26.08.2017 / Juupajoki

26.08.2017 Juupajoelle saapuneen evakkojunan MUS 1921 konduktöörit ryhmäkuvassa. Photo: Veikko Kuumola

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Veikko Kuumola (Lisännyt: Timo Järvi)
Kuvasarja: Evakkojuna saapui Juupajoelle 26.8.2017
Lisätty: 31.08.2017 16:18
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta, Tapahtuma
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

31.08.2017 22:47 Heikki Jalonen: Keskimmäisen konduktööriherran rahastuslaukun kupeella näkyy hieman ketjua. Sen toisessa päässä varmaan on leimauspihti, ketjun varmistaessa, että henkilökohtaisesti hallintaan useammalla allekirjoituksella kuitattu ja varasto-osaston äärimmäisen korkealle arvostama kullankallis väline ei katoile...

Leimaupihti on tietysti lävistävää mallia, pahvilippujen ajalle niin ominainen. Aitoa "Konepaja Pasila"- valmistetta varmaan useimmat. Harvemmat ehkä edes huomasivat, että paitsi reiän lävistämistä, pihti myös leimasi lippuun numeron (kolme merkkiä). Leima oli pelkkä stanssileima, mitään värinauhaahan tuossa vanhamallisessa pihdissä ei tietenkään ollut.

Nyt herää kysymys: onko kellään mitään tietoa näistä numeroista? Miten ne jaettiin, missä kirjaa pidettiin? Henkilöstöosastolla vai varikoilla? Oliko samalla numerolla jokin muukin käyttö, vaikkapa tilitysilmoitusten tai virantoimitusraporttien teossa? Löytyykö tästä mitään julkista tietoa?

Myös myöhemmissä Makomat-pihdeissä oli vastaavat yksilöivät numerot, tosin nelinumeroisina. Leima kaikkine osineen oli niissä tietysti paljon helpommin luettavissa, siniväri teki leiman selkeästi (no joo..) näkyväksi. Hallinnoitiinko myös niitä samalla tavalla? Onko lukijoissa joku, joka osaa kertoa tähän lisätietoa?
01.09.2017 10:15 Topi Pikkarainen: Keskimmäisen konduktööriherran rahastajanlaukun kupeessa näyvä ketju kulkee tarkalleen ottaen pihtien (jotka ovat laukun avonaisessa taskussa takkia vasten) päästä kiinnittyen takin toiseksi ylimpään napinläpeen.
01.09.2017 11:32 Kari Haapakangas: Hyvin kiillotetut mannet, eivätkä edes kovin linttaan kulutetut varretkaan.
15.09.2020 05:26 Tapio Juomukkaharju: Tuli arvontakuvana tämä. Sen verran tiedän noista leimasimista Tampereen osalta, että määräysesimiehen toimistossa oli lista jossa oli leimaisimen numeron vieressä nimi kenellä mikäkin leimaisin oli käytössä. (80-luvulla) Varaleimasimia oli muutama, yleensä leimaisin huollettiin paikallisesti konduktöörin loman aikana, nauhan vaihto kyllä onnistui nopeasti paikallisen "puusepän/talonmiehen" toimesta aseman alakerran lämmönjakokohuoneen verstaalla.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!