??.??.1926 / Koskivoimakomitean työmaa, Imatra

??.??.1926 Menck & Hambrock- höyrykaivinkoneen toimitti Zitting & Co. Sen koura veti 2 m³,ja kuormausetäisyys oli kiskosta mitattuna 11,2 m. Keskimäärin 8-vaunuisen junan täyttöön kului 12 minuuttia. Junan edestakainen ajoaika oli 25 min ja purkausaika 8 min. Kahdella junalla keskimääräinen kuormausaika oli 1,6 junaa tunnissa. Talvityöteho oli keskim. 24 m³ tunnissa, ja kesällä 31 m³/h. Hyvissä olosuhteissa käytettiin kolmea junaa, ja lastausnopeuden ennätys oli 3,5 junaa/tunti. Kuitenkin korjauksiin, junan odotuksiin ym menevä aika jätti tehollista työaikaa vain 32 %. Työmaalla oli kaksi pienempää kaivinkonetta (0,6 ja 0,85 m³), mutta päätyön suoritti tämä.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: tuntematon (Lisännyt: Reino Kalliomäki)
Kuvasarja: Koskivoimakomitean työradat, Imatra
Lisätty: 10.09.2015 01:20
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen, Työmaa

Kommentit

13.12.2020 00:18 Jorma Toivonen: Sattuipa sattumalta "sattumakuvaksi" vanha raiteilla kulkeva höyrykaivuri (vaik'eivät nuo raiteet kaivurin alla kovin "vakuuttavilta" näytäkään). Ovatko kaikki kaivinkoneen vierellä olevat henkilöt kaivurin henkilöstöön kuuluvia?
13.12.2020 01:13 John Lindroth: Onpa hieno kuva!
13.12.2020 10:26 Pasi Utriainen: On siinä ainakin höyrykoneen käyttäjä, lämmittäjä, kauhan käyttäjä ja lisäksi tarvittiin apumiehiä mm. koneen tukemiseen ja liikutteluun. Saattoi olla puomistolla vielä oma käyttäjänsä.
13.12.2020 11:10 Jussi Laukkanen: Tämä, kuten muutkin saksalaiset höyrykaivinkoneet, erosivat amerikkalaisista Bucyrus-koneista siinä suhteessa, ettei näissä tarvittu kauhan syöttöä rintaukseen ohjaavaa miestä. Siis sitä, joka käytti koneen pääpuomiin asennettua erillistä höyrykonetta istuen tai seisten puomin sivuun tehdyssä telineessä. Myös tässä Menck & Hambrock -kaivinkoneessa on vastaava höyrykone pääpuomin päälle asennettuna, mutta koneen ainoa kuljettaja pystyi käyttämään sitä omalta paikaltaan.

Luulisin, että koneen käyntisillalla seisovat 5-6 miestä edustavat ainakin seuraavia tehtäviä: koneen käyttäjä eli kuljettaja, rasvari, lämmittäjä, polttoaineen kantaja, apumies. (Tuli nyt turvauduttua hieman huonoksi havaittuun ulkomuistiin. Ken tietää paremmin, korjatkoon.) Nämä edellä mainitut miehet huolehtivat siitä, että kaivinkone kaivoi. Heidän lisäksi tarvittiin kymmenkunta miestä vierittelemään pois kiviä koneen luota ja tasoittelemaan kauhan jättämää liian epätasaista jälkeä sekä asettelaan uutta rataa kaivutyön edetessä. Pistokaivinkoneen kauha ei pysty ottamaan aivan koneen lähelle valunutta maata. Koneella syntynyt pohja oli myös tasoitettava lapiolla sileäksi alustaksi, jolle kaivinkoneen tarvitsenmat kiskot voitiin asetella. Kaivinkonetehtaat alkoivat tuottaa tela-alustaisia koneita vasta 20-luvulla.

Veturin luokse ryhmittyneet lienevät enimmäkseen näitä lapiomiehiä. Lisäksi joku kuvassa olevista on todennäköisesti työnjohtaja.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!