen  
  Junaliikenteen alkaessa myös Lahden seudun liikenne aloitti yhteysliikenteen Hennan ja Orimattilan välillä, joten osa noista maatkustajista lienee menossa bussiin. Bussi liikennöi aamuisin ja iltaisin, päivällä on 6-7 tunnin katkos. Oheisessa linkissä linja 95.

http://www.lsl.fi/reitit-ja-aikataulut/
kuva 15.12.2017 20:36 Matti Lehtonen  
  Kun tuosta alikulkutunnelin suusta kävellään sata metriä tuonne keltaisen talon viereen ja sitä tietä edelleen satakunta metriä vasemmalle, ollaan veturitallin ja Matinpuiston hiekkapalloilukentän välissä. Tuolle hiekkakentälle veturitallien päähän nousee parin kolmen vuoden kuluessa Akaan uusi hyvinvointikeskus. Eli paikka, joka yhdistää uuden sote ajatuksen mukaisesti terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut saman katon alle. Pysäkointialue tulee kentän toiseen päähän uuden keskuksen ja Hämeentien väliin. Eli on siis hyvin tavoitettavissa myös rautateitse. Viialan mummot voi hoitaa päivän liikuntatarpeet huristamalla viidessä minuutissa tuohon asemalaiturille ja siitä kymmenessä minuutissa rollaattorilla keskuksen suojiin - ja muutaman tunnin päästä takaisin. Aseman edusta on myös Toijalan linja-autoasema, joten lännen suunnasta entisen Kylmäkosken alueelta tulevat voivat myös käyttää alikulkua.

Muutaman miljoonan hanke etenee erityisluvallla ja on nyt siinä vaiheessa, että jokin aika sitten paikallislehdessä oli arkkitehtien suunnitelmat kolmesta eri vaihtoehdosta.
kuva 10.12.2017 18:47 Matti Lehtonen  
  Kymmenellä vaunulla ajettiin myös eiliset joulupukinjunat, 7 puuvaunua ja 3 teräsvaunua, joista yksi oli ravintola. Keulilla ahersi Dr13 2343. Ainakaan jälkimmäisessä vuorossa ei ollut kapasiteetin mukaista yleisöryntäystä, yhtenä tekijänä varmaan Varsinais-Suomessa vallinnut kurjahko sää. Mennen tullen sateli ajoittain reippaastikin ja Turkuun tultua laiturilla tuli niskaan voimakas raekuuro, josta kertyi joillain alueilla Turun seudulla teille kuuleman mukaan jokusen sentin loskakerros .....
kuva 02.12.2017 20:37 Matti Lehtonen  
  Toisaalta, mitenpä se vilkkaampikaan voisi olla, liikennevirrat kulkee nykymaailmassa eri tavalla kuin muinoin ......
kuva 24.11.2017 21:28 Matti Lehtonen  
  Turkua tuntemattomille tarkennuksena, että tämä risteys sijaitsee melkoisen taaja-asutteisella Turun kaupunkialueella. Tuolla metsäkaistan takana ja oikealla kohti itää avautuu Varissuon lähiö, jossa on noin 9.000 asukasta. Kuvaajan selän takana puolestaan ovat Lausteen ja Vaalan asuinalueet, joilla on nelisentuhatta asukasta. Tämä tie on niiden välinen lyhin pääkulkuväylä. Pääväylä menee Lausteelle tehden suurin piirtein tässä kuvaajan kohdalla 90 asteen käännöksen oikealle ja sitten taas jonkin matkan jälkeen vasemmalle. Vaalantie jatkuu suoraan kuvaajan selän taakse, mutta alue muodostaa eräänlaisen pussin, josta pitää etäämpänä palata tuolle Lausteelle menevälle tielle, jos haluaa edemmäs kaupunkiin.

En tiedä taustoja, miksi tästä ei jo ole tehty eritasoliittymää. Johtuisiko noista teiden mutkitteluista ja olemassa olevasta rakennuskannasta. Kupittaan asemalle on matkaa viitisen kilometriä, joten junat ohittavat kumpaankin suuntaan vähintään satasen nopeudella.

Varissuolla on paljon maahanmuuttajataustaisia asukkaita, alue oli ensimmäinen, jonne Turussa aikoinaan heitä alkoi tulla merkittävissä määrin. Aikoinaan alueella oli rauhaton maine, mutta nykyisin aluetta pidetään aika rauhallisena, hyvänä esimerkkinä onnistuneesta integroitumisesta yhteiskuntaan. Varissuon kauppakeskus tunnetaan puhekielessä nimellä 'Itäkeskus', joskaan sillä ei ole merkittäviä yhtäläisyyksiä Helsingin Itikseen. Palveluvalikoimaan voi tutustua osoitteessa varissuonliikekeskus.fi.
kuva 15.01.2016 20:19 Matti Lehtonen  
  Minun mielestä vaunuravintelihinnat ei juurikaan poikkea kaupunkialueiden normaaleista kahvila- ja ravintolahinnoista.
kuva 03.08.2015 18:14 Matti Lehtonen  
  Ja Arrivan taustalla on käsittääkseni Deutsche Bahn. On miten on, matkustajille annettavassa informaatiossa junat ovat kuitenkin joko Norrtågin tai SJ:n junia.
kuva 02.08.2015 19:10 Matti Lehtonen  
  Kiirunan ja Luulajan väliä kulkee arkisin 3 Norrtågin paria, viikonloppuisin hiukan vähemmän. Sama tilanne oli Luulajan ja Uumajan välillä, kun Norrtåg aloitti liikennöinnin. Jälkimmäinen on kuitenkin kesäkuussa supistunut yhteen päivittäiseen pariin, aamulla Luulajasta ja illalla Uumajasta. SJ:n kaksi päivittäisvuoroa hoitaa päinvastaisen liikenteen. Yksi pari oli karsittu jo viime vuoden alussa. Syynä viimeisimpään on viivästynyt kiskonvaihto noin 170 kilometrin matkalla, josta on seurannut, että matkustajajunien nopeusrajoitus on tuolla pätkällä tiputettu 160 > 90 kilometriin tunnissa ja tuoreiden tietojen mukaan oltaisiin pudottamassa vielä jonkin verran lisää. Junamatka on menettänyt merkittävästi kilpailuetuaan.
kuva 31.07.2015 19:19 Matti Lehtonen  
  Viime yö meni Kiirunassa, huomenna paluumatkalla Narvikista vain läpikulku.

Nykyinen malmin kaivuu tapahtuu vajaan kilometrin syvyydessä. Uusi löydös sijaitsee noin 1300 metrissä pohjoiseen eli kaupungin suuntaan nykyisestä kaivuualueesta. Tässä vaiheessa varaudutaan kaivuuseen tuossa 1300:ssa ja se vaikuttaa nimenomaan keskusta-alueeseen, jota on siksi alettu siirtää noin 3 kilometriä itään. Kaupungintalo on alkupään siirrettäviä, uuden rakentaminen on käsittääkseni jo jollain tapaa aloitettu. Vanhan likellä on myös kirkko, sairaala ja linja-autoasema sekä kaupalliset keskuskorttelit, ihan koko kaupunki ei vielä ole uhattuna. Suunnitelmakuvissa on kuitenkin merkittynä, minne saakka vaarasektori voi ulottua, jos tuon seuraavan tason alapuolelta löytyy taas uusia suonia.

Nykyisestä rautatieasemasta puhutaan tilapäisenä asemana, joka on käytössä ainakin vuoteen 2017 saakka. Silmiini ei ole sattunut, mikä on aseman osalta lopullinen suunnitelma.
kuva 05.02.2014 09:35 Matti Lehtonen  
  Matkustin noin vuosi sitten Uppsala-Arlanda siivun ja hinta oli kieltämättä hiuksia nostattava. Matkaa lienee 20 kilometrin korvilla ja taksa oli 23 euroa. Ja juna oli SJ:n Tukholman liikenteen pendeltåg.
kuva 17.10.2013 23:12 Matti Lehtonen  
  Kuva on runsaan vuoden takaa, nykytilanne lienee vankka painotteinen.
kuva 02.09.2013 12:55 Matti Lehtonen  
  Ammattiryhmien raja-aitojen kaataminen laajemminkin olisi varsin kannatettavaa. Ei tarvitse mennä kuin Ruotsiin, niin voi nähdä suurnopeusjunassakin saman henkilön tarkastavan ensin matkalippusi ja kun tunnin perästä menet ravintolavaunuun, sama henkilö löytyy kassan takaa tai latomasta lisää myytävää kylmäkaapeista asiakkaiden saataville. Tämä on osa sitä Suomen kilpailukyvyn rapautumisilmiötä.
kuva 01.09.2013 18:45 Matti Lehtonen  
  Avorahastuksen osalta haasteena lienee, miten saadaan näille junaosuuksille riittävä tarkastajakontrolli, jottei konnarista vapaa vaunu muutu vallan ilmaisosastoksi. Helsingin ympäristön lähiliikenteessä tarkastajien junaan saanti on osa laajempaa järjestelmää.
Toinen suljettu vaunu kahdesta liikkeellä olevasta lienee ymmärrettävissä varakapasiteetin mukana kuljettamisena. Jos sitä väkeä kuitenkin on reilusti enemmän kuin yhteen vaunuun voi kohtuudella sovittaa, on sitten mihin istuttaa. Tuolla myös vältetään vaunun tarpeeton siivoaminen. Yksi auki kolmesta tuntuu aika ihmeelliseltä, jos ilmiö on enemmän kuin satunnainen tai jos kyseessä ei ole toisen suunnan ruuhkavuoron vastakkainen vuoro.
kuva 05.08.2013 12:23 Matti Lehtonen  
  No sattuipa olemaan harrastajamagneetti ....
kuva 31.12.2012 18:39 Matti Lehtonen  
  Tuollahan tuo seisoi Rättvikin asemalla vielä eilenkin. Herätti ihmetystä, kun en ollut näitä kuvia täällä aiemmin huomannut. Kameraan tuli muutama otos, kun luulin olevani ensihavainnoija.Lättää sai ihailla toisenkin tovin, koska IC Morasta Tukholmaan saapui lopulta 1h 45m myöhässä. Sitä ennen lähtöaika oli siirtynyt useampaan kertaan parinkymmenen minuutin välein eteenpäin. Syytä en missään vaiheessa kuullut kerrottavan. Konnarit eivät tarkastaneet lainkaan matkalippuja vaan keskittyivät ainoastaan järjestämään matkalaisten jatkoyhteyksiä. Avesta Krylbossa tuli veturikuskin 5 tunnin tinki täyteen, juna seisoi ylimääräisen turvallisuus puolituntisen ja pieni osa matkustajista sai jatkoyhteyksiensä takia luvalla siirtyä meidät tuolla asemalla ohittaneeseen seuraavaan tämän osuuden junaan. Tukholmassa oltiin lopulta 2,5 tuntia myöhässä. Matkustajat otti tilanteen pääosin lunkin rauhallisesti ..... ilmoitus veturikuskin tauosta herätti suoranaista hilpeyttä ....
kuva 06.12.2012 16:30 Matti Lehtonen  
  Ensi sunnuntaista lähtien aiemmin vain kalustosiirtona ajettu illan vuoro Savonlinnasta Parikkalaan näyttää muuttuvan henkilöliikennevuoroksi. Savonlinnasta klo 20.41 muina päivinä paitsi lauantaisin, ei pysähdyksiä pikkuseisakkella.
kuva 04.09.2012 21:01 Matti Lehtonen  
  Sisätiloissa moottorien ääni on hiljaista hurinaa etenkin keskimmäisessä osastossa. Joskus olen paennut päätyosastosta sietämättömän melun takia, mutta se on tullut pyöristä ja telistä, ei moottoreista. En tiedä oliko niissä silloin vikaa vai oliko rataosuus vaan huonossa kunnossa.
kuva 04.06.2012 20:12 Matti Lehtonen  
  Mitenkäs niitä sinisiä nyt Nurmekseen ?
kuva 18.05.2012 15:42 Matti Lehtonen  
  Oletus - ei varma tieto: koska Seinäjoelta ei ole klo 19.xx lähtöä lauantaisin Jyväskylään, Jyväskylästä tulevan iltavuoron vankat jatkaa lauantai-iltana Vaasaan. Ja palaa sieltä sunnuntaiaamuna Seinäjoelle vuorossa, jolta voi jatkaa 10.xx vuorona Jyväskylään.
kuva 12.05.2012 19:58 Matti Lehtonen  
  Istuin torstaina Mikkelistä Helsinkiin Pendolinossa, jossa oli tämä sama ilmiö. Sävy miellytti silmää, koska olin odotellut pelonsekaisin tuntein tulevia 2-kerrosravintolavaunuja. Niiden havainnekuvien värisävy oli mielestäni luotaantyöntävän myrkynvihreä. Ilmeisesti tämä tummempi on myös se tuleva ravintolasävy ja olen helpottunut.
kuva 04.03.2012 22:33 Matti Lehtonen  
  Onko asemarakennus jo purettu ?

Kasvillisuudesta tuossa mittakaavassa en voi olla olematta sitä mieltä, että se on jonkinlainen rappion ja leväperäisyyden merkki, tuo kun ei koske vain Savonlinnaa. Käytössä olevan asfalttipinnan ei kuulu puskea puolimetristä viherkasvillisuutta ja samaa koskee aktiivikäytössä olevaa rautatietä ainakin ratapihan matkustajalaitureilla. Teknisesti ei voi olla kovin haasteellista pitää kasvillisuus noissa paikoissa max 5-10 senttisenä.