25.12.2015 / Berliini, Saksa

25.12.2015 Berliinin metron toistaiseksi vanhinta ison profiilin kalustoa ovat Orenstein & Koppelin valmistamat F74- tyypin junat. Tässä yksilö 2503+2504 vuodelta 1974 linjalla U5 Tierparkin ja Biesdorf-Südin asemien välisellä pitkällä suoralla. Joulupäivänäkin vuoroväli on kohtuulliset 5 minuuttia.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Berliini Valtio: Saksa
Kuvaaja: Leo Männistö
Lisätty: 25.12.2015 22:17
Muu tunniste
Sekalaiset: Metro
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

26.12.2015 01:27 Leo Männistö: Pieni lisäys kuvatekstiin, nämä ovat _toistaiseksi_ vanhimmat junat ajossa. BVG potee kroonista vaunupulaa, joten F-sarjan edeltäjiä eli D-sarjan vaunuja (joita liikennöi muunmuassa Pjongjangissa Pohjois-Koreassa) kunnostetaan parhaillaan takaisin käyttöön.
26.12.2015 11:36 Tuukka Ryyppö: Tuli taas selailtua Berliinin metrosarjojen historiaa. Rupesin miettimään, että mites D:n jälkeen tuli F, että missäs E? Ilmeni, että itäsaksalainenhan se. Sarjamerkinnät menivät siis näin:
A = Saksan keisarikunta
B = Weimarin tasavalta
C = Weimarin tasavalta
D = Länsi-Saksa
E = Itä-Saksa
F = Länsi-Saksa
G = Itä-Saksa
H = Saksan liittotasavalta (eli Länsi-Saksa...)

Mikseivät Helsinki ja Tallinna tee samoin? Viron Flirtit olisivat Sm7 jne. ;)
26.12.2015 11:58 Leo Männistö: Ja lisättäköön uusi IK eli Icke = Berliini.
26.12.2015 22:31 Johannes Erra: D-sarjalla on siis tarkoitus ajaa linjaa U55 sinne saakka, kunnes Alexanderplatzin - Brandenburger Torin yhdysrata yhdistää sen linjaan U5. Tuukan tyyppiavaimeen totean täydennyksenä vielä, että kirjain on ilmaissut vain "päätyypin", ja koko tyyppimerkintään on aina tarvittu myös lisämääre. Esimerkiksi tyyppi A jakautuu kolmeen alatyyppiin (A1, A2, A3) joilla ikäeroa on huomattavasti, ja yhä ajossa olevista A3-junista viimeinen versio oli valmistuksessa vuoteen 1995 saakka.
27.12.2015 08:24 Tuukka Ryyppö: MIelenkiintoinen idea. Ovatkohan D-sarjalaiset jotenkin erityisen huoltovarmoja? Isompien huoltojen hoitaminen kun on aika työlästä, jos junat täytyy nostaa nosturilla ulos tunnelista ja viedä lavettikuljetuksena huollettaviksi. Vai puuttuuko D-junista jotain ominaisuuksia, joita ei tarvita U55-pätkällä, mutta muualla tarvitaan?
27.12.2015 10:43 Leo Männistö: Tai sitten Dorat ovat ainoita vaunuja joita tähän hätään on ylipäätään saatavilla? Tuolla U55:n "saarella" taitaa olla kolme vaunuparia ja ilmeisesti jostain on löytynyt kolme Dora-vaunuparia nykyisiä F79-vaunuja korvaamaan. Mielenkiintoista toki on odotella U5:n valmistumista, kai sitäkin varten jostain on vaunuja saatava. En tiedä onko uusia vaunuja edes tilattu vielä.
27.12.2015 11:54 Johannes Erra: Huhupuheethan kertovat, että I-junia olisi luvassa myös suuriprofiiliradoille. Jos omaa versiota ei ole mahdollisuutta tilata, sitten osa kapeista IK-junista varustetaan väliaikaisesti suuriprofiiliratoja varten. Tällaiset olivat suunnitelmat ainakin aiemmin tänä vuonna: aivan viimeisiä tietoja minulla ei välttämättä ole.
27.12.2015 12:48 Tuukka Ryyppö: Leo, toki kyse on - kuten sanoit - siitä, että tarvitaan lisäkalustoa ja saatavilla on kätevästi vain doria. Mutta se ei kerro, miksi vaunut halutaan juuri U55:lle. Kun koko leveäprofiiliverkko on kaluston kannalta periaatteessa samaa, ei ole mitään välitöntä syytä, miksi lisäjunan pitäisi ajaa juuri tietyllä linjalla. Periaatteessa hyvä syy on, että doria tulee vain yksi juna ja U55 on ainoa linja, jonka operoimiseen riittää yksi juna. Mutta toisaalta, siellä U55:llä on jo nyt juna, joka on muokattu U55.llä ajettavaksi. Sen polkupyörille ja pyörätuoleille varatusta lisätilasta on paljon vähemmän hyötyä, jos se lisätila kulkee missä sattuu pitkin rataverkkoa ja on eri kohdassa junaa kuin kaikissa muissa junissa. Tietysti nykyään, kun on H-sarja, ihmiset eivät ehkä enää niin tähtäile tiettyyn kohtaan laituria pyörä(tuoli)nsa kanssa odottelemaan... Lisäksi U55:n junan vaihtaminen vaatii kuusi edestakaista lavettikuljetusta kaupungin katuja pitkin, mikä on sekä kallista touhua, että vaurioriski. Tätä taustaa vasten D:ssä pitää olla jotain, mikä on erityisen hyvää juuri U55:lla tai jotain, mikä on erityisen huonoa kaikkialla muualla, mutta ei suurempi ongelma U55:llä. Wikipediasta katsomalla näyttäisi, että D:n tyhjäpaino on paljon suurempi kuin F:n. Mutta ei joku sattuisi /tietämään/ valinnan perustetta?
27.12.2015 13:50 Leo Männistö: Mutta mutta... Eikö noihin F-sarjalaisiin parhaillaan muutenkin saneerata sisätiloja noiden U55-junien kaltaisiksi eli isot polkupyörätilat. Ja olisiko syynä myös yhteisajo vai onko noihin U55- juniin tehty niin paljon muutoksia ettei ne ole muiden kanssa enää yhteisajokelpoisia. Tosin jostain muistan lukeneeni ettei noiden FxxE- junien yhteisajokelpoisuus saneeraamattomien kanssa ole parhaalla mahdollisella tasolla.
27.12.2015 17:02 Tuukka Ryyppö: No, eipä niitä saneeraamattomia ole mikään pakko yhteisajaa saneerattujen kanssa. Mahdollinen ratkaisu on esimerkiksi, että saneeratut laitetaan yhdelle linjalle tai ainakin yhteen junaryhmään (junaryhmän käsite on kai sellainen, josta ei Vorkissa ole kummemmin kirjoiteltu).
27.12.2015 21:45 Johannes Erra: U55-linjan nykyisellä kalustolla on katsastusajat menossa umpeen. BVG:n kalustolle on tehtävä katsastuskorjaus tai "Hauptuntersuchung" kahdeksan vuoden välein, joten nykyinen kalusto on joka tapauksessa vietävä linjalta pajalle. Muiden linjojen F-junia taas ei kaluston niukkuuden vuoksi haluta siirtää U55:lle näiden tilalle, eikä liikennettä haluta keskeyttääkään. Näistä syistä muuta kalustoa on löydettävä ainakin HU-prosessin ajaksi, ja D-junia siksi kunnostetaan.
27.12.2015 22:22 Leo Männistö: Tuo HU/Revision- väli rautateillä on 7 vuotta ja sitä saa jatkettua vuodella. Ja kun se on mennyt umpeen ei kalustolla ajeta metriäkään. Eli jos nuo U55:n junat olisi katsastettu 2009 kun U55-liikenne alkoi niin ensi vuonna tulisi tuo seitsemän vuotta täyteen - sikäli mikäli se on sama väli kuin rautateillä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!