03.08.2011 / Everett, Wa., Yhdysvallat
Hannu Peltola

03.08.2011 Hiilijuna lähdössä Everettistä kohti länttä, todennäköisesti Seattleen. Kohtuullisen harvinaista on nähdä veturiyksikköjä ajettavan näin päin, näkyvyys ES44AC:stä peräpäähän on taatusti huono! Kuvan ruskeahko sävy johtuu kuvauspaikan ikkunoista. Kuva on otettu Empire Builderin ylähytistä ja vaunun ikkunat olivat vahvasti tummennetut.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Everett, Wa. Valtio: Yhdysvallat Koordinaatit: 47.96788 -122.1947 [Google Maps]
Kuvaaja: Hannu Peltola
Kuvasarja: Go West!
Lisätty: 08.06.2016 23:17
Muu tunniste
Rautatieinfra: Silta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

09.06.2016 01:46 Miro Salo: Yhtäkkiä väittäisin että kyseessä ei ole johtoveturit, vaan peräpään radio-ohjatut apuveturit. Ei ihan harvinaista hiilijunissa. Näissä uudemmissa linjavetureissa harvemmin on konesuojapäässä edes puskinlyhtyjä, joten matkaa olisi taitettava 20 mph nopeudella joka tasoristeyksen kohdalla konesuoja edellä kulkiessa.
09.06.2016 08:57 Hannu Peltola: Hyvä huomio Miro! Minulla ei ole muistikuvaa / näköhavaintoa letkan toisesta päästä, voi olla, että siellä olisi ollut varsinaiset veturit oikein päin. Toisaalta juuri tämä alue on tasaista jokilaaksoa ja en ole nähnyt alueella kulkevissa tavarajunissa tällä kohtaa helpereitä. Normaalisti apuveturit liitetään itään mennessä esim. Skykomishissa muutaman kymmenen kilometrin päässä.
09.06.2016 17:22 Miro Salo: Helperit ovat hieman eri asia, ne on miehitettyjä vetureita jotka toimivat apuvetureina paikallisesti mäkiosuuksilla. DPU eli Distributed Power on taas moniajossa olevan veturinipun radio-ohjattu veturi (tai veturinippu), eli osa moniajossa olevista vetureista sijaitsee fyysisesti muualla kuin junan keulilla, mutta kaikki saavat silti komentonsa johtoveturin hallintalaitteista. Tarkoituksena on jakaa veto/jarruvoimaa pitkässä ja painavassa junassa tasaisemmin, joka helpottaa junanhallintaa ja säästää jonkin verran polttoainetta, ne on kokojunatyyppisissä rungoissa mukana reissujen päästä päähän mukaanlukien paluureissut.

Toisin sanoen, sen sijaan että hiilijunaa vetäisi esimerkiksi kolmen veturin nippu, niin on tullut DPU-tekniikan yleistymisen myötä tavaksi käyttää em. sijaan esim. 2 + 1 tai 1 + 2 konfiguraatioita.
09.06.2016 18:08 Hannu Peltola: Totta Miro! DPU:t on kyllä tuttuja, mutta jotenkin ajatukseni vilisti helpereihin. En ole nähnyt BNSF:n Washingtonin linjoilla käytössä DPU-yksiköitä, mutta omat havainnot tietysti rajoittuvat muutamiin yksittäisiin kertoihin, kun alueella olen ollut. Omien havaintojen pohjalta lähes vakioratkaisu näyttäisi näillä linjoilla olevan 2-4 johtoveturia, ei DPU-yksiköitä ja helperit lisättynä pahimmissa nousuissa. Tosin helperitkin taitavat (ainakin osittain) olla nykyään radio-ohjattuja ja jo GN:llä oli pitkä perinne lisätä helper tai useampi tavararungon keskelle tasaamaan veto-/jarruvoimia.
09.06.2016 19:26 Miro Salo: Helper-käsitettä käytetään kuvaamaan varmasti vaikka mitä, mutta noin virallisesti Helper Service on oma junaluokkansa siinä missä Road, Yard, tai Local. Ja niissä on tätä nykyä miehityksenä kuljettaja, Helper-yksiköt liikkuvat työtehtäviensä välissä omin voimin linjalla ja ratapihoilla, ja ne on isoilla firmoilla ainoita yksinajona toteutettavia kuljettajavuoroja.

Ne miehittämättömät yksiköt taas ovat junan DPU-vetureita, vaikka niitä sitten poisteltaisiin tai lisäiltäisiinkin matkan varrella. Kaikkialla niitäkään ei voida käyttää, vuoristossa tunnelista toiseen pujotellessa ei välttämättä radioyhteydet toimi, ja esim. Montana Rail Linkillä Mullan Passin läpi kulkevissa junissa on kaikissa junan veturinipuissa miehistö, vaikka apuveturit reissun muilta osin kulkisivatkin radio-ohjattuina DPU-vetureina.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!
<< Kuvalista >>