??.??.1911 / Fredriksberg, Pasila alapiha

??.??.1911 Tämä rajaus Signe Branderin kuvasta on heti oikealle kuvasta http://vaunut.org/kuva/123281 Tässä kuvassa huomio kiintyy H-vaunujen laidoissa näkyviin ulokkeisiin, joiden tarkoituksesta minulla ei ole mitään käsitystä. Kuvassa voi myös havaita, miten muutamassa vaunussa on toisessa päässä korkea laita (reunalauta / 'sivuluukku') ja toisessa matala. Lisäksi näkyy, että laidat ovat irtonaisia, sillä joku niistä on ylösalaisin.

7-tolppaisten H-vaunujen lisäksi kuvan oikeassa reunassa on selvästi nähtävissä 8-tolppainen K-vaunu, jonka tolppien ulkopuolinen matala laita on käännetty alas. Sen oikealla puolella näkyy vähän vaunua, jonka laita vaikuttaa poikkeukselliselta.

Signe Brander, 1911, Helsingin kaupunginmuseo, 'Pasilan ratapiha'
https://www.helsinkikuvia.fi/search/reco​rd/?search=brander%20pasila&page=3

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Pasila alapiha (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Fredriksberg
Kuvaaja: Signe Brander (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Kuvasarja: Signe Branderin rautatievaunut
Lisätty: 17.11.2017 10:22
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

17.11.2017 17:40 Ilkka Hovi: Minusta isopäätyiset ovat eri raiteella ja koska vaunujen päädyt eivät ole kohdakkain tulee vaikutelma vaunuista joilla on eri korkeat päädyt.
17.11.2017 18:10 Kurt Ristniemi: Ilkka, jos 'päädyillä' tarkoitat tekstini 'toisessa päässä olevaa laitaa', niin tekstini on johtanut harhaan.
'Laidoilla' tarkoitan vaunujen pitkän sivun rakenteita, joita vanhimmissa teksteissä kutsutaan myös sivuluukuiksi. Esim. kahdessa lähimmässä vaunussa on reunan vasemmassa päässä korkea sivuluukku ja oikeassa päässä matala.

Mutta mitä ovat nuo tötsät sivuluukuissa?
17.11.2017 22:39 Ilkka Hovi: jees, menin harhaan. Voisivatko olla sivuluukun nostamista varten? Jos tuollaisessa vaunussa on irtotavaraa voi sivulaidan hallitseminen olla vaikeaa sillä ensin pitää ottaa pylväät pois. Tätä ennen olen nähnyt lenksuja sivulaidoissa niissä vaunuissa, joissa sivupylväät ovat olleet vaunun lattian läpi ja sivulaidat pylväiden ulkopuolella. Näissä kuvissa löytyy sellainenkin vaunutyyppi.
Tuossa vaaleassa rakennuksessa ollee kipinöitä heittelevä lokomobiili.
17.11.2017 22:53 Jorma Rauhala: Tämä onkin ensimäinen valo kuva joka on otettu Fedriksberg´n kuvaus paikalta. Voisko tämän kuitenki kirjottaa Pasila tavara Alapiha. tms?
18.11.2017 09:28 Kurt Ristniemi: Jorma: Elin siinä harhaisessa käsityksessä että Pasila alapihaa ei enää olisi olemassa, ei ainakaan välittömässä lähitulevaisuudessa. Mutta silmäys alueen maankäyttösuunnitelmiin osoitti, että nimenomaan tämä veturitallien länsipuolinen osa tulee jatkossakin säilymään.

Niinpä vaihdoin liikennepaikaksi Pasila alapihan. Vaikka kuvanottoaikaanhan sellaista ei ollut olemassakaan, vaan paikka oli Fredriksberg.

Muuten, ei tämä ole ensimmäinen kuva, jonka kuvauspaikaksi on merkitty Fredriksberg.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!