05.03.2016 / Bodenmais, Saksa
Jukka Ahtiainen

05.03.2016 Liiketaloudellisesti kannattavaa liikennettä

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Bodenmais Valtio: Saksa
Kuvaaja: Jukka Ahtiainen
Kuvasarja: Rautateiden maa, Baijeri
Lisätty: 14.03.2016 20:25
Muu tunniste
Sekalaiset: Junamatkustaminen
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat

Kommentit

15.03.2016 00:21 Sami Koskinen: Tarpeeksi isolla julkisella subventiolla mikä tahansa on kannattavaa. Omalla riskillään yksikään tämän tai edellisen sarjan firmoista tai linjoista ei aja.
15.03.2016 14:56 Jukka Ahtiainen: En löydä netistä tuollaista tietoa, mutta sinä olet ilmeisesti löytänyt, kerrotko mistä.
Toisaalta, subventio ilmastomuutoksen rajoittamiseksi tai liikenneturvallisuuden parantamiseksi siirtämällä liikennettä raiteille ei ole aivan huono asia. Ko kustannuksiahan ei huomioida vertailtaessa eri liikennemuotoja. Minun mielestä pitäisi edes yrittää huomioida.
15.03.2016 16:26 Hannu Peltola: Saksa on kuulu laajasta tuestaan kiskoliikenteelle. Noin 5 min googlauksella löytyi oheinen lainaus koskien vuoden 2014 tukia:
"Gemäß Artikel 106a des Grundgesetzes überwies der Bund den Ländern 7,3 Milliarden Euro
Regionalisierungsmittel für den öffentlichen Personennahverkehr. Diese Mittel werden
insbesondere für die Bestellungen von Verkehrsleistungen im Schienenpersonennahverkehr
verwendet. In Form von Bestellerentgelten entfielen hiervon auf die DB 4,1 Milliarden Euro.
Darüber hinaus glich der Bund das Defizit des Bundeseisenbahnvermögens mit 5,7
Milliarden Euro aus, womit die Verpflichtungen von Bundes- und Reichsbahn finanziert
werden. Im Wesentlichen sind dieses Zahlungen an ca. 164.000 Versorgungsempfänger.
Diese Mittel fließen somit nicht in das System Schiene."

Koko artikkeli on luettavissa oheisesta linkistä:
https://www.deutschebahn.com/file/de/219​2370/2RLvPOzueXgX19CucGFn4Wofp5E/2267530​/data/finanz_eisenbahn_dtl.pdf
15.03.2016 17:07 Esa Leskinen: Kannattaa myös muistaa, että Saksassa linja-autot eivät saa kilpailla vapaasti junaliikenteen kanssa. Kaukobussiliikenne vapautui kilpailulle vasta vuonna 2013 ja vieläkään kaukoliikenteen linja-autot eivät saa kuljettaa matkustajia alle 50 kilometrin yhteysväleillä tai jos lähijuna kulkee saman välin alle tunnissa. Muutama vuosi sitten Saksassa oli jopa laki, joka kielsi tilausajobusseja ottamasta matkustajia kyytiin matkan varrelta.
15.03.2016 19:45 Jukka Ahtiainen: Hannun linkissä ei ole mitään Waldbahnista, siitähän kuvan yhteydessä on kyse.

http://www.waldbahn.de/de/service/partne​r/

Esan mainitsema asia on järkevää liikkennepolitiikkaa mm. jos yritetään tehdä jotain ilmastomuutoksen hillitsemiseksi. Noin pitäisi olla Suomessakin. Liikenne raiteille siellä missä raiteet ovat ja pitkällä tähtäyksellä lisää uusia ratoja.

http://yle.fi/uutiset/ilmastonmuutos_nak​yy_jo_suomen_saassa__joulukuut_lammennee​t_eniten/8465555
15.03.2016 19:51 Hannu Peltola: Linkissä ei ole erikseen ole mainittu Waldbahnia, mutta kuten Jukka huomasit, liittovaltio tukee Saksassa raideliikennettä 7,3 miljardilla, joista DB AG:lle menee 4,1. Ja kuten Saksassa asunena hyvin tiedät, myös osavaltiot ja yksittäiset kunnat tukevat raideliikennettä. Waldbahnin rahoituksesta löytyy varmasti netistä tietoa, voin kohta penkoa. Jotenkin tätä Saksan lähiliikennettä ja liiketoiminnallista kannattavuutta ei osaa mieltää samaan lauseeseen kuuluvaksi...
15.03.2016 20:07 Hannu Peltola: Oheisessa linkissä on lisätietoa Baijerin osavaltion tuesta rautatieliikenteelle. Rahoitus kattaa noin puolet kuluista ja oli vuonna 201x reilu 900 miljonaa, tämä siis liittovaltiorahoituksen lisäksi.
http://beg.bahnland-bayern.de/de/finanzi​erung?file=files/media/corporate-portal/​finanzierung/BEG_Grafik_Finanzierung_10-​2015.pdf
15.03.2016 21:09 Jukka Ahtiainen: No, siinä ei ole Waldbahnin tietoja, mutta lähellä ollaan ja nuo tiedot ovat varmasti oikein.
Otan tietoisesti näihin asioihin tietyn lähestymiskulman.
Pitäisi aloittaa käytännön toimenpiteet vakavien ongelmien ratkaisemiseksi.
Liikenteen ja hiilidioksidipäästöjen yms. suhteen raideliikenteellä on erinomaisia etuja.
LVM:n erikoisasiantuntija kertoi 2014, että Haukivuoren kohdalla ei huomioitu vaikutuksia hiilidioksidipäästöihin - mikä on aivan väärin.

Loppujen lopuksi olemme samalla pallolla, veneessä - tai junassa.
Maapallon väestöräjähdyksen myötä ja uusiutumattomien luonnonvarojen hiipuessa on entistä perustellumpaa panostaa raideliikenteeseen ja ohjata liikennettä aktiivisesti raiteille.
Eli tarvitaan älykästä liikennepolitiikkaa mukaanlukien sellaiset junat, jotka keräävät matkustajia muiltakin asemilta kuin Helsinki, Tampere ja Oulu - Härmä positiivisena esimerkkinä, missä pysähtyminen vie kyllä enemmän aikaa kuin Haukivuorella, missä jarrutus tapahtuu 120 km/h aloitusnopeudesta.

Otto Lehtipuu 25.9.2014:
"Haukivuoren pysähdysten osalta kysymys ei siis ole liikennöinti-, energia- tai pysähdyskustannuksista, vaan matka-aikahyödyistä."
15.03.2016 22:19 Hannu Peltola: Liittovaltion ja Baijerin lisäksi useammat Baijerin kunnat tukevat Waldbahnia mm. GUTi-lippujärjestelyn kautta. Tämä on saksalaisen monimutkainen ja tukisumma on 33 senttiä yhtä luonnonpuistoyöpymistä kohden, josta jokin osa siirtyy Waldbahnille:
http://www.bayerwald-ticket.com/files/sm​filedata/7/9/3/8/4/FAQ_Bayerwald_Ticket_​und_GUTi.pdf

Sinällään voi olla perusteltua tukea raideliikennettä mm. ilmastosyistä, mutta jos perusteena on ilmastosyyt, suurimmat hyödyt saavutettaisiin siirtämällä suurimmat tavara-/ihmisvirrat kiskoille. Esimerkiksi Helsinki-Oulu -rekkaliikenteen osan siirtäminen esim. veroporkkanoilla raiteille tuottaisi huomattavasti suuremman ilmastohyödyn kuin paikallisjunaliikenne.
16.03.2016 19:17 Jukka Ahtiainen: Molemmat olisi syytä toteuttaa. Lähiliikenteen junilla on vaihtoyhteyksien vuoksi suurempi vaikutus ilmastomuutoksen hillintään kuin pelkästään ao. junalla ajettu matka. Asiaan voidaan vaikuttaa myös muuten kuin subventiolla. Esim. toteuttamalla online-liikennevalvonta maanteillä, jolloin jokainen kulkija maksaa kumipyörien lukumäärästä riippumatta jokaisesta ylinopeudella ajetusta kilometristä. Eihän rautateilläkään ajeta ylinopeudella.

Vertailun vuoksi pysähdykset Haukivuorella lopetettiin 3 minuutin vuoksi - sitä sopii verrata matka-aikaan 3 h Helsingistä.

Otto Lehtipuu 25.9.2014:
"Haukivuoren pysähdysten osalta kysymys ei siis ole liikennöinti-, energia- tai pysähdyskustannuksista, vaan matka-aikahyödyistä."

http://vaunut.org/kuva/104575?u=2471
16.03.2016 19:27 Jukka Ahtiainen: "Liikenneministeri Paula Risikko hyväksyy juna-yhtiö VR:n ja virkamiesten perusteet Haukivuoren juna-aseman lakkauttamiselle."

"Risikko ei nähnyt syytä peruuttaa ministeriössä jo aiemmin tehtyä päätöstä. Kustannukset tulisivat liian kalliiksi."

http://yle.fi/uutiset/liikenneministeri_​risikko_haukivuoren_juna-aseman_lakkautt​amispaatosta_ei_pureta/7397638

Selitykset eivät oikein täsmää.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!