29.10.1991 / Välillä Muurame–Jyväskylä

29.10.1991 Yksi sähköpylväs on Sääksjärven rannalla saatu pystyyn ennakoiden dieselajan loppumista.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Jukka Martio
Kuvasarja: Kymen Huruja Etelä-Suomessa
Lisätty: 20.12.2017 16:22
Junatyyppi
P: 105
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

21.12.2017 13:09 Jouni Hytönen: Näillä nurkilla oli alun perin viimeinen suojastusopastin Jyväskylän suuntaan. Syystä tai toisesta se ei koskaan päässyt edes käyttöön, vaan tilalle vaihdettiin kaksivaloinen pääopastin. Muistelisin kuvanneeni ko. suojastusopastimen vuotta aikaisemmin eli syksyllä 1990.
21.12.2017 19:22 Niila Heikkilä: Muistaakseni seuraava opastin Jyväskylän suuntaan on jo Keljon tulotolpan esiopastin. Tuohon aikaanhan käynnistyi oikeastaan kaksi hyvin peräkkäistä projektia. Ensimmäinen niistä oli poistaa suojastusopastimet koko valtakunnasta, ja korvata ne perinteisillä pääopastin/esiopastin -kombinaatioilla. Ov-Jy näin tehtiinkin. Sitten todettiin että suojastusopastimien korvaaminen kaikkialla olisi tullut turhan kalliiksi. Pohjanmaan ratakin oli saatu suojastettua Ouluun asti vain reilut viitisen vuotta aikaisemmin. Pohjanmaalla korvattiin sitten aina asemaa edeltävä viimeinen suojastusopastin kaksivaloisella pääopastimella. Näin saatiin poistettua liikennettä hidastava toiminto, jossa kaksi keltaista opastetta on mahdollisesti peräperää. Suojastusopastinhan ei voi suojastusehtojen vuoksi näyttää aja-opastetta jos sen jälkeen oleva esiopastin on keltaisena. Se voi näyttää vain aja-odota seis tai seis-tietoa. Pääopastin sen sijaan pystyy näyttämään vihreää. JKV-aikakaudella asian merkitys väheni huomattavasti, koska JKV kertoo myös matkan punaisena olevaan opastimeen. Junan ei tarvitse enää kaiken varalta ajaa kilometrikaupalla hiljaa, odottaen missäs se punaisena oleva tolppa onkaan. Jotta Jounin ihmettely Sääksjärven suojatolpan käyttämättämyydestä saisi varman vastauksen, joku aikalaismuistelija sen pystyisi varmimmin antamaan. Epäilykset kuitenkin kohdistuvat näihin yllämainittuihin muutosten tuuliin jotka alkoivat noin 1990. Nykypäivänähän taas voidaan todeta että suojastusopastin itsessään on hyvä ja erittäin selkeä opastin joka tarjoaa tietonsa mukisematta ilman tulkinnallisuuksia. Uudet suojastukset voisi hyvin rakentaa niillä.
22.12.2017 00:58 Oskari Kvist: Hyvin suojastusopastimen kaltainen järjestelmä, mutta hiukan laajemmalla toiminnallisuudella, on käytössä Sveitsissä: https://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_rail​way_signalling#N_Type
23.12.2017 08:38 Jouni Hytönen: Ilmeisesti Luumäki-Lappeenranta-rataosuudella ollut myös alun perin vain suojastusopastimia liikennepaikkojen välillä ja viimeiset ennen liikennepaikkaa on samalla tavalla korvattu kaksivaloisilla pääopastimilla.
23.12.2017 08:42 Jouni Hytönen: Luumäen ja Lappeenrannan välillä liikennepaikat ovat sen verran tiheässä, ettei jäljelle ole jäänyt kovin paljon suojastusopastimia. Lähinnä liikennepaikalta lähdön jälkeiset ensimmäiset.
23.12.2017 09:48 Jouni Hytönen: Tuolla junan perän takana ennen tunneliahan on puolestaan Raudanlahden entinen pohjoinen tulo-opastin. Säynätsaloon meneminen on varmaankin toiminut siten, että opastimessa on ollut keltavihreää, minkä jälkeen on jouduttu ajamaan koko Paasivuoren tunnelin läpi 35 km/h.
23.12.2017 20:33 Tero Virta: Kovasti näyttää opastimen taustalta tuossa viidennen vaunun kohdalla. Kaksiaukkoinen opastin?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!