05.12.2015 MYYRMÄKI
Tästä se alamäki alkaa.
Martinlaakson rata suunniteltiin kaupunkiradaksi ja asemat sijoitettiin radan korkeimmille kohdille ja niiden välillä rata kulki alempana. Tämän keinulautaperiaatteen tarkoituksena oli energian säästäminen. Ajatuksena keinulautasysteemi oli edistyksellinen, eikä tuon ajan kalustolla jyrkempiin vaihteluihin radan profiilissa varmasti olisi kyettykään.
Vertailun vuoksi mainittakoon, että Pääkaupunkiseudun junakalustoyhtiö on ostanut FLIRT kalustonsa sveitsiläisten omien vaatimusten mukaan eli 40 ‰ ratakaltevuuteen. Valmistaja Stadler on sikäläisillä junilla tehnyt onnistuneita koeajoja aina 70 ‰ kaltevuuteen saakka. Meillä pituuskaltevuuden maksimiarvo matkustajaliikenneradalla on nykypäivänä 15 ‰ ja sen ylittävät arvot ovat ns. lupa-arvoja, joita käytettäessä on tapauskohtaisesti tutkittava ja arvioitava vaikutukset sekä tehtävä lupahakemus Liikennevirastolle. Lupa-arvo voi maksimissaan olla 40 ‰ (Kehärata, lentoaseman tunneli)
Vuoristoradan tunnelmaa sisälsi alkuperäinen suunnitelmakin juuri näillä kohdin Myyrmäessä : Rata nimittäin suunniteltiin kulkemaan Myyrmäen keskustassa sen pohjois-etelä-suuntaisen kävelykadun alla, käymään pinnalla Vihertien laaksossa ja sukeltamaan jälleen Martinlaakson ostoskeskuksen kohdalla. Jotta Valtionrautatiet olisi liittynyt yhteishankkeeseen, tuli rata pääjohtaja Esko Rekolan vaatimuksesta kuitenkin nostaa maan pinnalle. Apulaiskaupunginjohtaja Seppo Heinäsen mukaan ratalinjaukseen vaikuttivat myös poikkeuslupahakemukset.
21.12.2016 01:04 | Tuomas Pätäri: | Mahtavia kuvia tässä sarjassa ja etenkin asemaympäristöjen arkkitehtuuri tulee hienosti esille. Tässä kuvassa huomio kiinnittyi upeisiin penkinjalkoihin, joita on myös kätevä siirrellä trukilla haluttuun paikkaan. |