23.02.2016 / Taft Yard, Orlando, Fl., Yhdysvallat

23.02.2016 Paikallistavarajuna Taft Yardille (4/4). Tässä näkyy peräviistosta jo tuttu paikallistavarajuna. Tavaravaunut ovat USA:lle tyypilliseen tapaan graffittien peitossa.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Hannu Peltola
Kuvasarja: Taft Yard
Lisätty: 07.03.2016 21:30
Muu tunniste
Rautatieinfra: Merkki
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

09.03.2016 00:26 Tero Korkeakoski: Samanmittaisen letkan näin viime viikolla Milpitaksessa. Ei toimisi Suomessa. :(
09.03.2016 08:35 Hannu Peltola: USA:ssa on hyvin ymmärretty se, että asiakasta pitää palvella tai asiakas lähtee. CSX:llä on noin 240 yhdysliikenneoperaattoria, joiden kanssa rautatieliikennettä vaihdetaan. Jos CSX ei hoitaisi esim. tätä kuvan vaihtoliikettä, löytyisi aivan varmasti rautatieoperaattori, jota tämäkin liikenne kiinnostaa. Lisäksi tulee tietysti kilpailu kumipyöräliikenteen kanssa. Kova kilpailu on tehnyt rautatieyrityksistä innovatiivisia ja kilpailukykyisiä, jonka seurauksena USA:ssa onkin meneillään suurin kiskoliikennebuumi sitten 1870-luvun.
09.03.2016 12:12 Miro Salo: On tuossa toki mittakaavetukin olemassa, Nuo vaunut saattavat helposti kulkea sen muutama sata mailia ellei enemmänkin CSX:n verkolla. Taftin ratapihalla road switcher-vuoroja tarvitaan joka tapauksessa päivittäin useampia, joten ei ole iso ongelma laittaa yhtä niistä hakemaan muutama vaunu vähän matkan päästä esim. 2-3 kertaa viikossa. Ne kuitenkin hyvin todennäköisesti liitetään isompaan Manifest-junaan jo heti Taftissa. Manifest-junat eli sekatavarajunat ovat toki liikenteenohjaushierarkiassa siellä lähempänä häntäpäätä, joten mistään nopeasta palvelusta ei ole kyse.

Pienet parin vaunut asiakkaat on USA:ssakin "riesa" isoille rautatieoperaattoreille, ei niistä olla kuitenkaan lähdetty hankkiutumaan eroon ihan yhtä intensiivisesti kuin esim. suomessa. Ja "ulkoistamalla" eli laittamalla short line-firma palvelemaan sitä työläintä osuutta on saatu hyviä tuloksia aikaan.
09.03.2016 18:56 Hannu Peltola: Miro on aivan oikeassa mm. mittakaavaeduista, mutta hyvin paljon ratkaisee myös yrityksen halu palvella asiakasta ja yleinen kilpailutilanne. CSX olisi myös voinut tehdä strategisen päätöksen keskittyä kokojunakuljetuksiin (esim. hiilikuljetukset Appalakeilla), mutta yrityksessä on ymmärretty, että ellei näitä ehkä itsessään tappiollisia pieniä keikkoja hoideta, on riski, että isommatkin keikat valuvat muille toimijoille. Pienistä puroista kertyy kuitenkin isot tavaravirrat ja näiden pienten keräilyjunien myötä CSX:n manifest-junat voivat ajaa täysillä tonneilla pidempiä matkoja.
09.03.2016 23:24 Miro Salo: Kyllä, ja toisaalta kun CSX:lläkin on rataverkollaan lähes joka kolkan kattava palvelu niin runkoverkon sekatavarajunien kuin paikallisten keräilyjunien suhteen, niin ei ole ongelma käydä palvelemassa radanvarsien ja teollisuusalueiden pieniä asiakkaitakaan, juna tavallaan kulkee sinne jokatapauksessa. Veturit, muu kalusto, kuormausraiteet ym. pyritään kuitenkin pitämään käytössä 24/7 täydellä teholla, ja sen myötä marginaalisesti kannattavat kuljetuksetkin kelpaavat, jos vaihtoehtona on esim. seisottaa kalustoa joutilaana.

Paljon on silti vaunukuormaliikenteen puolelta leikattukin. Ratapihoilla saattaa pyöriä yhden hengen operoimia radio-ohjausyksiköitä, Road Switcher-vuoroista on monesti otettu "Brakeman" pois vaikka vaihtotöitä olisi buukattu kuinka, ja ainakin hiljattain CSX:llä oli ilmeisen epäonnistunut kokeilu, jossa runkoverkon sekatavarajunien vuoroväliä pidennettiin 7 päivää viikossa kulkevien junien osalta 24:stä 28 tuntiin = 6 kertaa viikossa 7 päivänä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!