??.05.1975 / Virenojan tiilitehdas

??.05.1975 Lopuksi kuva käyttöveturista. Silloin maallikkona arvelin, että onpa varmanlainen käynnistysmoottori. Nyt huomaan sen käyttävän voimavirtaa? Rasia on pylväässä, tikkaat valmiina. Sähköveturiko? Outo on myös nestekäyttöinen jäähdyttimen tuuletin. Tehtaalta toimitettaessa veturi on ollut tavallista tyyppiä 20/28, ja se on varustettu lisäpainoin, jolloin painoksi tulee 3,5 tonnia. Moottorimiehet tietänevät, mihin sähkömoottori on kiinnitetty? Tai ehkä vielä joku muistaa?

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Virenojan tiilitehdas
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Kuvasarja: Virenojan tiilitehtaan savijuna
Lisätty: 06.02.2016 01:37
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen

Kommentit

06.02.2016 08:46 Esko Ampio: Enpä tiedä, mutta funtsitaan: Sähkiksen kiinnitys normaaliin tapaan moottorin jaloista, kannatinrakenteeseen..Tätäkö kysyttiin, vai moottorin mekaanista kytkentää. Saattoi olla, että s-moottori pyöri siinä mukana, kiinteästi polttomoottoriin kytkettynä. On kova paikka sähkösyötölle ja oikosulkumoottorille, jos tuo sellainen on, näyttää kyllä siltä. Tai sitten on manuaalisesti hallittava akselikytkin. Jolloin s-moottorin käynnistyminen ja käynnistysvirrat on paremmin hallinnassa. "Starttikaapeli" sen pistoke on jo kauan sitten käytöstä, siis uudelleenasennuksesta kiellettyjä, kantikas tyyppi "OCNAC". Jo sen vuoksi, että on vain 4-napainen, 3v. ja nolla. Nyt sallittuja ovat 5-napaiset. Niissä on liittimet 3:lle vaiheelle, nollalle ja PE:lle.
Pässi näyttää olevan aikamoista ti-tekniikkaa.
06.02.2016 13:01 Arttu Manninen: Jäljitin näitä vetureita joskus 1980-luvulla, ja sain puhelimella kiinni Virenojan tehtaan ent työnjohtajan. Kiintymyksellä muisteli tehdasta ja vetureita. Sanoi että linjaveturi (diesel-Simplex) oli hankala käynnistää, joten sitä oli mm hinailtu käyntiin bensiinimoottorisella veturilla. Tällainen sähkömoottorikäynnistys lienee sitten ollut viimeisin kehitysaste. Lohikolla oli samanlainen MLH-Deutzissa. Ei se ole herkkua ollut kylmänä syysaamuna ruveta veivaamaan kulunutta dieseliä käsin käyntiin, konsteja on ollut pakko keksiä.
06.02.2016 18:21 Oskari Kvist: Sähkömoottorikaan ei ole kovin uutta mallia, olisiko 50-60 luvulta?
06.02.2016 21:18 Mikko Heino: Off-topic- kysymys: Onko OCNAC- töpseli tyypillisesti merkkiä Strömberg ja 3*40- ampeerinen?
08.02.2016 08:46 Esko Ampio: "Romppasia", niitä ne oli, taisi olla kolmea kokoa. Mikäli en ihan väärin muista. Näitä saanee kyllä edelleen käyttää, jos asennukset ja käytöt ovat ao. ajoilta peräisin. Uudelleenkäyttö ei ole sallittua. Tuo moottori voi olla jopa 40-luvulta? Jokatapauksessa ajalta, jolloin sähköverkko alkoi tukevoitua. Sitä ennen käytettiin ns. liukurengasmoottoreita, joiden käynnistysvirtaa voitiin rajoittaa.
09.02.2016 12:39 Mikko Heino: Kiitos tiedosta. Ei olis edes tarvinut kysyä jos heti olisin huomannut tuon töpselin startin piuhan päässä. OCNACissa tosiaan on "ongelma", että suojamaa kulkee töpselin metallirungon kautta, mutta käytössä paljon mukavampi kuin nykyiset. 32A pyöreitä muovisia saa välillä irroitella talttameisselillä ja sorkkaraudalla, vaikka ne olis rasvattu ja silmämäärin täysin kunnossa. Tästä vois kohta lähtä tönäseen OCNACin seinään vaikkei kaikista paras klapintekokeli olekaan.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!