??.??.1985 Kuva 5 KULJETUS / PROOMUT
Tällaisilla proomuilla VR kuljetti polttopuuta. VR:n proomuissa oli tunnuksena kirjaimien ja numeroiden yhdistelmä VR XX (VR 18, VR 19 etc.) Kuvan proomut eivät ole VR:n käytössä olleita, vaan ovat vain havainnollistamassa proomujen käyttöä
VR:n proomuja kiskoneita hinaajia ovat olleet mm. s/s Olavi, s/s Antero, s/s Lauri ja s/s Voimapoika
s/s Olavi
Saimaalla vuoteen 1954, VR:n halkoproomujen hinaaja / Siirto Lahteen 1954, VR:n halkoproomujen hinaaja vuoteen 1961
s/s Voimapoika,
Puulan höyryhinaaja, omistaja Valtion Rautatiet, hoiti VR:n halkoproomujen hinaukset päätepisteenä Otava. VR:llä oli Puulan suurimmat proomut, joiden kantavuus oli noin 400 kuutiometriä puolikuivia halkoja, joita kalustolla toimitettiin koko purjehduskauden Otavaan yksi lasti jokaisena työpäivänä. Laiva moottoroitiin myöhemmin ja sen on omistanut Vilkon Saha.
Puulavesi oli jo 1800-luvun lopulla tärkeä puunhankinta-alue. Järvi kuuluu Kyminjoen vesistöön ja se on laskenut 1830- ja 1850-luvulla tehtyjen järvenlaskujen jälkeen Hirvensalmen Kissakosken kautta Kymijokeen. Otavan satama eli vilkkainta kauttaan 1920- ja 30-luvulla.
Puuta tuotiin uittaen ja proomuilla joko Otavassa sahattavaksi tai edelleen kuljetettavaksi. Aseman lähellä toimivat ranta-alueella Karhulan ja Otavan sahat. Myös VR:n oma puunhankinta oli vilkasta 1910-luvulta alkaen, ja VR:llä oli oma telakka Otavan satamassa. Satamaradan ja aseman merkitys väheni 1960- ja 1970-luvulla saha- ja uittotoiminnan hiipuessa ja keskittyessä.
s/s Anterosta ja s/s Laurista on sarjassa omat kuvansa ja historiikit
Lisenssi https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.fi